I Köpenhamn är vägarna raka

| 71 kommentarer

Jag har varit i Köpenhamn i helgen. Det var inte första gången, men faktiskt första gången sedan jag började blogga om cykling. Och det var rätt svårt som aktiv cyklistbloggare att inte bokstavligen snubbla över cykelbanorna i stan. För de är överallt. Varenda smågata hade en cykelbana kändes det som. Så jag tog lite bilder. En disclaimer: Jag är inte trafikingenjör. Jag är amatör, men med viss erfarenhet av att cykla.

Cykelbanor överallt alltså, men en sak jag inte såg en enda gång under min korta stund i Köpenhamn: Kombinerade gång- och cykelbanor, g/c-banor. De finns inte överhuvudtaget. Däremot alltså massor av riktiga cykelbanor. Och de var breda, rejält breda.

2013-09-21 12.42.28

De smalaste cykelbanorna jag såg var nästan lika breda som cykelbanan på Strandvägen i Stockholm. Och den är dubbelriktad, jag såg inga dubbelriktade cykelbanor överhuvudtaget i Köpenhamn. Hela bredden var alltså för en riktning. Och till skillnad från cykelbanan längs Strandvägskajen så var Köpenhamns lika raka hela vägen. De smalnade inte av där det plötsligt skulle fås plats med ett trafikljus eller väntplats för fotgängare.

2011-10-19 09.28.04

Strandvägen i Stockholm. Bred. Men dubbelriktad.


 

De tycks också ha tänkt till lite när det gäller underlag, som i den här rondellen. Bilarna har tjusiga gatstenar. Jättefint. Men som alla cyklister vet så blir gatsten glashalt när det regnar eller snöar på det. Och är obekvämt att cykla på. Så, därför:

2013-09-21 10.37.17

Bilfältet har gatsten och den rejält tilltagna cykelbanan har asfalt. Och med Stockholmsmått mätt enorma cykelmarkeringar. Men även solen har sina fläckar. Precis som i Stockholm dyker det upp gatskyltar i cykelbanorna:

2013-09-21 09.41.08

Men eftersom cykelbanan är så bred känns det inte som något problem. I Stockholm hade den här cykelbanan antingen varit dubbelriktad, vilket hade betytt att mötande cykeltrafik hade fått problem med skylten och tvingats svänga in i fel körfält. Eller så hade halva banan varit trottoar och samma problem hade uppstått. Jag noterar också att betongsuggan är noggrant uppställd längs med cykelbanan och så långt ut som möjligt. I Stockholm står de gärna lite hur som.

En annan grej som slår mig är att cykelbanorna är spikraka. Tänk om Götgatans cykelbanor hade sett ut så här:

2013-09-21 12.50.09

Den snirklar sig inte runt träd, planteringar, trafikljus och fläkttrummor utan går precis som bilvägen så rakt som möjligt. Överhuvudtaget så kändes det som att cykelbanorna planerades samtidigt med resten av trafiken och därmed fick vettig sträckning. Och få skarpa kurvor, utan, precis som för bilarna, jämna lagoma svängar:

2013-09-21 10.27.59

Jag såg faktist bara en trafiksituation som jag tyckte var rätt dåligt löst. Högersväng i delat fält. Där bakom den vita bilen på bilden nedan kommer cyklisterna och ska dela på fältet med bilar och lastbilar för att svänga höger. Funkade sådär, det blev trängsel och det är inte så kul som cyklist. Störst gick faktiskt först, åtminstone när jag stod där och tittade. Sen kom cyklisterna efter och körde mellan bilarna.

2013-09-21 10.22.05

Och det fanns ingen cykelbox, något jag tycker är guld i Stockholm:

2013-09-21 10.22.12

En sista grej som slog mig: Ingenstans låg parkeringsplatserna innanför cykelfältet. Så här såg det till exempel ut:

2013-09-21 09.23.48

Och det är möjligt att det är jag som hittar på, men det såg ut som att bilisterna kände i kroppen att de inte stod på en trottoar utan i vägbanan när de öppnade dörrar och klev i och ur. De såg sig om. Det ser jag sällan på till exempel Götgatan där bilisterna gärna kliver rakt upp på trottoaren (som alltså är cykelbanan).

