Enligt SvD idag har antalet vintercyklande cyklister i Stockholm ökat med 130% sedan 2004. Det ska tydligen ha fått kommunen att lägga extra pengar på snöröjning av ”gång- och cykelbanor”. Jättebra.

Men inte utan rejäla förbehåll. Så här säger Ted Ell, ”avdelningschef för stadsmiljöavdelningen på trafikkontoret”:

–Men vi har begränsat utrymme och någonstans måste man lägga snön för att få framkomlighet på vägarna och då kan det blockera cykelfälten.

Vilket alltså lär oss att cykelbanor inte är ”vägar”. Samtidigt som kommunen alltså försöker *begränsa *biltrafiken genom biltullar och dubbdäcksförbud på Hornsgatan  så gäller det att se till att den kommer fram så lätt som möjligt. Medan de bilister som väljer att cykla istället, uppmuntras att sluta:

–Vi kan inte städa bort en årstid. Snöar det tre decimeter en dag kanske man får ta till andra färdsätt, säger Ted Ell.

Tillbaks in i bilen alltså. Ett annat förslag hade varit att ploga bussfilerna och cykelbanorna och lägga snön man inte hinner ta bort i de övriga körfälten. Det är förmodligen mycket effektivare än både biltullar och dubbdäcksförbud.

– Det är först på nätterna när vägarna är helt fria som vi kan forsla bort all snö, säger han.

Jag har cyklat vintertid sedan 2004. Problemet är inte att snön ligger kvar någon dag i cykelbanan i väntan på att trafikkontoret ska hinna forsla bort den på natten. Problemet är att de inte skottas alls. Cykelbanor har sedan jag började cykla alltid använts som slutförvaring av snö. I vintras låg samma snövallar i veckovis, samtidigt som bilvägarna var helt torra och rena. Längs Skeppsbron var det ibland decimeterdjupt med ren snömodd, alltså slask som stänktes ut av bilarna. Det är som att cyklister ska vara jävligt tacksamma om det eventuellt skottas, som om det är en ynnest.

”Visst, vi kan skotta lite åt er, men kommer det snö, då hinner vi inte.”

Det sista citatet är hittepå. Men det är knappt. Det märkliga är att det är knappt två månader sedan Trafikkontoret tackade folk för att de cyklar.

Läs även andra bloggares åsikter om vintercykling.