Recension: Snöröjning i söderort

I Stockholms innerstad har snöröjningen av cykelfält och -banor varit relativt dålig i år. Själv har jag cirka 5 km cykling söderifrån innan jag når Skanstull, så hur har snöröjningen sett ut ”Söder om Söder”?

I Stockholms innerstad har snöröjningen av cykelfält och -banor varit relativt dålig i år. Själv har jag cirka 5 km cykling söderifrån innan jag når Skanstull, så hur har snöröjningen sett ut ”Söder om Söder”?

Förra året var jag glatt överraskad. Jag hade inte väntat mig att den lilla villagatan jag bor på skulle vara skottad, men så fort jag kom ut på huvudstråket var det både plogat och sandat på cykelvägarna – win!

Så det var med höga förhoppningar jag gav mig ut från den översnöade villagatan igår. Men nej, tyvärr. Plogen hade inte hittat dit. Ok, de har mycket att göra, tänkte jag. Fast de borde varit förberedda eftersom väderlekstjänsten flaggat i åtskilliga dagar för snöfallet. Nåja, jag hoppades att det skulle lösa sig under dagen. Men icke. Inte heller när jag skulle hem var det röjt på cykelvägarna.

[![](/content/images/2012/11/skanstullsbron_500.jpg "skanstullsbron_500")](/content/images/2012/11/skanstullsbron_stor.jpg)Skanstullsbron torsdag 29 november. Klicka för större.
I morse gav jag mig glad i hågen ut på cykelstråken men blev återigen besviken. Nu har snömodden börjat frysa på så smått, vilket gjorde att man får lite otrevliga kast på cykeln, mina dubbade vinterdäck till trots.

Längs cykelvägarna vid Skogskyrkogården var det oplogat. Däremot såg det ljust ut på det blivande pendlingsstråket längs Globen. Ganska nyplogat och bara några centimeter nysnö. Bra! Fast ojdå, efter 50 meter hade plogen lagt en liten snöhög vid sidan om cykelvägen och lämnat resten av sträckan oplogad. Alltså fick man cykla i spåren av de tappra som redan plöjt sig fram i snön.

[![](/content/images/2012/11/cykelvag_plogad_globen_500.png "cykelvag_plogad_globen_500")](/content/images/2012/11/cykelvag_plogad_globen_500.png)50 meter in på cykelsträckan lämnade plogen en prydlig hög.
[![](/content/images/2012/11/cykelvag_globen_500.jpg "cykelvag_globen_500")](/content/images/2012/11/cykelvag_globen_1024.jpg)… vilket lämnade det blivande pendlingsstråket förbi Globen oplogat.
Även på Skanstullsbrons nedfart låg fruset slask och snö. I långsamt tempo med diverse kast gick det att rulla ned, in till den relativt snöfria cykelvägen på Götgatan.

Så betyget för snöröjningen på cykelvägarna i söderort hittills blir 1 för ambition och en 1:a för genomförande. Hur har din cykelväg varit?