Succé för sopsaltaren

Succé för sopsaltaren

En grej jag aldrig trodde att jag skulle skriva var en hyllningstext till en vägmaskin. Men hey, livet är fullt av överraskningar och om man är ivrig att klaga så bör man vara lika ivrig att hylla.

![Sopsaltaren tomas](https://Sopsaltaren tomas

Jag är rätt van vid att vi cyklister diskuterar vägmiljö, men häromdagen postade en icke-cyklande kollega den här bilden, med frågan ”Någon som hittar något märkligt i den här bilden?”:

[1487400_10151929243122404_11487400_10151929243122404_1717914690_nFoto: Ola Gäverth

Någon föreslog elslingor under cykelvägen. Men nej, det var alltså sopsaltaren som plogat, så bra att även icke-cyklister lägger märke till det alltså. För sopsaltaren plogar **rent**. Så bor vid en av de vägar där sopsaltaren kör så är det snö och isfritt på cykelvägen. Förra vintern testade kommunen med en maskin, i år har vagnparken utökats till fem sopsaltare som kör längs bestämda leder (klicka för större bild):

![Sopsaltaren 1024](https://wSopsaltaren 1024

EDIT: Det verkar som om just innerstans prioriterade cykelbanor snöröjs på traditionellt sätt

Det blir som ni ser i princip asfaltsrent vilket betyder att cyklisterna gått från att cykla i ett snöupplag och ha trafikens sämsta snöröjning till att åtminstone på några vägar fått trafikens bästa snöröjning. Så bra faktiskt ett av få klagomål jag hört hittills har varit att fotgängarna gärna använder cykelbanan istället för gångbanan.

To the supersopsaltare with love! @DrUEriksson @KristerIsaksson @TrafikP4Sthlm @Cyklistbloggen #sopsaltare pic.twitter.com/O0BwMzqzML

— Pelle Envall (@envall_p) 15 januari 2014

Som de sa i skolan när en elev hade tuggummi: jag hoppas du tog med dig så det räcker till hela klassen. Och även grannkommunerna vill ha:

@Nacka_kommun något för Nacka? RT @KristerIsaksson: Sopsaltad cykelväg och inte sopsaltad cykelväg. #vintercykla pic.twitter.com/KOfzJPGy65

— Svapron (@svapron) 15 januari 2014

Ett annat problem som någon lyfte fram var att påfarterna till de sopsaltade vägarna får iskanter och isbildning, samma sak i svängar, vilket kan vara farligt. Men det här är första året med metoden så det lär ge sig om det handlar om det handlar om plogteknik för att slippa vallar.

Läs en mer detaljerad recension hos Cykelpendla Hässelby.

Så. Nu har jag skrivit ett inlägg på internet som innehöll orden ”vägmaskin”, ”påfarter”, ”plogteknik” och ”vagnparken”. I did not see that coming.

Cykelm-ssan-2013-11-17-12.40.27-6
Föremålet för hyllningen själv