Pang, sådärja. Gubben rimfrost dök upp som gubben ur lådan och draperade huvudstaden i ett frostvitt täcke samtidigt som han gjorde vattenpölarna till förrädiska fällor för cyklister med hårdfrusna sommardäck. Så dubbdäck är bra, men vilka ska du ha? 240 dubbar eller fler? Cyklistbloggen tipsar i däcksdjungeln.

Precis som det i helgen var knökfullt på alla affärer som säljer overaller och varmfodrade kängor till barn så har frågorna om dubbdäck till cyklar börjat poppa upp, bland annat på Twitter.

[![](/content/images/2012/10/dubb_320.jpg "dubb_320")](/content/images/2012/10/dubb_320.jpg)Smart med dubbdäck även på cykeln. Foto [Adam Franco](http://www.flickr.com/photos/adamfranco/4183671114/sizes/m/in/photostream/) på Flickr.
#### Mjukare gummi för bättre grepp

Att köpa vinterdäck är inte helt enkelt eftersom det finns flera val. En av de första frågorna du ställs inför är hur många dubbar du ska ha i däcken. Det är dock inte bara dubbarna som gör skillnaden, utan även gummiblandningen på vinterdäcken är annorlunda. Vinterdäcken är något mjukare, även i låga temperaturer och själv blev jag glatt överraskad över hur bra grepp dubbdäcken ger.

För dig som pendlingscyklar i stads- och förortsmiljö skulle jag rekommendera dubbdäck med något färre än de mer icracingbetonade off-road-däcken med 240 eller fler isgreppande dubbar i varje däck.

Lagom med dubb för pendling

Då de gator du kommer att cykla på mest kommer att bestå av asfalt med snö, snömodd och is endast fläckvis förekommande (ok, kanske isgata, men bara ibland) behövs inte alla dessa dubbar. På isfritt underlag kommer många dubbar att göra cykeln ännu mer tungtrampad och ibland ger många dubbar rent av ett sämre fäste på ren asfalt.

Jag fick tipset att köpa däck med cirka 100-120 dubbar i varje, och det tycker jag är en perfekt balans mellan gummi och dubbar för Stockholmsbruk. Jag har de senaste tre åren cyklat på rena isgator blandat med oplogad snö och asfalt och jag tycker att den här dubbmängden är en utmärkt pendlingslösning.

När ska man byta däcken?

När ska man då sätta på däcken? Den enkla lösningen är: när det blir halt. Snö i sig är ingen fara, men halkan är det besvärliga.

Sportson har gjort en instruktiv film om dubbdäck (nedan) och ger även fler matnyttiga tips på sin hemsida. Dubbdäck köper du i välsorterade cykelaffärer.
Och förresten: du kan byta däck när du vill, det finns ingen vinterdäckslag som gäller cyklister. Du får dessutom köra på gator där dubbdäck är förbjudna.