Då känns det rätt tråkigt att komma tillbaks hem och se sånt här (bild från i söndags):

2013-09-22 14.18.29

Varför mecka med att köra in i parkeringsfickan när det finns ett alldeles utmärkt cykelfält att stå i liksom. Värdelöst.

Men det som slog mig mest under min korta tid i Köpenhamn var att det såg så jävla lätt ut. Ibland verkar det som att det kräver avancerad ingenjörsutbildning för att få till cykelinfrastruktur. Som att ingen riktigt vet hur man ska göra och att vi får ha förståelse för att det ibland blir tokigt. Men det är ju inte det. Det är jättelätt. Om man planerar redan från början och inte som här i Sverige, målar in lite cykellinjer i efterhand där de fick plats, ”om du bara målar lite på frihand på trottoaren och lägger till några cykelmarkeringar så är saken biff”:

Oxhagenleden Örebro Foto: Fredrik Roos /Twitter


 

Det handlar inte om kunskap, det handlar om vilja. Vilja att prioritera. Vilja att ta på allvar.

Och det är uppenbart att den viljan saknas här.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

71 Comments on "I Köpenhamn är vägarna raka"

avatar
  Subscribe  
Notify of
carlssonmagnus
Guest
Member

@ceciliafrisk Här är en bra studie av cykelbanorna i Köpenhamn: http://t.co/UGoBpgMTET

CGillinger
Guest
Member

@KristerIsaksson Vad tycker du om det här resonemanget (kolla gärna hela tråden) http://t.co/YqUdrzqsXO

POVelo
Guest
Member

Var i Köpenhamn i somras och såg antagligen precis samma rondell som bild 3. I närheten av kött- och fisk bodarna. Helt fantastiskt rondell för enfiliga bilrondeller. Först blir man så glad av att se alla cyklister och trafiklösningarna i Köpenhamn men det övergår snabbt i frustration när man tänker på hur mycket det snackas och hur lite det görs i Stockholm. En annan viktig sak är att jag såg inte EN enda tryckknapp för vare sig gång eller cykel i Köpenhamn? Vad har man dem till egentligen för i en storstad med trafik hela tiden? För att irritera gång och cykeltrafikanter så att bilister skall få känna sig prioriterad dels med att slippa trycka på dem och dessutom få betydligt längre grönperiod??

Ms_Xx
Guest
Member

1. Ge vissa bilister något att irritera sig på när fotgängare/cyklister trycker på knappen men går över innan det slagit om, ifall det blir en lucka i trafiken. Har sett upprörda insändare om det.

2. Tvinga cyklister att vänta på grönt. Kan inte se nån annan funktion på vissa ställen, t.ex. vid Stadshuset, där det ofta är helt trafikfritt, men ändå rött på övergångsstället (där var det f.ö. en helt annan prioritering, och slog om snabbt, fram till att de byggde om bron intill för ett par år sen. I samband med det prioriterades cyklister/fotgängare ner, och har inte prioriterats upp igen. Felanmält ett antal gånger).

POVelo
Guest
Member

1. Det där gör jag så får jag får tillfälle till! En irriterande protest kan man kalla det.

Mimi Jong
Guest
Member

Fin artikel. Jag växte upp i Århus som sägs att ha även bättre cykelinfrastruktur än Köpenhamn och det är de samma observationer om skillnaden mellan Danmark och Sverige som jag har gjort mig när jag flyttade hit till Stockholm i 2006. Så otroligt synd att viljan fortfarande inte finns här ännu.

Mik
Guest
Member

Jag har bott Köpenhamn ett halvår nu och cyklar till jobbet 4 dagar i veckan. 25 min ungefär. Mycket är bättre (än Göteborg). Men jag upplever det extremt hackigt. Rödljus korsningar hela tiden. Och alla högersvängande bilar. Som INTE snällt väntar tills cyklisterna kört. Utan väntar på första tillfälle de kan komma igenom utan svinn. I rusningstrafik, åttatiden, så är det kaos när bilar som ska svänga höger ‘samsas’ médias femtio cyklar.

Dmitri F.
Guest
Member

Intressant perspektiv, tack.

