Jag har sedan i julas kört med kamera på cykeln varje dag. Här nedan ser du en film på några få gånger som folk kör genom rött. Jag har hur många tillfällen som helst på film men kan trots det själv inte svara på varför i jösse namn dessa cyklister kör mot rött. Kanske kan ni hjälpa mig förklara? Polisen verkar vara aggressivt ointresserade av att beivra rödljuskörningar, se bara i filmen nedan.

Jag har sedan i julas kört med kamera på cykeln varje dag. Här nedan ser du en film på några få gånger som folk kör genom rött. Jag har hur många tillfällen som helst på film men kan trots det själv inte svara på varför i jösse namn dessa cyklister kör mot rött.
Favoriten är första klippet när det står en polisbil längst fram vid rödljuset på Vasagatan och en tjej verkligen blåser rakt igenom tokrött, plus att någon går över precis då. Polisbilen? Ingen reaktion.

Jag kanske borde strunta i att folk cyklar mot rött, men jag märker att jag själv blir sjukt irriterad och provocerad. (och det är inte bara jag som blir det).

Hur kan det komma sig? Det finns ett rent egoistiskt perspektiv: Jag gillar cykling och tycker att fler borde cykla. Det gör att jag försöker försvara cyklister när någon rackar ned på dem. Med de som kör mot rött biter jag i sten. Hur fasen tror de att jag ska kunna framhålla cyklingens förträfflighet när de bara skiter i reglerna och gör som de själva tycker?

Någon vis cykelskribent (hittar inte källan just nu) skrev att en rödljuskörning skapar 10 nya cykelhatare. På min film snackar vi i runda slängar 100 personer som börjar tycka mer illa om cyklister på grund av att ni cyklar mot rött.

Jag har inga problem med att förklara varför ”cyklister far fram i vanvettig hastighet” eller varför kombinerade gång- och cykelvägar suger. Men att förklara varför folk på två hjul med berått mod cyklar rakt igenom rött ljus är riktigt jäkla svårt, för jag förstår inte varför man kör genom rött ljus.
För att komma fram fortare? Lägg av. I 99 fall av 100 cyklar jag alltid ikapp den som cyklat mot rött inom 200 meter. För mig kvarstår möjligheten att folk som kör mot rött antingen har

  1. för stora egon och en tro på att regler bara gäller alla andra
  2. helt enkelt inte förstår att de irriterar fotgängare och bilister (och riskerar 1 800 spänn i böter)
  3. är helt vanvettigt färgblinda.

Jag är ingen polis, men när inte ens de som sitter i en målad polisbil orkar reagera känns det lite svårt. Vi har fått förslag från våra läsare att t. ex. ropa ”Hooo hoo” när någon cyklar mot rött. Andra förslag har inbegripit signalhorn för båtbruk fast egentligen är rödljuskörningar polisens sak. Kikar man på filmen verkar de ju inte bry sig nämnvärt, vilket är sorgligt.

Här är en uppmaning till dig som cyklar mot rött. Ta det lugnt, stanna vid rött och softa en stund. Inte?
Då skulle det hjälpa alla oss cyklister om du tar t-banan istället.