OKQ8 öppnar för cykeltvätt

| 10 kommentarer

För ett tag sedan skrev jag om svårigheten att tvätta cykeln när man bor i lägenhet i stan. I texten tog jag upp att några Statoilmackar i Danmark har tvättstationer för cyklar, men att några sådana inte finns i Sverige. Men, det betyder inte att det är omöjligt att få tvätta cykeln. Så här skrev jag på OKQ8:as Facebooksida:

Efter 47 minuter kom svaret:

Går man in på OKQ8:as sidor för Tvätta Själv-hallarna så visar det sig att det finns över 252 sådana i landet. Här är till exempel Stor-Stockholm:

(klicka ett par gånger för större version)

Vill du kolla om det finns några när du bor, kan du söka här, det är bara att klicka för alternativet “Tvätta Själv-hall” under “Utbud” i vänsterspalten. Jag undrar om det här finns hos andra mackkedjor? Och jag undrar också varför de inte är tydligare med att det går att tvätta cyklar hos dem, det är ju om inte annat gratis miljö-PR.

Nu hoppas vi bara att de också fyller på sina hallar med några insex-satser, cykelpump, däcklagningskit, skiftnycklar och en cykehållare så blir det hela komplett. Vad säger ni OKQ8?

Tipstack går till ingen mindre än min far Anders Gillinger.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

10 Kommentarer på "OKQ8 öppnar för cykeltvätt"

Låt mig veta när
avatar
Ms_Xx
Gäst

Cykelvårdsplatsen som fanns vid Slussen har visst fått flytta ut till Sollentuna: https://www.okq8.se/pa-stationen/bensinstationer/sollentuna-sollentunav/
Vore alldeles fantastiskt om det fanns en sån inne i stan också….

Lacraia
Gäst

OKQ8 har inga tvätta-själv-hallar i Göteborg längre.

trackback

[…] och inte släppa ut oljan rakt i sjöarna som dagvatten ledningarna går till, eller tvätta i en tvätthall på en bensinmack. Jag ska forska vidare i detta och återkommer när jag vet […]

trackback

[…] vintern börjar min cykel se rejält skitig ut. Vi funderade ett tag på om vägen man skulle gå var via bensinmackarna, men deras hallar är inte gjorda för cyklar och ligger heller inte alltid särskilt genomtänkt […]

Patrick Johansson
Gäst

Ja, du får ju utan problem tvätta cykeln i GDS-hallen. Såklart. Det kostar 2kr / minuten dock. Och det finns inget cykelställ eller motsvarande att hissa upp cykeln i för att ha en bekväm ställning. Finns dock för bilen. Så man betalar för utrustning man egentligen inte använder.

I Uppsala epostade jag kommunen och fick till svar att även om mängden olja från en cykel är liten så är det inte bra om oljan hamnar i dagvattnet när man rengör cykeln “på gatan”. Därför skulle man tvätta sin cykel på en gräsmatta så att jord+gräs fångade upp dom små oljeresterna. Kedjetvätt-apparat rekommenderades också.

Personligen känns det overkill att vara i GDS-hallen med trycksprutat vatten. Det trycket är dessutom inte bra för cykeln att man använder. Det tränger in i lager och förstör cykeln rätt snabbt.

Alltså. Ingen större behållning med en bilanpassad GDS-hall. Förutom oljeseparatorn alltså och miljövinsten det innebär.

Christian Gillinger
Gäst

Det jag är ute efter egentligen är en plats där jag kan göra grundgrejor, typ handtvätt, dra åt skruvar, olja, med tillgång till rinnande vatten och framförallt inomhus. Jag skrev tidigare att jag i det närmaste inte tvättar cykel vintertid:

https://www.cyklistbloggen.se/2011/12/hur-tar-man-hand-om-sin-cykel-pa-vintern/ 

Där funkar tvätthallarna, men jag hade såklart velat ha en cykelställning och insexnycklar etc också.

I Stockholm fick jag svaret att det är okej att tvätta på gatan:
https://www.cyklistbloggen.se/2011/12/det-ar-okej-att-tvatta-pa-gatan/ 

Men det hjälper ju inte när det är minus tio ute.

Patrick Johansson
Gäst
Jo, att i värme kunna rengöra cykeln även på vintern vore toppen. På mitt arbete i ett bostadshus har man varit förutseende att bygga in en rengöringsplats för cyklar i anslutning till garaget. +15 till +18C Gallergolv med oljeseparering Varm/kallvatten Hyllor att ställa rengöringsutrustning + verktyg på Saknas bara ett ställ att hänga upp cykeln i. Dock får ju jag (som inte bor i huset) använda rengöringen. Funderar på att smita in någon dag ändå. 🙂 Jag vet inte om det bara är jag som är ordentligt långsam med rengöringen men jag brukar ta en timme på mig att rengöra cykeln någorlunda ordentligt. Ibland mer om jag monterar av kassetten bak och har en bra talbok att lyssna på. Det blir pillrigt med mycket smådelar som ska tas av, rengöras, smörjas och återigen fästas. Det blir en kostnad på 120kr / cykeltvätt på GDS-hallen. Det är inte särskilt mycket pengar men jag tycker att nya hus borde byggas som där jag jobbar. Med en plats för att tvätta cykeln och oljeseparerare i anslutning till parkering. Eller ännu bättre (och billigare) att kommunala p-garage har en plats där man för 20kr (t. ex myntautomat) kan få tvätta cykeln inomhus med tillgång… Läs mer »
Bob
Gäst

öh va, fattar inte riktigt grejen? Det struntar väl OK Q8 i vad du tvättar, bara du pröjsar? Eller? Har tvättat fisknät t ex, inte frågade jag om det (kanske jag borde ha gjort förvisso 🙂 Har jag missat nåt?

Christian Gillinger
Gäst

Tja, för många därute kanske det inte känns lika självklart som för dig att gå till bensinmacken för att tvätta fisknät. Själv hade jag kanske letat efter en nätgård någonstans. 

Men det är ju uppenbarligen olika det där och det får man väl vara glad för.

Bob
Gäst

Nä, så är det nog, mina tvättgrannar tittade allt lite undrande 🙂 BRA initiativ att du öppnar mack-tvätten, inte helt självklart alltså.

wpDiscuz