Fast om det nu är så att högersvängande bilar väntar på första tillfälle så är det fortfarande bättre än hur det ser ut här i Stockholm – här svänger bilisterna utan att ens titta eller vänta och sen blockerar man korsningen helt medan man väntar på korsande fotgängare…

Jag upplevde också att trafikljusen hade mycket kortare intervaller än Stockholm, så det var inte riktigt samma långa väntetider, men jag har inget vetenskapligt belägg för det 😉

Har dock ingen koll på hur det ser ut vid rusning. Men jag skulle gärna höra mer 🙂

ek_emina
Guest
Member

RT @atvarana: Måla linjer på trottoaren gör ingen cykelstad. Lär av @Cyklistbloggens utmärkta post:http://t.co/jvHYs6U6Lf #018pol http://t.…

atvarana
Guest
Member

Måla linjer på trottoaren gör ingen cykelstad. Lär av @Cyklistbloggens utmärkta post:http://t.co/jvHYs6U6Lf #018pol http://t.co/bUM3OSBETw

eriksandblom
Guest
Member

Förresten på bilden med stolpen syns en annan stolpe. Den står till höger i bakgrunden. Den står inte på cykelbanan, utan för att skylten ska synas tydligare så sitter den på en arm över cykelbanan.

Wow, i Köpenhamn finns stolpar med armar. Teknikens under!

knight22
Member
Member

Visst är Köpenhamn fantastiskt att cykla i, jag tycker dock man bör ha i åtanke att man kommit dit genom aktivism och att hävda sin rätt. Det genomfördes stora demonstrationer under 70- och 80-talen vilket satte press på politiker att agera. Dessutom användes en del asymmetrisk krigföring som att bilar ofta repades om de parkerades i cykelbanan. I Sverige behövs också detta, cyklister borde i högre utsträckning organisera sig och sätta press på politiska partier och enskilda politiker att agera, exempelvis kunde cykelfrämjandet ringa runt till politiker på alla nivåer och därefter rekommendera sina medlemmar hur de bör rösta i nästa val för att maximera utbyggnaden av cykelinfrastruktur.

Ms_Xx
Guest
Member

Att repa bilar som står i cykelfälten känns lite för drastiskt, men man kanske kunde trycka upp klisterlappar med riktigt jobbigt klister att sätta fast på dem? Skulle vara lite tillfredsställande…

Jag tror också att det skulle behövas lite handgripliga aktioner, på rätt sätt. Snälla och med lite humor, men tydliga.

eriksandblom
Guest
Member

Åh vad glad jag blir av detta inlägg! Jag har precis samma bild av Köpenhamn. Inte perfekt, och inget speciellt egentligen, det är bara att de undviker de pinsamma misstagen som tydligen är okej i Sverige.

Alltså vi vet ju alla att det är såhär cykelbanor ser ut, men av någon anledning så är det Butterix som anlitas när cykelbanor ska byggas i Sverige.

ErikSandblom
Guest
Member

Åk till Köpenhamn och se vilka klåpare svenska cykelbanebyggare är http://t.co/SoGIiGVkfj via @Cyklistbloggen #cykla

ErikSandblom
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

jonijogger
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

zeraien
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

PBR_81
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

juliaklingvall
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

Jocke von Scheele
Guest
Member
Vad glad man blir av att läsa sån här! Det går alltså, det är inte så att det är en praktisk omöjlighet att bygga bra cykelvägar och att enda lösningen är att ”alla får ta hänsyn” som Ulla Hamilton brukar hävda. Det är två saker som jag tycker är särskilt bra, nämligen att det är rakt och att cykelbanan är rymlig. Jag har funderat på det här med cykelbanors bredd när jag cyklat till jobbet och kommit fram till att eftersom cyklister är en så heterogen grupp – det finns både sådana som mödosamt stretar fram på sin 50 år gamla trotjänare i dryga 10 km/h och sådana som arbetspendlar i runt 30 km/h, vilket innebär att cyklister har mycket större behov av att kunna köra om varandra än t.ex. bilar. En 75-årig bilförare hänger ju utan problem med i trafikrytmen, medan en 75-årig cyklist inte alltid kan hålla uppe farten på samma sätt som alla andra. Och att kräva att samtliga cyklister ska hålla samma fart som den långsammaste vore orimligt. Därför måste det alltid finnas utrymme för omkörning på en cykelbana. En annan sak som jag slogs av när jag ser bilderna är att det kan fungera med… Read more »
Anders Andersson
Guest
Member

Köpenhamn har sällan snö och aldrig såna mängder som Stockholm. Om cykelbanan går mellan parkerade bilar och trottoar finns ingenstans att lägga snön.

