Hur tar man hand om sin cykel på vintern?

När jag läser om cykling på höst och vinter så är de vanligaste råden att man ska smörja kedjan regelbundet och tvätta av cykeln med varmt vatten när den blivit smutsig. Men om man som jag och många andra Stockholmscyklister bor i lägenhet – hur ska man kunna göra det? Att kånka verktyg och hinkar med vatten i hissen och sedan sitta ute på trottaren och skrubba är inte det enklaste och inte något man gärna gör särskilt ofta.

Än värre är det såklart på vintern. Förra vintern tror jag att jag gjorde rent min cykel en gång, i typ april. Vid minusgrader och snö är det inte helt lätt att sitta ute i kylan och tvätta. Jag förstår att om man bor i villa eller radhus och har eget garage med golvbrunn så är det lättare, men för oss innerstadsbor finns ingen riktigt bra plats att hålla till på. I mitt fall har det blivit den lokala cykelhandlaren som fått fixa med kedjor och annat på service två gånger om året. Men det håller ju inte cykeln ren. En ren cykel gör inte bara det roligare att cykla, det ser också bättre ut och det är inte oviktigt i en stad där cyklingen ökar, men kanske inte statusen för cyklismen. Men det är ju inte raketkirurgi det här. Det finns lösningar.

I Danmark har Statoil inrättat särskilda cykeltvättstationer:

Statoil's Bicycle Care
Foto Mikael Colville-Andersen

De skriver:

På vores cykelpleje-plads har du mulighed for at pumpe og vaske din cykel i en god arbejdshøjde. Men du er også velkommen til gratis at låne en cykelpleje-kasse med olie, dækjern, unbrakonøgle m.m. i vores butik. Der er derfor ingen undskyldning for ikke at være godt kørende fremover.

Statoil's Bicycle Care
Foto Mikael Colville-Andersen

Läs mer om Cykelplejestationerna på Copenhagenize. Nu är innerstan inte full av bensinmackar, men det känns ändå som en naturlig plats att ha en cykeltvätt på. Bilister har i alla tider haft sina tvättunnlar, men när cyklarna ökar i innerstaden, samtidigt som bilar minskar till följd av biltullar och trängsel så är det såklart framtidssäkert att försöka hitta nya målgrupper.

OKQ8 i Katarinaberget kanske? Där skulle man också få fördelen av att kunna hålla sig under tak iatarina-hissen")](GHOST_URL/2011/10/cykelgaraget-i-hyllie/katarina-hissen-2/)
Framtida cykeltvättstation?

Med väldigt små medel blir bensinmackarna cyklistvänliga och Stockholms cyklister får en plats att underhålla sina cyklar på. Samtidigt får de nya kunder som kanske inte alltid självklart svänger förbi en bensinmack i vardagen. För att inte tala om att de signalerar att de bryr sig om miljön – lite som när Taxi Stockholm planterar ett träd, fast på riktigt.

Ett annat alternativ, som visserligen inte är under tak, är att placera tvätt- och servicestationer vid de pumpar som finns utplacerade här och var i Stockholm. Sådana finns redan färdiga, exempelvis  Dero Bike Fix-I, som bland annat finns vid  University of Virginia där den här stationen med verktyg, upphängning och pump står:


*Foto: fermi_Station_02_DA")](GHOST_URL/2011/12/hur-tar-man-hand-om-sin-cykel-pa-vintern/bike_repair_station_02_da/)
*Foto av Dan Addison/University_Station_04_DA")](GHOST_URL/2011/12/hur-tar-man-hand-om-sin-cykel-pa-vintern/bike_repair_station_04_da/)
Foto av Dan Addison/University of Virginia

Lägg till en vattenkran och lite svampar så har man en komplett servicestation för cyklar. För till skillnad från biltvättar så tar cykeltvättar inte särskilt stor plats och en cykeltvätt är inte miljöbelastande på samma sätt som en biltvätt. Vid cykelpumpen vid Slussen finns till exempel gott om utrymme för en cykelservicestation. Och med tanke på att det passerar 25000 cyklar per dygn där så lär den inte stå oanvänd.

Bicycle pump @ Slussen Stockholm Sweden
Massor av plats för en cykelservicestation

I Malmö har de förstås redan löst det här, där finns både mekverkstad i Bike and ride garaget i Hyllie och hos Cykelköket, som startades med Bicycle Kitchen i Los Angeles 34850_119820_n")](GHOST_URL/2011/12/hur-tar-man-hand-om-sin-cykel-pa-vintern/40356_448487412441_699742441_6034850_119820_n/)
*Foto från Cyke.jpg "IMG_0058")](GHOST_URL/2011/12/hur-tar-man-hand-om-sin-cykel-pa-vintern/img_0058/)
Foto från Cykelköket/Malmö

Idén med ”cykelkök” är att på frivillig basis ordna så att folk kan komma och fixa sina cyklar, låna verktyg och få hjälp. Så här skriver Bike Kitchen LA:

The Bicycle Kitchen is a nonprofit bicycle repair educational organization. We are a group of volunteers who run a space in Los Angeles filled with tools and stands for working on bicycles. Our hope is that you will come down and work on your bike! We will help you.

Los Angeles Bike Kitchen
Los Angeles Bike Kitchen

Så här presenterar Bike Kitchen LA sig själva på Youtube:

Tvätt och fix på bensinmack, stationer vid pumparna, Bike Kitchen, samtliga bra idéer som borde funka i Stockholm. Och borde bli populärt med 150,000 cyklister, varav de flesta boende i lägenheter. Idag finns mig veterligen ingen cykelstation av något slag överhuvudtaget i Stockholms innerstad. Det är såklart en självklarhet om man vill kalla sig cykelstad, vilket Stockholms kommun ju åtminstone sagt sig vilja göra.