"Massböter för Söders cyklister"

är rubriken på tidningen Södermalmsnytts förstasida:

massbA--ter

Och det låter ju illa. ”Böter för mer än 100,000 har delats ut”. Ja, hundratusen låter ju som riktigt mycket pengar. Läser man själv artikeln så börjar den med ”Storslam för polisen”. Stor succé alltså att knipa åt de där dödsmemilcykelmarodörerna?

Vad handlar det om konkret? Med 1500 kronor i böter för varje rödljuskörning så är det rätt lätt att räkna ut att det handlar om ungefär 67 cyklister som bötfällts. Mycket eller lite? Motiverar det orden ”Massböter” och ”Storslam”? Jag vet inte, men jag har svårt att se att motsvarande insats mot övriga trafikanter hade fått samma kvällstidningsrubriker (tex så kallades polisens kontroll på Centralbron där bland annat böter för 50,000 delats ut, tolv körkort omhändertogs och ”Flera rattfylleribrott rapporterades”, för mer neutrala och mindre generaliserande  ”Razzia mot trafiken på Centralbron” i tidningen Mitti).

Visst, det finns ett extra nyhetsvärde i att det handlar om trafikanter på cykel, eftersom det tydligen varit ovanligt med trafikkontroller mot dem. Men det känns ändå lite som att pressens bild av cyklister är ungefär som sajten Avpixlats bild av invandrare, ”hitta några som gjort något dumt, och blås upp det så mycket du kan”.

(och för att undvika missförstånd så har vi inget emot att polisen kontrollerar cyklister. Vi tycker att alla ska följa lagen)