Bilister inte bara ett hinder för cyklister

| 7 kommentarer

Igår skrev Jeroen om den livsfara som bilar parkerade i cykelfälten utgör. Nu visar det sig att det inte bara är vi cyklister som har problem med bilister som inte nöjer sig med det ganska frikostiga utrymme de redan fått tilldelat sig.

Lokaltidningen Mitt i Vasastan skriver den 19 juni (PDF-länk, sid 6) att SL funderar på att sätta kameror på sina bussar. Skälet är att så många bilister fulkör och felparkerar i bussfilen att det gör det svårt för kommunaltrafiken att ta sig fram:

– Medelhastigheten på blåbussarna, till exempel linje 4, ligger på 14 kilometer i timmen, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Målet är 20 kmh/h, ungefär som en cykel alltså.

Till och med trafikborgarrådet Ulla Hamilton dyker upp och säger:

– Förhoppningsvis kommer det avskräcka dem som inte ska köra i kollektivkörfältet. Det blir ett sätt att övervaka att man följer regelverket.

Vi har ju skrivit förut om att det krävs rätt mycket för att få alla bilister att följa reglerna. Det här var ett exempel:

Det är visserligen från Göteborg, men liknande exempel finns såklart i Stockholm också. Det ni ser är ett dike, två betongsuggor (som blockerar cykelfältet), vägmarkering och lite tidigare på vägen finns också skyltar – allt för att få ett antal bilister att förstå att de inte får köra den här vägen. De måste alltså fysiskt motas bort.

Vi vet ju också sedan tidigare att många bilister gärna kör för fort och nu har alltså även SL tröttnat och vill börja använda övervakningskameror mot dem.

Samtidigt kan man inte prata om cykling i stan utan att hela tiden vara tvungen att försvara sig mot påhopp om att cyklister är skogstokiga trafikvildar som tror de äger stan.

Jag skriver inte det här inlägget för att istället säga att bilisterna är sämre (Möjligtvis skulle jag kunna lyfta fram poängen att de är farligare när de bryter mot regler, än vad cyklisterna är).

Jag skriver det för att jag tycker att cyklisterna som grupp får ta oproportionerligt mycket skit. Ingen som säger att de kör bil till jobbet tvingas försvara fortkörare, felparkerare och folk som gör tokiga omkörningar på Essingeleden. Det borde inte cyklister heller behöva göra. Jag får göra det i princip varje gång det kommer upp att jag pendlingscyklar.

Det finns duktiga hänsynsfulla trafikanter och det finns dåliga, egoistiska trafikanter. De tar sig fram på olika sätt. Enough said.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

7 Comments on "Bilister inte bara ett hinder för cyklister"

Notify of
avatar
trackback

[…] om detta och de motorcykelburna parkeringsvakterna, som tidigare övervakat stombusslinjenätet (vi skrev lite kort om det här), ska nu också också bevaka prioriterade […]

Robert Andersson
Guest

Hur ska de göra? Skicka bilderna till de som har hand om felparkering på gatorna? Kommunen eller Polisen?

Eller ska de bara skicka hem brev där de varnar att de kan bötfällas om de ses av tjänstemännen?

Om de nu ens får tillstånd för kamerorna.

Christian Gillinger
Guest

De har redan satt igång, men jag tror inte det blev några kameror. Istället har de parkeringsvakter på motorcykel som bussförarna kan kontakta direkt från förarhytten och få bilarna bötfällda inom några minuter:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/mc-parkeringsvakter-ska-avskracka-felparkerare

Robert Andersson
Guest

Jaha, ja det är nog smartare. Inga tillstånd krävs. 🙂 Läste någonstans att facket var emot kamerorna med, eftersom filmerna kunde användas till bussförarens nackdel om de utförde någon trafikförseelse.

Jag har faktiskt ringt efter parkeringsbevakning en gång, när någon hade parkerat så att 20 bilar var instängda. Blev nog dyr bogsering.

trackback

[…] Av någon anledning är det ingen som ställer sig upp och säger att vi har ett problem med bilister. Inte jag heller. Men tills dess att cyklister behandlas på samma respektfulla vis som bilister, det vill säga bedöms som individer och inte som grupp, så tänker jag med jämna mellanrum lyfta fram sådana här exempel (här är ett till). […]

Artur Hansson
Guest

I min grannstad Edinburgh har de redan detta systemet: 
http://www.edinburgh.gov.uk/info/1526/public_and_accessible_transport/1655/bus_lane_enforcement/1. En lustig grej som hände där var att två personer fick en bot en minut innan lagen togs i bruk. På bevisbilden som skickades till de som fick boten stod klockslaget tydligt.

Helt otroligt att 503 personer blev av med körkortet! Hur många körkort utfärdas per dag?

Här i Glasgow är läget långt mycket värre än i Stockholm. Härommånaden var jag med i “Pedal on Parliament” för att få beslutsfattarna att ta mer hänsyn till cyklister, Häromveckan var jag nere i London och hade med mig cykeln på tåget dit. Rena drömmen i jämförelse med Glasgow. Inget i närheten av hur ok det kan vara i Stockholm, men vilket cykelbanenätverk (dock det mesta på gator) med riktigt bra skyltning! Och tack vare lånecyklarna så har man en karta vid i princip varje korsning.

Flyttar till Australien i september och hoppas på fin cykling!

Tackar för en bra blogg! Keep on the good work! =)

Jeroen Wolfers
Guest

Tack för länken! Mycket intressant. Du får gärna rapportera om hur cykelsituationen ser ut “down under”.

wpDiscuz