Det här är ett inlägg som jag är hjärtligt trött på. Men det känns som om det ständigt kräver upprepning för att det ska gå in. Det handlar om myten om de laglösa cyklisterna och hur det 2014 anses helt okej att bunta ihop alla cyklister och sedan berätta hur ”de är”.

För det är alltid ”de”. De där andra.  Vi har skrivit om det förr, massor av gånger.

Det här är från ett remissvar från Farsta Stadsdelsförvaltning, som handlar om att öka antalet cyklister i Stockholm. Det är alltså i grunden ett cykelpositivt dokument som utgår från att cyklister är något bra. Målet är att de ska bli fler. Så här skriver de:

Screen Shot 04-23-14 at 03.56 PM

”Många av stadens cyklister har dålig respekt för trafikregler”. Hur många? Till skillnad från vadå? Enligt vem? Det framgår såklart inte. Eftersom fördomar är fördomar.

Det handlar om svepande generaliseringar om ”cyklisterna”. De där andra. Stadsdelsnämnden utgår från fördomen att cyklister är speciellt lagbrytande och det handlar alltså inte om att locka nya cyklister, utan om att få folk som inte cyklar att ”acceptera” dem. Att det är cyklisternas fel tas för givet.

Men det handlar om åsikter. Ingenstans finns ens ansatsen till någon som skulle underbygga dem.

Det här dök upp igår på Instagram. Det är en enskild polismans inlägg och följdes av en lista med bötesbelopp:

Screen Shot 04-23-14 at 03.47 PM
Skärmdump från Instagram