Nu kan man kanske invända att Stockholm aldrig plogar cykelfälten utanför parkerade bilraden i alla fall – sant – men det finns i alla fall en teoretisk möjlighet..

Ms_Xx
Guest
Member

De klarar det i Umeå :-). Liiiite mer snö där!

Hänger på viljan och kompetensen.

Men Stockholms upphandling av snöröjning där snöröjningen ska vara så billig som möjligt vilket betyder att plogbladen ska kunna monteras på vanliga traktorer leder till att varje fält som ska plogas måste vara minst 2,25m brett. Ekonomin i snöröjningen är alltså en starkt styrande faktor i trafikplaneringen. Lite FÖR stark.

(mvh insider)

Dmitri F.
Guest
Member

Ser ut som snö: http://www.copenhagenize.com/2011/01/cycling-in-winter-in-copenhagen.html

Man verkar ha klarat det… kom igen nu, ge inte Ulla H mer ammunition. Det där med ”Vi har det så speciellt här i Stockholm” är bara trams.

anders andersson
Guest
Member

Vad jag försökte säga är att jag inte alls är övertygad om att det är särskilt bra att cykelvägen går innanför parkerade bilarna – jag vill hellre ha den utanför – bl.a. av snöröjningsskäl (det går inte att ploga upp snön vare sig på de parkerade bilarna eller på trottoaren) eller av trafiksäkerhetsskäl där vi cyklister kommer att dyka upp som gubben i lådan 10 m före varje korsning.

Bäst är naturligtvis att helt ta bort gatuparkeringen – voila!

Dmitri F.
Guest
Member
Att ta bort parkeringar är en mycket svårare målsättning än att bygga cykelbanor mellan trottoar och parkering. Det är nog lättare att få bort körfält. Det kommer alltid finnas behov av parkering av någon sort. Lastzoner, korttidsparkering etc. Breda cykelbanor innanför parkering är bäst ur säkerhetssynpunkt och för komforten – du slipper bli påkörd av en stressad bilist som ska in i luckan, slipper dubbelparkering, man slipper bli nersprejad av passerande bilar när det är blött, slipper bli kastad i körbanan av öppnade bildörrar och man får dessutom skydd mot idioter som kör in i cykelfält när de ska göra t.ex usväng. Vad gäller snöröjning så borde du läsa på lite mer om hur den fungerar i t.ex Köpenhamn, och även en del inlägg om Sopsaltaren i Stockholm. Samma maskiner som används på bilvägar fungerar ändå inte och används inte på cykelbanor. Cykelbanor mår bäst av att borstas, och behöver dessutom plogas oftare än bilvägar, dessutom mår de bäst av att inte fungera som snöupplag (som alla stockholms cykelfält blir vintertid). Cykelfält längs med bilkörfält blir alltid en samlingsplats för modd och skit vintertid, oavsett om de plogas eller ej. Vad gäller att man dyker upp före varje korsning så… Read more »
Anders Andersson
Guest
Member

Det är bara att konstatera att vi inte är eniga i denna fråga. Jag tror inte ett dugg på dina lösningar för Stockholm.

Erik Johansson
Guest
Member

Fast jag känner ingen förutom ”bilcyklister” som är pigga på dessa cykelområden som finns mitt i bilvägarna i Stockholm. Speciellt på vintern då de verkligen är känns livsfarliga (som tur är kör många långsammare på vintern, vilket gör det mycket mer förlåtande och säkrare, men inte inbjudande).

Fast du har ju rätt i att cykelbanor inte snöröjs, på Hornsgatan mot Slussen låg det snöhögar i cykelbanan en vecka innan snöröjdes..

Anders Andersson
Guest
Member

Pratar du om Vasagatan vid Tegelbacken eller Sveavägen in mot Sergel så håller jag med dig. Slussen under ombyggnad är också ett irritationsmoment – hur tror ni snöröjningen kommer att se ut där i vinter? Som på ett cykelfält innanför parkerade bilar, skulle jag tro.

