Varför behöver du mitt postnummer, Cykelrapporten?

| 18 kommentarer

I morse upptäckte jag att glaset i cykelbanan jag passerade igår fortfarande låg kvar. Så jag tänkte att det var dags att testa appen Cykelrapporten som vi skrivit om tidigare. Upp med telefonen.

“Logga in”.

Suck. Well, det är väl kanske inte så förvånande att det behövs ett konto för att rapportera. Så jag skrev in ett namn, epost och ett lösenord för att skapa ett konto. Men nehe, det räckte inte. Appen ville veta mer:

2013-06-04 09.20.01

Alla fälten var obligatoriska. Varför behöver någon överhuvudtaget veta mitt postnummer för att jag ska kunna rapportera fel i vägbanan? Det känns som att det är någon som passar på att samla in adressuppgifter, till exempel för framtida reklamutskick, snarare än något som är nödvändigt för att appen ska fungera. Men det går ju att kolla, det finns en länk längst ner på sidan till de “allmänna villkor” som man måste acceptera för att skapa ett konto och därmed för att få felrapportera. Så här ser det ut när man klickar på länken:

2013-06-04 09.20.53

Det är en lång text på nederländska. Jag måste erkänna att nederländska inte är min starkaste sida, bortsett från att jag kan säga “Godverdomme” om det kniper, så är det här ett användaravtal som är fullständigt obegripligt.

De har alltså släppt en app som kräver att jag accepterar ett avtal på ett främmande språk. Där det rimligtvis förklaras hur de, för uppgiften, omfattande adressuppgifterna kommer hanteras.

Jag tror jag avstår. Och hur tänkte ni när ni släppte den?

EDIT: Tydligen finns det ett användaravtal på svenska som man får upp om man av någon anledning väljer att registrera sig via hemsidan (tipstack till @kallecyklar). Där står att läsa:

Cykelfrämjandet äger rätten att fritt använda all personinformation, data och bildmaterial som lämnas via mobilapplikationen Cykelrapporten eller via hemsidan Cykelrapporten.se

Användaren frånsäger sig upphovsrätten till allt material som lämnas in via mobilapplikationen Cykelrapporten eller via hemsidan Cykelrapporten.se

Tredje part (ex. företag, myndigheter och privatpersoner) kan av Cykelfrämjandet ges rätten att använda och publicera information från mobilapplikationen Cykelrapporten eller via hemsidan Cykelrapporten.se i cykelfrämjande syfte.

So, inget om att adressen inte används till spam där. Och jag förstår inte varför användaren skulle frånsäga sig upphovsrätten till tex de bilder de skickar upp.

Det blir ett nope från mig. Det är helt okej att kräva att jag skaffar ett konto, men resten av uppgifterna ska vara frivilliga. Och mina bilder är mina bilder.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

18 Comments on "Varför behöver du mitt postnummer, Cykelrapporten?"

Notify of
avatar
?
Guest

Du kan rappotera på nätet och bara ange din mailadress på deras site. Appen för android suger ändå. Siten är bättre!

Jakob Hammarbäck
Guest

Varför inte lägga alla bilder under Creative Commonslicens på en gång? (med korrekt upphovsrättsattributering) Så att de kan användas på Wikipedia, eller i skolarbeten eller i forskning eller av trafikkonsulter… eller… …

Robert Andersson
Guest

Avsäga sig upphovsrätten är lite felaktigt, det går ej. Däremot så kan man göra det med de ekonomiska rättigheterna för denna, om man nu vill.

Det är ganska vanligt att man tvingas göra detta när man laddar upp bilder på hemsidor. Förstås för att göra det enklare för webbplatsinnehavarna, de kan då sälja/ge materialet till olika aktörer, utan att behöva betala uppladdaren. Har sett många sådana avtal, om man vill skicka in bilder till media som “läsarbild”.

Personuppgiftshanteringen verkar vara helt felaktig dock.

Fikasvettot
Guest

Synd att Cykelrapporten är så tafflig. Tanken var bra att inte behöva hålla reda på kommungränser osv och ha ett enkelt och enhetligt sätt att rapportera fel och komma med idéer.

Tyvärr brister det en del i hur rapporterna processas också. Kommunen kan stänga en rapport och markera den som “åtgärdad” utan att de gjort något. Som rapportör kan jag då bara betygssätta utförandet, men den står ändå som “status: Stängd (åtgärdad)” trots att inget gjorts.

