I fredags röstades ett förslag till lagstiftning igenom i EU:s Coreper (de ständiga representanternas kommitté). Förslaget innebär att man skjuter upp implementeringen av säkrare lastbilar till år 2025 istället för föreslagna 2016. Bland påtryckarna för en fördröjning: Sverige och Frankrike, för att skydda Volvo och Renault.

Vi har tidigare skrivit ganska mycket om olyckor vid högersvängar, särskilt med lastbilar. Vi har dessutom ondgjort oss över den föreslagna lösningen på problemet: ett klistermärke.

Sanningen att säga har vi också blivit något mer uppåt att något mer avancerade lösningar mot högersvängsolyckor varit på gång hos exempelvis Volvo Trucks.

Då blir man mer bestört när ett förslag om lagstiftning som skulle rädda livet på upp till 300 fotgängare och cyklister per år i EU blir senarelagt på grund av att två länder lobbat stenhårt för en 10-årig senareläggning.

Vilka onda, elaka, cyniska länder handlar det om? Vilka vill med berått mod skjuta upp möjligheten till att rädda upp till 300 människoliv per år?

Svaret är Sverige och Frankrike.

Varför?
Ekonomi, främst. Både Volvo och Renault har enligt Expressen och Financial Times (Google News, klicka på översta länken för att läsa) nyligen lanserat nya modellserier och att ta fram nya modeller är oerhört kostsamt.

I fredags, den 23 maj, enades EU-ambassadörerna i ministerrådet om förslaget på en fördröjning om åtta år, inte tio år – eller en ännu längre fördröjning som som Sverige och Frankrike kämpat för ursprungligen.

Ministrarna ska slutgiltigt klubba förslaget den 5 juni.

I höst väntar förhandlingar mellan parlament, kommission och ministerråd om slutgiltig utformning

Volvo har så länge jag kan minnas haft säkerhet som ledord. Börjar kännas lite ihåligt, eller vad säger Volvo Lastvagnar?

Tack Patrik Kronqvist, Expressen, för tipset.