”Massböter för Söders cyklister”

| 3 kommentarer

är rubriken på tidningen Södermalmsnytts förstasida:

massböter

Och det låter ju illa. ”Böter för mer än 100,000 har delats ut”. Ja, hundratusen låter ju som riktigt mycket pengar. Läser man själv artikeln så börjar den med ”Storslam för polisen”. Stor succé alltså att knipa åt de där dödsmemilcykelmarodörerna?

Vad handlar det om konkret? Med 1500 kronor i böter för varje rödljuskörning så är det rätt lätt att räkna ut att det handlar om ungefär 67 cyklister som bötfällts. Mycket eller lite? Motiverar det orden ”Massböter” och ”Storslam”? Jag vet inte, men jag har svårt att se att motsvarande insats mot övriga trafikanter hade fått samma kvällstidningsrubriker (tex så kallades polisens kontroll på Centralbron där bland annat böter för 50,000 delats ut, tolv körkort omhändertogs och ”Flera rattfylleribrott rapporterades”, för mer neutrala och mindre generaliserande  ”Razzia mot trafiken på Centralbron” i tidningen Mitti).

Visst, det finns ett extra nyhetsvärde i att det handlar om trafikanter på cykel, eftersom det tydligen varit ovanligt med trafikkontroller mot dem. Men det känns ändå lite som att pressens bild av cyklister är ungefär som sajten Avpixlats bild av invandrare, ”hitta några som gjort något dumt, och blås upp det så mycket du kan”.

(och för att undvika missförstånd så har vi inget emot att polisen kontrollerar cyklister. Vi tycker att alla ska följa lagen)

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

3 Comments on "”Massböter för Söders cyklister”"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Håkan
Guest
Member
Ja herregud vad polisen gör sig till för att fånga dessa marodörer på cykel. Eftersom det är så lättförtjänta pengar så förstår jag varför de lägger krut på detta. Att det skulle öka trafiksäkerheten tror jag inte för en sekund. En anekdot : förra våren fick jag punktering vid Västerbrons avslutning mot Bromma där det finns tre rödljus, ofta osynkade, som måste passeras av cyklisterna till och från stan. När jag passerar ett buskage upptäcker jag ett par poliser som trycker och spanar på cyklister som rullar mot rött (trots att inte en bil är i närheten). Jag parkerar cykeln en bit bort och börjar laga punkteringen då jag upptäcker en civil bil strax bredvid cykelbanan. Bilen innehåller ett stycke kvinnlig polis. Jag kan inte låta bli att varna de cyklister som kommer mot rödljuset genom att ropa stopp, polisen har kontroll osv. De flesta stannar och jag räknar ut att jag berövat polisen ca 25 000 kronor genom mitt agerande. Döm om min förvåning när den kvinnliga polisen rycker upp dörren och börjar skälla ut mig med ord som ”försöker du rädda liv eller?” ”Sluta med det där” osv. Mitt svar är : ja, jag försöker rädda liv och… Read more »
jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: ”Massböter för Söders cyklister”: http://t.co/YF2RsQar9J #cykla