Så det är bara för kommunerna att stänga rapporterna utan åtgärd så blir de röda flaggorna gröna och till slut tröttnar folk på att rapportera.

Ms_Xx
Guest

Japp. Även den släckta belysningen under bron mellan Riddarholmen och Gamla Stan står som “åtgärdad”, trots att den fortfarande är släckt.

Känns lite osm polisens statistik, att stängda anmälningar boförs som lösta. Fiffel.

Cynisk Cyklist
Guest

Precis: Solna kommun förvandlade röd nål (sandhög över cykelbanan) till grön flagga på tre minuter – utan att ta bort ett endaste sandkorn. Dessutom står det inte på nåt uppenbart ställe vad de påstår sig ha gjort (sopat vägen, tagit bort glaset, “nej, det ska vara tjockt med lösgrus där: det är ett billigt och bra underlag”, …). Känns inte meningsfullt att rapportera mera.

W1F1
Guest

Jag har inte registrerat något konto på Cykelrapporten av samma anledning. Det var att de i avtalet åberopade rätten att använda publicerade uppgifter till godtyckligt ändamål som fick mig att backa.

Appen verkar ju fungera fint i övrigt så det är synd att det ska falla på den fadäsen. Antar att de flesta använder ett konto med medvetet felaktiga uppgifter.

jonasbratt
Guest

RT @Cyklistbloggen: Varför behöver du mitt postnummer, Cykelrapporten? http://t.co/IfliY4Vnpf #cykla

Emil Vikström
Guest

Det där avtalet är som upplagt för att uppgifterna kommer användas ohejdat för reklam. Skriv inte på!

Avtalet strider mot personuppgiftslagen. De måste klarare avgränsa hur de använder personuppgifterna (“vi får använda det fritt till vad vi vill” är helt enkelt inte tillåtet för personuppgifter), de får inte samla in mer uppgifter än vad som krävs för syftet, de måste informera om rätten till ett gratis skriftligt utdrag ur registret, ifall de exporterar uppgifterna till ett annat land måste de informera om det och så vidare.

felix reychman
Guest

Har någon redan informerat cykelfrämjandet om detta eller ska jag?
Gissningsvis riktar de sig dessutom till en målgrupp som är rätt petig med sånt här (Nej, jag har inga belägg, bara en magkänsla), och då kommer sannolikt inte appen att användas, så det ligger i deras intresse.

Anders
Guest

Jag sände detta vidare till Datainspektionen.
Har också frågat vem som är personuppgiftsansvarig och varför de inte publicerar några kontaktuppgifter till denne, eller varför man inte kan välja att ta bort sina uppgifter från applikationen.

Anders
Guest

Cykelrapporten svarade;

Vi har undersökt PUL så gott vi har kunnat med våra ideella krafter. Om det är felaktigt ska vi självklart ändra det. Vi har inget intresse av att spara någons kontaktuppgifter för något annat syfte än att förbättra för cyklister.

Data insp svarade:

Information om behandling av personuppgifter brukar lämnas i användarvillkoren och ett godkännande av villkoren kan också omfatta ett godkännande av den personuppgiftsbehandling som kan ske. Förslagsvis kan du börja med att ta kontakt med företaget som är ansvarigt för användaravtalet och ställa frågor.

felix reychman
Guest

Meh?!
Vad betydde det där från Datainspektionen? “Har du klickat OK är det ditt problem, pucko”?

Misarpendlaren
Guest

@Cyklistbloggen håller med. Jag hoppade av direkt. Fixa oauth2 direkt!

Arne B
Guest

http://fixamingata.se

är en mycket bra tjänst. Den använder jag.

kallecyklar
Guest

@Cyklistbloggen Dock kvarstår ju frågan varför de behöver min adress.

kallecyklar
Guest

@Cyklistbloggen tror man missat ändra länken i mobilappen. Reggar man sig via hemsidan gäller detta: http://t.co/PAQlCe0HyQ @Cykelrapporten

jwolfers
Guest

RT @Cyklistbloggen: Varför behöver du mitt postnummer, Cykelrapporten? http://t.co/IfliY4Vnpf #cykla

wpDiscuz