Just nu kan det vara många cyklister på vägen

| 23 kommentarer

SkyltHej bilist, lastbil- eller bussförare!

Just nu kan det vara extra många cyklister i vägbanan. Skälet är att snön gör det svårt eller omöjligt att alltid cykla på cykelbanor och i cykelfält och då är det ofta bara ute i de större filerna som vi kommer fram säkert.

Så här kan det se ut:

Cykelbanaborta
Som ni ser är cykefältet helt försvunnet i snömodd, något som gör det omöjligt att cykla säkert där. Eller så här på Skeppsbron i centrala Stockholm:

Skeppsbron snö2

Där cykelskylten är, ligger cykelfältet gömt under snön. Det här är ett särskilt stort problem på platser där cykelfältet går utanför parkerade bilar. Placeringen gör det dels svårt att ploga och dels att när bilar körs över cykelfältet så dras det med snömodd som snabbt fyller fältet.

Extra farligt blir det när temperaturen skiftar – då förvandlas bilspåren till isspår.

Vi är många cyklister som pendlar till och från arbetet och precis som för biltrafiken kan det just nu vara knepigt för oss att komma fram. Därför hamnar vi vintertid ofta i vägbanan.

Det kan vara lätt att tro att de cyklister som kör i ”blandtrafik” är helt omedvetna om omgivande trafikanter och glatt rullar på utan tanke. Men så är det inte, vi blir också stressade. Ingen stadscyklist vill vara i vägen med flit, vi cyklar alla så fort vi kan och håller oss till cykelfält och cykelbanor där de finns och är öppna.

Så snälla ha tålamod under snösäsongen. Håll ordentliga avstånd både i längd- och sidoled, dra ner farten, vi vill alla samma sak: att få komma fram levande och utan skador oavsett om det är på väg till jobbet, hem till familjen eller ner till affären.

Tack på förhand!

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

23 Comments on "Just nu kan det vara många cyklister på vägen"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Bike sporter
Guest
Member
Bra ord i artikeln, Christian! Jag brukade aldrig cykla vintertid, idag gör jag inte det heller och det är för att jag cyklar långt och jag hörde att det kan vara skadligt att cykla så långt som jag cyklar vintertid, betydligt bättre att göra det sommartid istället. Vanligtvis cyklar jag själv runt 25 kilometer på en cykeltur, den längsta cykelturen jag själv har genomfört var ungefär 45 kilometer. Apropå när jag stötte på försiktiga bilister, övningskörande bilister är betydligt försiktigare än vanliga bilister. En gång när jag körde elcykel från Öxabäck till Överlida blev jag omkörd i en farlig vänsterkurva där sikten till och med var skymd (det var en vanlig bilist som gjorde den enligt trafikregler förbjudna omkörningen) och det kom en annan mötande bilist framför oss. Den mötande bilisten blev tvungen att bromsa för att undvika en kollision. Annars stötte jag på övningskörande bilister som är så försiktiga att de inte ens kör om cyklister där det är raksträcka och där det kommer mötande trafik från långt håll. När jag körde från Mårdaklev till Överlida så kom en bilist direkt bakom mig någon minut efter att jag körde ut på riksväg 154 och den mötande trafiken var minst… Read more »
Bahar
Guest
Member

Hur lyckas ni pendlar i sånt skit väder??? kan ni inte Springa eller gå till jobbet istället? alltså Vet inte vad kan man säga !!!

Guest
Guest
Member

Hur lyckas ni pendlar i sånt skit väder??? kan ni inte Springa eller använda fötternas istället? alltså Vet inte vad kan man säga !!!

Rulllle
Guest
Member

Uppenbarligen har skribenten aldrig varit i Lund.

Anders Norén
Guest
Member

Nej, i Lund är det sällan så där mycket snö. Så problemet är mindre där.

Rulllle
Guest
Member

Nej det är inte ofta så mycket snö i Lund. Men Lunds cyklister tycks trots detta tro att de har rätt att cykla på körbanorna trots att det är framkomligt på cykelbanorna. De tycks tro att bara de ser så syns det och att det därför är ok att cykla utan lyse och reflexer. Många tror dessutom att blå skyltar med en buss på signalerar att det är ok att cykla där trots att det endast är till för bussar.

Skribenten skrev: ”Det kan vara lätt att tro att de cyklister som kör i ”blandtrafik” är helt omedvetna om omgivande trafikanter och glatt rullar på utan tanke. Men så är det inte, vi blir också stressade. Ingen stadscyklist vill vara i vägen med flit, vi cyklar alla så fort vi kan och håller oss till cykelfält och cykelbanor där de finns och är öppna.”

Därav att jag skrev att skribenten uppenbarligen inte varit i Lund.

Bike sporter
Guest
Member

Kollektivkörfälten som de heter och som är utmålade och märkta med trafikmärket du skrev om får också användas av cyklister och förare av moped klass 2. Ibland får även taxi köras där om det finns en tilläggstavla där det står ”Även taxi”. Så det är bara på motorvägar som kollektivkörfälten är enbart till för bussar och eventuellt för taxi.

JosephTR
Guest
Member

Kan kanske bero på att majoriteten av Lunds cyklister är studenter och alla som varit unga och glada vet att vi i den åldern gärna högaktningsfullt ger ett finger åt allt vad ordningsregler gäller.

