Ambulans på Sveavägen. Foto: David Hall/FlickrAmbulans på Sveavägen. Foto: David Hall/Flickr

Varmt och skönt igen och fullt i cykelfält och på cykelbanorna. Fantastiskt! Men vissa saker gör mig nedstämd och sur.

Det är just nu gott om människor som väljer att ta cykeln till jobbet, riktigt roligt. Stämningen upplever jag oftast som god, men i morgonstressen brister det, liksom i trafiken i övrigt, ibland.

Jag blev uppriktigt nedstämd över en konversation på Twitter imorse. Dels att en cyklist skadats på det urusla cykelstråket innaför Stadsgårdskajen (där två personer mist livet under 2000-talet), utanför Fotografiska Muséet, men också att ambulanspersonalen nästan likställer arbetet på cykelbanor med att arbeta på motorväg.

Ambulans på Sveavägen, Stockholm. Foto: David Hall/Flickr.Ambulans på Sveavägen, Stockholm. Foto: David Hall/Flickr.

Att inte sakta ned när det är utryckningspersonal på eller i närheten av vägen är, oavsett vilket fordon du sitter i eller på, förbannat nonchalant, egoistiskt och hänynslöst, som Christian skrev tidigare i veckan.

Det förstämnda, med den urusla cykelvägen, är något vi försöker påverka i alla kanaler, men vi har bland annat ett gäng politiker som bromsar. Den andra grejen kan vi göra något åt på en gång.

Ambulans hämtar skadad cyklist vid Fotografiska. Jag saktar ned, då plingas det bakom och några cyklister skall tränga sig fram. Värdelöst!

— Rikard Söderberg (@cykelliberalen) October 7, 2013

@cykelliberalen tack! Det är ofta otäckt att arbeta på cykelväg, nästan i likhet med motorväg. #säkerpåjobbet #ambulans

— Janne Kautto (@ambssk) October 7, 2013

Så du som hojar, ta ett andetag till, släpp in lite luft mellan dig och cykelkollegan framför, lyft blicken och slå av på tempot när det blir lite extra rörigt och särskilt när någon, särskilt utryckningspersonal, står på eller i anslutning till cykelbanan. I slutändan sumpar du några sekunder på din restid, småpotatis.

Jag vet, tro mig, att det ofta känns surt, att vi cyklister kommer i sista hand med ett hinder var 118:e meter i snitt i våra färdvägar. Jag blir också uppgiven, irriterad och arg. Men medmänsklighet och värdighet måste vi upprätthålla.

Du behöver inte le och vinka, men ibland måste man bara tagga ner.