Kommunen jagar felparkerare i cykelfält

Vi är lite trötta på att skriva om stolpar just nu, så jag passar på att berätta om att det ska bli extra koll på fordon som felparkeras i cykelfälten. Det var i en artikel i Metro.se som egentligen handlade om något annat som stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö passade på att berätta om det:

Stockholms stad är medveten om detta och de motorcykelburna parkeringsvakterna, som tidigare övervakat stombusslinjenätet, ska nu också också bevaka prioriterade cykelstråk.

– De ska börja nu i dagarna, faktiskt. De har fått uppdraget att lappa bilar som står på cykelbanor. Vi har också bett polisen att prioritera detta och bötfälla bilisterna.

![Lappad bil i cykelfil](httpLappad bil i cykelfilLappad bil i cykelfil

Men det här handlar alltså inte om en generell förändring bland alla parkeringsvakter i Stockholm – ingen utbildningsinsats för dem alltså, utan det handlar om de där motorcyklisterna som haft extra koll på bussfilerna. Jättebra att kommunen också pratar med polisen. Det har vi tidigare gjort, med viss framgång.

Även idag som sagt! Bötfälld bilist i cykelfält. Tyckte att patrullen var djävla åsnor. Tack @Stephan_Ray för bilden pic.twitter.com/kI0o3AxAQK

— YB Södermalm (@YB_Sodermalm) May 9, 2013

Jag inser också att problemet med felparkerare i cykelfält inte är något nytt problem. Redan 2002, bara några få år efter cykelfälten introducerats i Stockholm, så skrev Sverigesradio:

De målade cykelfälten har lett till att dubbelparkeringarna ökat dramatiskt. När cykelfält målades på Hornsgatan på Södermalm ökade tiden för dubbelparkeringar med 78 procent enligt en rapport från Stockholms stads Gatu- och fastighetskontor.

Så, nu tolv år senare säger Stadshuset äntligen att:

– Det är ett beteende som kanske varit okej tidigare, men inte längre, säger Per Ankersjö.

Vi ser fram emot att höra hur det går.

Se också: Bilder på fordon som blockerar cykelbanor (Facebook)