Bilister verkar ofta tro att de är moraliskt högre stående varelser än alla andra, men fram tills dess en cyklist verkligen lyckas lemlästa en bilist i trafiken (eller om helvetet fryser över vilket är troligare) så bör bilister sansa sig en smula i sin höga moraliska atmosfär av avgaser…

Anders Norén
Guest
Member

Nej, majoriteten av Lunds cyklister är inte studenter, det är en missuppfattning som brukar dras fram som ett skäl till varför det är meningslöst att satsa på cykeltrafik i någon godtycklig ort (t.ex. i en stad där det inte ligger ett av Sveriges största universitet). De flesta lundabor cyklar för att det är väldigt praktiskt att cykla i Lund.

Lundaborna är snarare mogna cyklister som förstår att ta för sig i trafiken och alltså så att säga vill vara i vägen för motorfordonen (precis som bilar är i vägen för andra bilar). Nerför Biskopsgatan-Östra vallgatan är det t.ex. många som cyklar i gatan eftersom det bara finns en smal cykelbana på ena sidan av gatan (uppför), förvisso dubbelriktad på större delen av sträckan men alltför smal för möten. Sunt förnuft. Annars finns det oftast cykelbanor på båda sidorna av gatan och de flesta (9 av 10?) cyklar ”enkelriktat”.

För övrigt är det bara förbjudet att cykla i bussfilen om den ligger i gatumitt eller om det är uttryckligen förbjudet.

Anders Norén
Guest
Member

Aha, då är Rolle antagligen putt på de enstaka cyklister om cyklar på Botulfsplatsen (lokalbussarnas busstation mitt i stan). Det förekommer, trots skyltat förbud, och cyklisterna är inte många, men det är antagligen som när Trafikistan räknade trottoarcyklister på Kungsportsavenyn: http://trafikistan.se/trottoarcyklare/ – det krävs inte särskilt många för att man ska uppleva att det _alltid_ är en cyklist på fel ställe. Själv har jag bestämt mig för att det antagligen finns en liten klick trafikanter som är helt obildbara och som man bara måste acceptera.

Just bussar och cyklister är ingen höjdare att blanda, men nu är det som det är i Lunds stadskärna och det funkar ändå rätt bra tack vare de låga hastigheterna (i praktiken cykelfart) och att privatbilismen är kraftigt begränsad.

Richatd
Guest
Member
När jag pluggade i Lund i början av 90-talet vill jag minnas att det är dubbla antalet studenter på universitetet än ”vanliga” invånare. Därför kan man lätt dra slutsatsen att det är mer studenter som cyklar. Och jag drar ett bonuskort ur fickan: jag lärde känna en tjej som var född i Lund. Hon sa att det bara är studenter som cyklar (hon och ingen av hennes infödda kompisar gjorde det). Om jag har förstått saken rätt har Uppsala också liknande problem med cyklande studenter. Men Cyklistbloggen (trots sitt allmängiltiga innehåll) är en Stockholmsblogg skapad av två personer som cykelpendlar till jobbet. Därav mycket inlägg om Götgatan eller Skeppsbron (och aldrig om Klostergatan i Lund) eftersom det är deras cykelväg. Och eftersom det är tusentals som cyklar samma väg som de (i alla fall ända fram till Kungsträdgården) följer många bloggen med intresse. Det är lite som att blogga om cyklisternas E4:an och så kommer du med invändningar vad som gäller på infarten till ett industriområde. Det är två skilda saker. Lund är en liten och mysig universitetsstad. Varför har du bråttom? Så många korsningar finns det inte innan du är ute ur staden. Det är alltså ett mindre antal… Read more »
Anders Norén
Guest
Member

Nej, kommunen har 110 000 invånare, tätorten 80 000 invånare, universitetet 30 000 inskrivna (varav långtifrån alla bor i Lund, väldigt många bor i Malmö nuförtiden). I de 50-talskvarter jag bor (läs: lägre medelklass, någon enstaka student) finns ungefär 1 bilparkering per 2 lägenheter men så gott som alla har cykel och använder den. Nästan alla i min kör (läs: lägre medelålder, välutbildade, höginkomsttagare) cyklar till rep och konserter. Åtminstone en förälder på min sons dagis hämtar och lämnar med bil, men väldigt många gör det per cykel.

I studentkretsar kanske det bara är studenter som cyklar. Men vi som lever vid sidan av student-Lund ser nästan bara icke-studenter som cyklar.

Campy007
Guest
Member

Just nu kan det vara många cyklister på vägen http://t.co/9FyM5NNANp

JockeEkroth
Guest
Member

http://t.co/5iJT61eZte ingen skillnad i Östersund. Samma problem. Samma vädjan.

Jannetuba
Guest
Member

Ta det försiktigt! Just nu kan det vara många cyklister på vägen http://t.co/9tTuVG7bJz

aakvist
Guest
Member

RT @cykelbloggar: Cyklistbloggen: Just nu kan det vara många cyklister på vägen http://t.co/WMDKShKTcj @Cyklistbloggen

AndreasD
Guest
Member

Bra Christian!!!

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: Just nu kan det vara många cyklister på vägen http://t.co/WMDKShKTcj @Cyklistbloggen

Ms_Xx
Guest
Member

Word. Men personligen har jag köpt SL-kort den här månaden. Orkar inte slira runt (har inte orkat/hunnit fixa dubbdäck helt enkelt). Heja ni som kämpar på!

Grave_Dohl
Guest
Member

Just nu kan det vara många cyklister i vägen http://t.co/msTPdMW2II

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Hej bilist, lastbil- eller bussförare! Just nu kan det vara många cyklister på vägen: http://t.co/fk9TxAtIoO #cykla