Förbjuden cykeltrafik förbi Skeppsbron

| 17 kommentarer

Oops, upptäckte precis att med de nya spårviddshindren så kom skyltar som förbjuder allt förutom riktigt, riktigt, tunga cyklar att passera:

Förbjuden trafik

Märket i mitten heter C2, Förbud mot trafik med fordon. Den gäller alltså även cyklister:

Gäller alla fordon i båda riktningar. Detta innebär att man inte ens får cykla där skylten sitter uppsatt. Cykel och moped får dock ledas. Begränsas ofta med tilläggstavlor som anger något fordonsslag som undantas från förbudet.

Och det finns en tilläggstavla som lyder:

tilläggstavla

 

”Gäller ej buss, fordon över 3,5 t och byggtrafik”.

Riktigt, riktigt tunga cyklar alltså. Nu ska sägas att en enda felaktig skylt inte är så mycket att yvas över. Men vana Stockholmscyklister vet ju att det här är vanligt. Och det spelar ingen roll om det handlar om småvägar, eller cyklisters huvudvägar.

Den bittra cyklisten i mig tänker igen att det ju inte är så noga med cyklister. De ska såklart följa skyltning och trafikregler. Men hey, cyklister är ju inte riktigt riktiga fordonstrafikanter. Ni får ju anpassa er lite och vara flexibla. Ibland ska ni följa reglerna. Men ibland inte. Men ni får inte bryta mot trafikreglerna! För det är typiskt cyklister att helt ignorera lagar, regler och skyltar. Utom ibland, då är det okej. Fast inte.

Så uppfostras trafikanter vana vid att trafiken inte är byggd för dem. Och som lär sig att förhålla sig fritt till trafikregler.

Läs också: Ni följer väl skyltarna och lyder lagen?

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

17 Comments on "Förbjuden cykeltrafik förbi Skeppsbron"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Lasse
Guest
Member

Nu har man tagit bort skyltarna som förbjuder fordon vis Slussplan. Vid infart väster ifrån är skylten som förbjuden motorfordon kvar. Från andra hållet är det bara skylten ”annan fara” med tillägg spårviddshinder kvar, om jag minns rätt. Förbudsskylten har ju de som kommer dit passerat långt tidigare.
Många bilar kommer fram och vänder. Lite större bilar tar sig över och en och annan liten bil också, men med lite skrap i underredet. Och sedan en mängd MC förstås. För dem är ju spårviddshindret inget hinder.

Racern
Guest
Member

oj oj oj, efter 14 år i Sthlms-trafiken är det just detta som är mina huvudargument: det är djungels lag och det är bara att försöka anpassa sig så gott det går. Jag går bananas på alla pajasar man ska försöka förklara för som int förstår. Cykla själ i Sthlms-trafiken så kommer ni förstå brukar jag säga…jamen varför ska ni alltid bryta mot lagen? Arggg, vi slå på käft men det gör man ju inte i den civiliserade världen så jag brukar kontra med : ”jaha, hur många här runt bordet har – med två fingrar på bibeln – aldrig brutit mot någon lag när ni suttit bakom ratten? Alla brukar först bli väldigt förnärmade, de kör minsann alltid laglydigt till skillnad mot de förhatliga cyklisterna. Jag brukar följa upp med : 1. Alltid stannat när det slagit om till gult? 2. Alltid respekterat högerregeln? 3. Alltid släppt över fotgängare vid övergångsställen? 4. Alltid, jag menar alltid, hållit hastighetsgränserna? Det brukar bli väldigt tyst efter detta…..

Lasse
Guest
Member

Djungelns lag gör också att bilar kör och parkerar på cykelbanor och i cykelfält.

När det gäller hänsyn till oss fotgängare så anser jag att bilisterna är betydligt bättre än cyklister för att generalisera.
Du vill slå dina ”motdebattörer” på käften, men gör det inte. Jag vill köra in en käpp i hjulen på cyklister som inte respekterar trottoarer och övergångsställen, men gör det inte! (Inte än i alla fall 😉 )

Ms_Xx
Guest
Member

Ja, man skulle gärna vilja ha nån slags manual på när man som cyklist ska följa skyltar, och när man borde fatta att man inte ska göra det. Så att man slipper ta de besluten i farten (och riskera böter när man bedömer fel).
Eller så skulle det vara bra om alla väghållare lärde sig att cyklar är fordon (men inte motorfordon).

Erik
Guest
Member

Det kunde vara värre, den kunde också stå på cykelbanan…

Skaparn
Guest
Member

Sätt fast en tumstock på pakethållaren och vips faller du in under ”byggtrafik” så är det fritt fram utan att väga flera ton.

Lasse
Guest
Member

Vid närmare eftertanke så sitter skylten vid körfältet för motorfordon. Cyklisterna skall ju inte köra där, utan på det kötfält som är skyltat för dem. Så jag vill påstå att skyltningen är korrekt!

Lasse
Guest
Member

Mittåt. Ser på bilden ovan att det gäller riktning från Skepsbron. Hur det ser ut där har jag ingen koll på.

Lasse
Guest
Member

Man har en korrekt skylt ca 4 m. före den felaktiga!

Lasse
Guest
Member

Bäst att även här påpeka att jag tittade på skyltarna i andra körriktningen än den som visades på bilden i inlägget.

Remy Waardenburg
Guest
Member

Så dumt. Bra beteendeanalys förresten. Har du felanmält?

non
Guest
Member

Passar på att varna för bilister som åker upp på cykelvägen för att passera hindren. Mötte en bil som kom från kungsträdgårdshållet och körde upp på vänster cykelfält precis efter kurvan igår.

Lasse
Guest
Member

Så fort jag såg hur det såg ut där så förstod jag att det kommer att ske. Troligen är det en medveten arrangerad möjlighet för utryckningsfordon. Men det är inte bra!