Oops, upptäckte precis att med de nya spårviddshindren så kom skyltar som förbjuder allt förutom riktigt, riktigt, tunga cyklar att passera:

F--rbjuden-trafik

Märket i mitten heter C2, Förbud mot trafik med fordon. Den gäller alltså även cyklister:

Gäller alla fordon i båda riktningar. Detta innebär att man inte ens får cykla där skylten sitter uppsatt. Cykel och moped får dock ledas. Begränsas ofta med tilläggstavlor som anger något fordonsslag som undantas från förbudet.

Och det finns en tilläggstavla som lyder:

till--ggstavla-1

”Gäller ej buss, fordon över 3,5 t och byggtrafik”.

Riktigt, riktigt tunga cyklar alltså. Nu ska sägas att en enda felaktig skylt inte är så mycket att yvas över. Men vana Stockholmscyklister vet ju att det här är vanligt. Och det spelar ingen roll om det handlar om småvägar, eller cyklisters huvudvägar.

Den bittra cyklisten i mig tänker igen att det ju inte är så noga med cyklister. De ska såklart följa skyltning och trafikregler. Men hey, cyklister är ju inte riktigt riktiga fordonstrafikanter. Ni får ju anpassa er lite och vara flexibla. Ibland ska ni följa reglerna. Men ibland inte. Men ni får inte bryta mot trafikreglerna! För det är typiskt cyklister att helt ignorera lagar, regler och skyltar. Utom ibland, då är det okej. Fast inte.

Så uppfostras trafikanter vana vid att trafiken inte är byggd för dem. Och som lär sig att förhålla sig fritt till trafikregler.

Läs också: Ni följer väl skyltarna och lyder lagen?