"– Jag missade att det var 30, det var en liten lapsus"

"– Jag missade att det var 30, det var en liten lapsus"

”– Jag missade att det var 30, det var en liten lapsus” säger skådespelaren Bert-Åke Varg som åkte fast för fortkörning enligt Aftonbladet.se.

Typiskt bilister. De kör som tokar och tror att de äger vägen.

Om man lämnar generaliserandet så är Varg inte ensam om att låta bli att hålla 30 km/h. Enligt en undersökning som NTF gjorde 2004 så bröt så mycket som 70% av bilisterna som omfattades mot lagen och körde för fort. Varg fortsätter:

– Men, jag tycker inte det där så farligt som att kärringar sitter och pratar i mobiltelefon och inte vet vad högerregeln är eller någonting, utan bara tittar rakt fram. Jag fattar inte att det är förbjudet!

Varför är det så illa att köra lite för fort, typ 40 eller 50 på en 30-sträcka? Och varför är det intressant för cyklister? NTF igen:

All kunskap som finns inom trafiksäkerhetsforskningen pekar entydigt på vikten av en hastighetsgräns på max 30 km/h där oskyddade trafikanter och bilar blandas.

Cyklister är alltså oskyddade trafikanter som i 30-områden oftast hänvisas till att cykla i blandtrafik, det vill säga tillsammans med bilarna. Och tittar man då på olycksstatistiken så förstår man med en gång varför det är viktigt att bilisterna då följer lagen:

Vid 30 km/h dör 10% av påkörda oskyddade trafikanter.

Vid 50 km/h dör 90%.

(Källa Folksam, bland andra. De här siffrorna varierar lite, några källor säger 80% vid 50 km/h. Alla understryker att 30 km/h är en oerhört viktigt gräns uppåt.)

– Men om det är en riktig åklagare ska han säga så här: Vad är några kilometers fortköring, ska samhället ägna sig åt sådant? Och så ska han slänga lappen. 44 kilometer är inte så farligt.

Enligt WHO ökar risken att dö med ungefär 4-5% per km/h (Källa). I Bert Åke Vargs fall (44 km/h) betyder det att risken att dödas ökat från 10% till något mellan 50 och 70%. Och då har vi helt ignorerat alla som riskerar att skadas, även om de överlever.

Därför spelar några kilometer i timmen för fort roll.

Läsa mer:

Fotgängares risk i trafiken

Hantera en trafikolycka – körkortsteori

Döda och svårt skadade i region Stockholm

Hastighetsöverträdelser.En liten lathund till oss fartdårar

Krockhastighet