Om Essingeleden var en cykelväg

I förrgår kväll målades tydligen Essingeledens körfält om. Det blev fel någonstans:

Det såg ut som det var ett körfält fast det var två, något som lett till tvära inbromsningar, omfattande köer och stor irritation idag.

Oj, irritation alltså, tvära inbromsningar. En lastbilschaufför utryckte sig så här:

Det är ju kaos. Det går ihop tre filer till en, eller det ser ut som om det går ihop till en, men så är det inte men det upptäcker man för sent och skapar inbromsningar och det blir köer hela vägen, säger lastbilschaufför Bosse Nilsson.
– Om jag skötte mitt jobb på det viset skulle jag få sparken.

Om Essingeleden hade varit en cykelväg (Kanske en “Strada” even!) hade ingen höjt på ögonbrynen alls. Vi är vana vid att cykelvägar försvinner helt, att ett par fält blir ett är vardag. Då hade svaret varit “Cykla inte så fort och visa hänsyn så löser det sig”. Men så kan vi ju inte ha det på Essingeleden.
Felet fixades såklart med en gång.
Jag undrar lite hur Essingeledentrafikanterna hade känt inför den här lösningen:

BUNKnFNCYAAbKXk
Foto: Jens Johansson/Twitter

På Essingeleden blev två körfält plötsligt ett, vilket alltså ledde till ” tvära inbromsningar, omfattande köer och stor irritation”. Den här kvinnan leds ut i mötande körriktning på bilvägen. En fråga man kan ställa sig är vad det skapar? Trygghet? Lugn? Jämn fart? Samspel mellan trafikanter? Förståelse?

Eller tvärtom?