I övrigt har jag få problem med någon av gatorna i Stockholm utan kan rulla obehindrat fram. Det är bristande kondition som hindrar mig från att öka min nuvarande snittfart på 24 km/h – inte trafikhinder.

Jag sålde min bil för 18 år sedan och använder endast cykel sedan dess, så jag vet inte om jag ska kalla mig ”bilcyklist” (vad det nu skulle
kunna tänkas vara – Hobbex Fantom blev ju aldrig någon riktig succé i verkligheten…).

Men ja, jag föredrar absolut att cykla bland bilar som rör sig än att kämpa i frusen, spårig modd eller 50 cm snö på en cykelbana innanför parkerade bilar och sen dyka upp framför näsan på en högersvängande bil som inte sett mig bakom bilraden.

Erik Johansson
Guest
Member

Slutet av Sveavägen känns som ett bra exempel där cykelfiler _känns_ livsfarliga.

Dmitri F.
Guest
Member

Indeed.
Men om du inte har gjort det än så borde du cykla runt i Köpenhamn och Amsterdam några dagar, det ger rätt mycket perspektiv…

Anders Andersson
Guest
Member

Jag har bott i såväl Köpenhamn/Malmö som Umeå och är relativt ofta i Rotterdam, samt ett stort antal andra Europeiska städer, så ett visst perspektiv tycker jag mig ha – men det är verkligen inte så att one size fits all. Vi har ju inte likadana bilvägar, inte likadana parkeringspolicy, inte likadan kollektivtrafik, inte likadana huslösningar, inte lika stadsplanering, inte lika klimat, väder mm.

Dmitri F.
Guest
Member

Då får vi helt enkelt ”agree to disagree”.
🙂

Anders Andersson
Guest
Member

Så gärna – vi är överens på så många andra områden så det är väl bra att det finns ett område där vi inte tycker lika… 😉

Joakim Fors
Guest
Member

Går ju att ”parkera” snön på parkeringen. 😉

Cykelpendlare
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

Anders Norén
Guest
Member
Det är lite svårt att få en uppfattning om måtten i på bilden från Örebro eftersom den är tagen med rätt lång brännvidd och alltså förvränger perspektivet, men med ledning av gatstenarna, Google Earth och mina förkunskaper så gissar jag att den totala bredden mellan vägg och kantsten är mellan 4,5 och 5 meter, varav 3 meter cykelbana (och därmed 1,5-2 m gångbana). Stolpen står uppskattningsvis 0,7 m in från kantstenen och passeras därmed av cykelbanan på omkring 0,3 m avstånd. Vid denna punkt smalnas cykelbanan av från 3 m till 2,5 m. VGU:s minimimått för dubbelriktad cykelbana är 1,8 m, för passage av stolpe 0,3 m och för möte mellan två gående 1,5 m. Avsmalningen och cykelbanans sidoförskjutning i korsningen tas upp över en sträcka om ca 10 m, dvs. sidoförflyttningen är 1 på 10 m vilket jag efter ett snabbt överslag får till att det motsvarar någontsans mellan 50 och 100 m kurvradie. (VGU rekommenderar 40 m radie.) För övrigt är det inte ”trafikingenjörerna” som bestämmer att man ska ”måla in lite cykellinjer i efterhand där de fick plats” utan politikerna som inte anslår medel till nybyggnad. (Fotot föreställer alltså inte en nyanlagd gata, med undantag för hastighetssäkringen… Read more »
eriksandblom
Guest
Member

Jag håller med om att trafiknämnden och trafikkontoret delar på ansvaret, men det innebär också att båda kan sätta ner foten och säga att vi bygger inga tramscykelbanor.

Bilden från Örebro visar som jag förstår en så kallad stomcykelbana, det är därför det är oranga linjer. Om detta är de snofsiga cykelbanorna, hur ser de vanliga ut?

ChingShih
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

Dmitri F.
Guest
Member

Kan ju säga att jag också upplevde att bilister respekterade cykelinfra på ett helt annat sätt.

Högersvängande fordon svängde aldrig så att de var i vägen för cyklister – man väntade tills alla cyklister hade passerat och svängde sedan, i princip fick kanske en eller två svänga höger per omlopp. Endast en gång på 5 dagar råkade jag och min tjej ut för en bilförare som skulle svänga höger utan att först se sig för, det var en turist som fick för sig att byta fil precis innan en korsning. Inte en helt oväntad manöver för en som inte har bra lokalkännedom.

