Förarlösa bilar på riktigt

Google har hållit på länge med att försöka ta fram en bil som kör utan förare och nu har har deras testbilar rullat åtskilliga mil i USA. Så bra går det faktiskt att Google stolt påstår att robotbilarna kör bättre än mänskliga förare.

Och i Dagens Nyheter häromdagen stod det om att Volvo och Göteborg tillsammans ska testköra förarlösa bilar:

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Swärd anlände till pressträffen i Kungsträdgården i en självkörande bil, tillsammans med Volvo cars vd Håkan Samuelsson.

Hon inledde presskonferensen med att berätta att projektet inte bara är bra för trafiksäkerheten utan också miljön.

– Med ett säkrare trafiksystem kan vi göra bilarna lättare. Det tjänar miljön på, säger Elmsäter Svärd.

Även där lyfts trafiksäkerhetsskälet fram. Datorer kör bättre än folk helt enkelt.

Då tänker jag, att om man kan göra en bil som både kör själv och säkrare än en vanlig förare, så borde det rimligtvis vara ännu enklare att bygga en lastbil som klarar av att svänga utan att köra ihjäl cyklister. Betydligt effektivare än att bara sätta dit ett klistermärke

EDIT: Det finns såklart ett jätteproblem med förarlösa bilar: det kommer göra det omöjligt att köra för fort. Det finns redan ett system för det, kallat ISA. Men det gillar inte till exempel Storbritanniens transportminister, som menar att systemet kan skapa en ”storebrorskänsla” i trafiken. Eller som kommenteraren Niko uttrycker det hos tidningen Automotorsport (länk tidigare i texten):

Är det nån jävla politikers idé? De dummaste idéerna brukar komma från miljöpartister, liberaler osv.