Aftonbladet skriver idag ”Så drabbas du av trafikkaoset”, men jag vet redan eftersom jag cyklade genom city i morse. Det handlar alltså om avspärrningarna i Stockholms city eftersom president Obama är på blixtvisit och alla hade varnats att det skulle vara i det närmaste omöjligt att ta sig till jobbet på morgonen.

Skillnaden mot en vanlig dag var stor. Antiklimaxet likaså. Den stora skillnaden var att det nästan inte var några bilar ute, bortsett från polisen och enstaka varutransporter. Det var tyst och stilla. Alla tog det lugnare, hastigheten i cykelbanorna var lägre och alla var trevligare.

[!["Kaos"](/content/images/2013/09/kaos.png)](/content/images/2013/09/kaos.png)”Kaos”
Polisen också. Jag blev till exempel dirigerad av en väldigt avslappnad och glad polis att cykla runt en avspärrning via en enkelriktad gata. Plötsligt var det inte trångt längre, det fanns hur mycket plats som helst när fotgängare och cyklister också kunde använda bilvägytan. Vid något ställe fick jag hoppa av och gå några meter i en affärsarkad, för att sedan fortsätta på andra sidan, men i övrigt gick det att cykla hela vägen.

Vid Raol Wallenbergstorg satt polisen på rad och solade och åt medhavd matsäck. Strandvägen var nästan öde och folk promenerade.

[![solande poliser](/content/images/2013/09/solande-poliser.png)](/content/images/2013/09/solande-poliser.png)Solmysande poliser
 

Så påverkade trafikkaoset mig och det får gärna vara så här året om.

Lite reaktioner:

Underbar cykeltur från Södermalm till Östermalm i strålande sol! Inga bilar, inget skräp miljoner poliser och lugna cyklister #Obamainsweden

— Marianne Wieslander (@Mar_Wie) September 4, 2013

Har aldrig sett så många cyklister trampa in mot stan! Folk verkar hörsammat uppmaningen ställa bilen. #Obamainstockholm

— Anna-Carin Hedén (@Anna_Carin) September 4, 2013

@Cyklistbloggen Obama visar @StockholmsStad att man visst kan ha bilfria dag(ar). Verkar funka fin fint. Härlig cykling hem på em idag.

— UlricaLoeb (@UlricaLoeb) September 3, 2013

Cyklistboom och lugn trafik idag pga Obama. Funkar fint. Någon som mäter trafiken idag?

— Linda Kummel (@kummelo) September 4, 2013

1 positiv effekt av #obamainsweden är att omklädningsrummet på jobbet är knökfullt av #cyklister. Noobs förvisso men ff cyklister:)

— T GustaVsson (@Grave_Dohl) September 4, 2013

Ingen bilkö på Alviksvägen idag Obama-dagen. Många flera cyklister. Start på en trend?

— Catherine Miller (@cami250) September 4, 2013

Idag var det tomt på bilar! #cykla #obamainsweden pic.twitter.com/1X0PiC6f9G

— Ricky Lundstål (@krulluffe) September 4, 2013

En perfekt dag att vara cyklist i Stockholm. Eller flanör. #obamainsweden #september #sensommar http://t.co/FVoOz9dFqJ

— Haralampos Karatzas (@HaralamposK) September 4, 2013

I Stockholms innerstad i dag verkar det som om miljöpartiet fått igenom alla sina krav på trafiken.

— Carl Bildt (@CBildt) September 4, 2013