När en bilförare skulle ut på en större väg över en cykelbana, så väntade hen aldrig över cykelbanan, och i de fall där hen började köra ut men inte kunde komma ut på vägen, så backade man för att göra cykelbanan fri. (det har jag iofs börjat se mer av i Stockholm, t.ex på skeppsbron).

En gång var det en bilist som gick ur sin bil på cykelbanan, men när det kom cyklister (vi), så pressade han sig mot bilen för att göra plats för oss (inte av ”rädsla”), trots att cykelbanan var minst 2.5m bred och enkelriktad.

Dmitri F.
Guest
Member

Dubbelriktade cykelbanor i Köpenhamn finns bara när de är inte i direkt anslutning till bilvägar samt bredvid motorvägar, som jag har förstått det. T.ex Grønne sti som går tvärs över delar av Köpenhamn och Fredriksberg är dubbelriktad (och kanske är närmaste jag såg i Köpenhamn vad gäller GC-väg).

View post on imgur.com

Dmitri F.
Guest
Member
Skulle vilja anmärka angående cykelboxar.. Cykelboxar i Stockholm används mest när man ska svänga vänster eller undvika högersvängande bilar, eller om det är många cyklar (det finns ju inga breda cykelbanor så det finns inget ”magasin” för cyklar inför trafikljus)… I Köpenhamn svänger man alltid vänster genom att göra stora svängen, man kör alltså genom korsningen och sen fortsätter med den korsande trafiken. Det är lagstadgat dessutom, har jag för mig. Jag såg nästan ingen som gjorde vänstersväng på samma sätt som bilar, framför allt inte i korsningar av rang. På de ställen där cykelbanan gick bredvid högersvängande fordon, var bilarnas stopplinje ofta en bit längre bort från trafikljuset än cyklisternas, alltså skapades en de facto cykelbox, fast man slapp stå framför bilar. Därmed behövs det egentligen ingen cykelbox – det är för övrigt rätt ovanligt numera även i NL. Exempel på cykelbox ala Köpenhamn: http://www.cyclestreets.net/location/39164/cyclestreets39164.jpg Vad gäller den lösningen du beskriver med delad cykelbana och högersvängande körfält, så håller jag med om att den typen av lösning inte är perfekt, men jag såg den aldrig vid större korsningar. För det mesta tyckte jag det fungerade bra – bilar väjde för cyklister innan de svängde in i filen. Däremot blev… Read more »
peterlndmrk
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

Nils Calmsund
Guest
Member

Visst blir man glad av att besöka Köpenhamn och få uppleva bra cykelinfra. Rakt, enkelt och genomtänkt.

cykelbloggar
Guest
Member

Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/ElQgdJIAvk @Cyklistbloggen

Linda Kummel
Guest
Member

Köpenhamn är en strålande stad på många sätt! Bodde där en vecka i somras och cyklade till allt, överallt, och det var som en semester från cykelvardagen i Stockholm. Så lätt att cykla, så genomtänkta detaljer, så mycket plats, så mycket trevligare stämning! Men så har de också skarpa politiska mål om att öka cykelandelen, och mål om att ta bort bilparkering etc. etc.

André
Guest
Member

Det kanske är tvärt om. Problemet är inte brist på utbildning utan att de har hjärntvättats med bilism under sin utbildning. Har man pluggat till väg och vatten ingenjör i 5 år och varje dag har det tjatats om bilism och hur bra det är så tror man nog på det till slut. De har under sin utbildning lärt sig hur man bygger perfekta städer för bilism. Jag skulle vilja veta hur många minuter av utbildningen där cykelinfra diskuteras.

Fredrik Jönsson
Guest
Member

Kombinerade gc-banor finns inte i trafikförordningen heller. Go figure.

DrDanEng
Guest
Member

@Cyklistbloggen Det är lika förbannat illa i Göteborg – bilarna kommer först i planeringen. Det vattnas i munnen när man ser dina bilder.

DrDanEng
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

olavtorvund
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize

HisingensCK
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: I Köpenhamn är vägarna raka http://t.co/vRvLkPgoxb #cykla @copenhagenize