Recension: Snöröjning i söderort

| 12 kommentarer

I Stockholms innerstad har snöröjningen av cykelfält och -banor varit relativt dålig i år. Själv har jag cirka 5 km cykling söderifrån innan jag når Skanstull, så hur har snöröjningen sett ut ”Söder om Söder”?

Förra året var jag glatt överraskad. Jag hade inte väntat mig att den lilla villagatan jag bor på skulle vara skottad, men så fort jag kom ut på huvudstråket var det både plogat och sandat på cykelvägarna – win!

Så det var med höga förhoppningar jag gav mig ut från den översnöade villagatan igår. Men nej, tyvärr. Plogen hade inte hittat dit. Ok, de har mycket att göra, tänkte jag. Fast de borde varit förberedda eftersom väderlekstjänsten flaggat i åtskilliga dagar för snöfallet. Nåja, jag hoppades att det skulle lösa sig under dagen. Men icke. Inte heller när jag skulle hem var det röjt på cykelvägarna.

Skanstullsbron torsdag 29 november. Klicka för större.

I morse gav jag mig glad i hågen ut på cykelstråken men blev återigen besviken. Nu har snömodden börjat frysa på så smått, vilket gjorde att man får lite otrevliga kast på cykeln, mina dubbade vinterdäck till trots.

Längs cykelvägarna vid Skogskyrkogården var det oplogat. Däremot såg det ljust ut på det blivande pendlingsstråket längs Globen. Ganska nyplogat och bara några centimeter nysnö. Bra! Fast ojdå, efter 50 meter hade plogen lagt en liten snöhög vid sidan om cykelvägen och lämnat resten av sträckan oplogad. Alltså fick man cykla i spåren av de tappra som redan plöjt sig fram i snön.

50 meter in på cykelsträckan lämnade plogen en prydlig hög.

… vilket lämnade det blivande pendlingsstråket förbi Globen oplogat.

Även på Skanstullsbrons nedfart låg fruset slask och snö. I långsamt tempo med diverse kast gick det att rulla ned, in till den relativt snöfria cykelvägen på Götgatan.

Så betyget för snöröjningen på cykelvägarna i söderort hittills blir 1 för ambition och en 1:a för genomförande. Hur har din cykelväg varit?

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

12 Comments on "Recension: Snöröjning i söderort"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Dimo F.
Guest
Member

Har tyvärr inte hunnit cykla så mycket i snön än, men observerat en avsaknad av snöröjning på cykelbanorna. Här är mitt bidrag till recensionen: http://on.fb.me/SF4cRm

Simon Skoog
Guest
Member

Nyss hemkommen från 25 km cykeltur från Kista till Barkarby och Jakobsberg. Pendlingssträcka för mig och jag tänkte att det var bäst att testa plogning och vintercykling en gång innan jag måste till jobbet på måndag.

Jag måste säga att plogningen varit exemplarisk. Det är ordentligt brett plogat hela vägen och sandat på halva banan. Platt och inga snöklumpar någonstans på sträckan. Jag kunde blåsa på väldigt friskt med mina dubbdäck.

Kommer möjligen att testa banan Kista -> Innerstan i morgon. Jag tror att vägen längs E4 är smidigast då vägen mot sumpan går genom ett byggarbetsområde. Jag skulle gärna vilja veta om de medvetet plogar och sandar banorna som är en del av trafikverkets satsning för cykling till/från Kista (de röd/vita Kistaskyltarna som finns i hela stan), jag har noterat att sträckningar drogs om till vägar som är mer lämpade under vintern för ett par veckor sedan!

HenrikAhlen
Guest
Member

Helt klart vore effektivaste lösningen att politikerna drog in alla tjänstebilar och lät alla som arbetar med trafikplanering cykla året runt. Men det lär ju inte hända.
Hur kan vi få ut dessa snöröjningsrapporter till beslutsfattare och media?
I detta forum finns ju bara vi redan frälsta…
Kan dessa poster auto-mailas till en lista med politiker, trafikplanerare och media-debattörer, eller finns det nåt smartare sätt? 
Jag tror att dessa måste få problemet ”in their face”, helst varje dag nu under vintern så att dom fattar att det faktiskt berör invånarna.

Nina Hagman
Guest
Member

Ikväll, skanstull = puckelpist

Magnus
Guest
Member

Min cykelväg går mellan Mörby Centrum (Danderyd), genom Solna förbi Solna Centrum, Alvik, över till Stora Essingen. Idag fredag eftermiddag var cykelvägarna inte rörda av plogen alls. Mesta delen gick det bra ändå, men på många ställen var det besvärligt med frysta spår där det var riktigt svårt att styra rakt.

G_Smurfen
Guest
Member

@Cyklistbloggen vi tar visst ungefär samma väg in till Söder (cyklar från Hökis) – mitt tips är heldämpat med 150×150 i slag och 304 dubb…

Herbert Tiemens
Guest
Member

Looking forward to ride in the snow in Sweden in a few days. For me it is just a one day challenge, but for Sweden it’s a serious issue to adress.

AndreasD
Guest
Member

Tyvärr Jeroen så har det i princip varit likartat i Västerort. Jag hade förhoppningar efter att Stadshuset klargjort ambitionerna men man blir lite hårdhudad som cyklist i den här staden.

Jag tror på fullt allvar att man får ingen förändring förrän man får ut politikerna och tjänstemännen på en cykel – då får de själva uppleva hur det är i verkligheten.

Det är helt enkelt för dåligt!

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Och så här ser det ut söder om söder: Recension: Snöröjning i söderort: http://t.co/voitGitb