I morse upptäckte jag att glaset i cykelbanan jag passerade igår fortfarande låg kvar. Så jag tänkte att det var dags att testa appen Cykelrapporten som vi skrivit om tidigare. Upp med telefonen.

”Logga in”.

Suck. Well, det är väl kanske inte så förvånande att det behövs ett konto för att rapportera. Så jag skrev in ett namn, epost och ett lösenord för att skapa ett konto. Men nehe, det räckte inte. Appen ville veta mer:

2013-06-04 09.20.01

Alla fälten var obligatoriska. Varför behöver någon överhuvudtaget veta mitt postnummer för att jag ska kunna rapportera fel i vägbanan? Det känns som att det är någon som passar på att samla in adressuppgifter, till exempel för framtida reklamutskick, snarare än något som är nödvändigt för att appen ska fungera. Men det går ju att kolla, det finns en länk längst ner på sidan till de ”allmänna villkor” som man måste acceptera för att skapa ett konto och därmed för att få felrapportera. Så här ser det ut när man klickar på länken:

2013-06-04 09.20.53

Det är en lång text på nederländska. Jag måste erkänna att nederländska inte är min starkaste sida, bortsett från att jag kan säga ”Godverdomme” om det kniper, så är det här ett användaravtal som är fullständigt obegripligt.

De har alltså släppt en app som kräver att jag accepterar ett avtal på ett främmande språk. Där det rimligtvis förklaras hur de, för uppgiften, omfattande adressuppgifterna kommer hanteras.

Jag tror jag avstår. Och hur tänkte ni när ni släppte den?

EDIT: Tydligen finns det ett användaravtal på svenska som man får upp om man av någon anledning väljer att registrera sig via hemsidan (tipstack till @kallecyklar). Där står att läsa:

Cykelfrämjandet äger rätten att fritt använda all personinformation, data och bildmaterial som lämnas via mobilapplikationen Cykelrapporten eller via hemsidan Cykelrapporten.se

Användaren frånsäger sig upphovsrätten till allt material som lämnas in via mobilapplikationen Cykelrapporten eller via hemsidan Cykelrapporten.se

Tredje part (ex. företag, myndigheter och privatpersoner) kan av Cykelfrämjandet ges rätten att använda och publicera information från mobilapplikationen Cykelrapporten eller via hemsidan Cykelrapporten.se i cykelfrämjande syfte.

So, inget om att adressen inte används till spam där. Och jag förstår inte varför användaren skulle frånsäga sig upphovsrätten till tex de bilder de skickar upp.

Det blir ett nope från mig. Det är helt okej att kräva att jag skaffar ett konto, men resten av uppgifterna ska vara frivilliga. Och mina bilder är mina bilder.