Så mycket cykelbana att man inte får cykla på hela

I början av året gjorde polisen en specialinsats mot bilister på vägen mellan Stockholm och Södertälje. Grejen var att vägen där är så bred att många envisades med att köra i alla körfält. Och det får man inte.

Screen Shot 11-07-15 at 12.51 PM
Fundera på det här.

Screen Shot 11-07-15 at 12.41 PM

Och jag ska erkänna att jag som bilist inte hade plåtkoll på den här regeln. Jag har nog utgått någonstans från att vänsterfilen är för omkörning och andra filer är för att köra i. Och att man ska ligga i den fil som är bäst beroende på resmålet.

Men man ska alltså köra i högerfältet och bara använda de andra körfälten för att köra om. Men är det kö så får man alltså använda alla filer. Vilket normalt bör betyda att hela vägen bara får användas i rusningstrafik. Det gäller ju att pendlingstrafiken kommer fram.

Och jag tänker att jag som bilist befinner mig i ett parallelluniversum. Tänk att kunna hojja längs Skeppsbron och ha en så bred väg att polisen tvingas åka ut och kontrollera så att inte hela ytan används annat än under rusningstrafiken.

Ett visst slöseri kan jag känna. Jag nöjer mig med tillräckligt bred för att kunna köra om.

Läs mer: Köra i mittfilen kan ge böter

Nu jagar polisen mittfilsförare

Jakten i mittfilen lyckad kampanj