Först hade jag tänkt göra varsitt inlägg, men jag är så less på att bloggen fylls med felplacerade stolpar att jag samlar ihop dem i ett inlägg. Så dagens inlägg får temat ”Två stolpar och en omledning”.

Minns ni stolpen på pendelstråket Kanalvägen? Den här:

KanalvA--gen-pendlingsstrA--k-011

Den som projektledaren till slut sa:

”Cykelvägen längs Kanalvägen är inte klar än. Färdigställd blir den en markant förbättring mot tidigare lösning. Vi har dock själva noterat att stolparnas placering blev tokig. Vi ska givetvis skyndsamt hitta en annan lösning”

(Läs också: Den bästa lösningen blev tokig)

Nu är den andra lösningen klar. Hur blev den undrar du? Var hamnade stolparna till slut?Och vi inser att vi missförstod projektet. Ni förstår, vi trodde att alla var överens om att problemet var att det stod en stolpe mitt i högra körfältet. Men det var det inte. Stolpen står rätt.

Problemet var att det låg en cykelbana där stolpen skulle stå.

Så den nya lösningen blev inte att ta bort stolpen, utan att… ta bort cykelbanan. Så här ser det ut nu (stolpen är dock inte på plats än, men det kommer. Just nu reflex-”sergeant” istället):

KanalvA--gen-1024

Ser ni skillnaden? Inte? Tittar ni noga så är det nya stenar där stolpen ska stå. Så då står den inte längre i cykelbanan, utan på stenar! I övrigt är ser det exakt likadant ut. Samma stolphål, samma trottoarkant som går mitt i. Samma stolpe.

Så definierar man snabbt bort ett problem. I teorin. Och apropå teori, här är ritningen:

[1378841_10152511011053861_31378841_10152511011053861_3811635072847036161_n (1)

Cykelbanan är alltså ”A2”. Och Trafikkontoret har varit snälla och lånat ut reflexer. Härliga tider.

[Screen Shot 11-27-14 at 04.Screen Shot 11-27-14 at 04.40 PMHahahahahahahha host (Från Cykelplanen)

Det här betyder visserligen att den bryter mot Cykelplanen, som vi kanske nu slutligen kan förklara som helt död och begraven, eftersom ett dubbelriktat pendlingsstråk ska vara minst 3,25 meter brett och nu kanske blir en meter. Och kännetecknas av ”god framkomlighet”. Men samtidigt bryter man inte lika mycket mot kommunens egen cykelhandbok från 2009 som säger:

[Screen Shot 11-27-14 at 04.Screen Shot 11-27-14 at 04.44 PM

Även om den också säger att det bör ökas till 1,7 meter när det som här är ett korsande övergångsställe och om väntplats för fotgängare att: ” I första hand åstadkommes väntutrymmet genom ett ”öra” i körbanan”. Och med ”körbanan” här avses inte cykelbanan. Fast handböcker är ju bara teori.

Faktum är att Kanalvägen redan har rejält tilltagna öron ett tiotal meter innan första stolpen. Syftet där är, förmodar vi, att minska genomfartstrafiken så att bussarna slipper sitta i bilkö.

--ra-i-v--gen

Men om vi slutar låtsas om att några stenar plötsligt förvandlar cykelbanan till något annat och gör allt okej, så är enda skillnaden mot hur det såg ut från början i praktiken att de satt reflexer på stolpen. For real.

Det här är alltså en plats där det lätt hade gått att fixa ett riktigt pendlingsstråk. Det handlar inte om att vägen planerades innan cykelplanen kom, eller att det är för trångt, eller någon av de många andra ursäkterna som brukar användas.

Och cyklisternas framkomlighet fortsätter att vara lika prioriterat som Ukrainas välmående är för Putin.

Vilket påminner mig – om man bara kör i vägbanan bland bilarna istället så försvinner alla de här problemen och framkomligheten blir plötsligt enorm. Kanske någon tänker, vad vet jag.

Läs också: Varför blir det alltid fel?

Dags för nästa stolpe.

Vi skrev för ett tag sedan om den nylagda cykelbanan på Södermälarstrand. Nu har vi fått svar från kommunen.

Men först en uppfräschning av minnet. Så här ser det ut:

SA--dermA--larstrand-1

Foto: Svante Linusson/Facebook

Som på Kanalvägen alltså, fast med både Herr Gårmanskylt, trafikljus, liten asfaltsvall och staket i cykelbanan. Så här skriver kommunen när vi frågar hur det är tänkt:

Tack för din synpunkt.

Cykelbanan längs Söder Mälarstrand har av Trafikverket återställts till hur den var innan man började arbeta med Citybanan. Ritningarna för detta granskades och godkändes långt innan stadens cykelplan fanns. Därför har cykelbanan alltså återställts till ursprungligt skick.

Det är ont om plats här men vi ska titta på om det möjligt att göra något som förbättrar situationen.

Cykelplanen, som ingen brytt sig om att följa sedan den kom för snart tre år sedan, fanns alltså inte, så då går det såklart inte att begripa att det är dåligt att ställa grejor i vägbanan. Men cykelhandboken fanns redan 2009. Vi repeterar alltså:

Screen Shot 11-27-14 at 04.44 PM

Då är vi framme vid sista punkten i den här posten, omledningen. Så här såg det ut vid Slussen igår. Jag kom cyklande vid två-tiden så det var ljust.

Hela cykelbanan var alltså avstängd för trafik. Men det gick inte att förstå när man kom för backen – det upptäckte jag först när det tog tvärstopp.

Som vi lärde oss i måndags säger Nollvisionen att på platser där oskyddade trafikanter ska samsas med motortrafiken bör hastigheten inte vara högre än 30-40 km/h. Här är det femtio och dessutom tung trafik i form av lastbilar och bussar. När jag passerade var det som sagt ljust, men någon timme senare är det beckmörkt.

Jag lovar att det kommer locka nya cyklister att tvingas navigera sig ut i vintermörket ut i en trafikerad smal passage omgiven av betongsuggor på ena sidan och ett högt räcke på andra och ingenstans att komma av vägen om något händer.

Och ingen bilist eller lastbilschaufför kommer här få chansen att få vatten på sin kvarn och tänka ”CYKLISTER! De kommer från ingenstans, är i vägen och håller sig inte till sina cykelbanor utan kör som marodörer!”

Eller hur.

Faktum är att jag på allvar blev osäker på om det var tänkt att man skulle kunna cykla där, trots ”varning för cyklister”-skylten. Men jag såg ingen omledning överhuvudtaget.

Men hey, det går ju att kliva av och gå. Samspela cyklistjävel.

Och med anledning av allt det här så återvänder vi till Nollvisionen:

[Screen Shot 11-20-14 at 04.Screen Shot 11-20-14 at 04.08 PM

Förutom för cyklister. Kanske dags att byta till bil.

EDIT2: Svar från kommunen:

Tack för din synpunkt!
vi kommer att ta med Entreprenören att det saknas skyltning med hänvisning för Cykel.

Med vänlig hälsning
Lena

EDIT: Fick frågan om hur man anmäler sådant här. Följ instruktionerna här:

Hjälp oss felanmäla.