Cyklisterna-v--rsta

Ett av de vanligaste temana i sura kommentarsfält, krönikor eller ledartexter från redaktörer med skrivkramp och närmande deadline, är gnällandet på cyklister, dessa trafikens värstingar, som skiter i alla trafikregler, cyklar mot rött och, ja spottar på vanliga människors rättskänsla.

Screen-Shot-18-03-25-at-05.36-PM

Vi har länge försökt hävda att det inte stämmer. Att all tillgänglig forskning pekar på att cyklister är, kors i taket, lite som vem som helst. Några cyklar laglydigt som söndasskolemagistrar, några ser trafikregler mest som tips man kan förhålla sig lite fritt till.

Screen-Shot-18-03-25-at-05.36-PM-001

Nu har Sonja Forward, forskare hos VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, kollat närmare på det. Stämmer det alltså, att cyklister skiter i trafikregler och kör som de vill? Så här säger hon till tidningen VTI-Aktuellt:

– Våra observationer visar inte på någon sådan generell anarki, säger
Sonja Forward, forskare på VTI.

Forskarna på VTI mätte i trafiken, totalt observerades 5857 cyklister - vilket väl får sägas vara ett förhållandevis stort dataunderlag.

De kom fram till att medelhastigheten i Stockholm ligger på beskedliga 15-25 kilometer i timmen, och att få cyklister når över 30 km/h.

Fler slutsatser:
Screen-Shot-18-03-25-at-05.44-PM

Den sista punkten känns ju rätt anmärkningsvärd, eftersom den är livsfarlig för cyklisten.

– Vi såg cyklister som hade grönt och gjorde rätt, men bilisterna lät bli att lämna företräde trots att de borde ha gjort det.

Här kanske det finns utrymme för en informationskampanj?

–Vi såg också bilister som tog hänsyn och agerade som de skulle göra, men då tutade andra bilister bakom, berättar Sonja Forward. Det säger något om klimatet i trafiken.

Hon menar att cyklisterna är väldigt medvetna om att de är oskyddade och anpassar sig efter det. De som klagar över att det är vanligt att cyklister far fram överallt utan att bry sig om varken barn eller gamla, att de kör på trottoarer, mot färdriktningen, etcetera, ja, de har fel, säger Sonja Forward.

Vilket är det vi varit inne på sedan vi började den här bloggen 2010. Nu alltså med forskningsstöd.

Läs mer i VTI-Aktuellt nummer 1 2018 här.

(Foto: Pixabay/CC0)