SVT_opinion_kronika
Vi blev inbjudna till att medverka i programmet SVT Opinion Live. Vi avböjde, men fick istället skriva en krönika.

I kväll ska SVT-programmet SVT Opinion Live prata om cykling. Istället för att medverka skrev vi en krönika om det vi tycker är viktigt och då blev rubriken ”Cykelkultur byggs inte över en natt”. Vi tycker det är viktigt att inte ställa upp på de fördomar som används för att skapa ett ytligt klick-engagemang, utan istället försöka skriva utifrån det vi uppfattar är verkligheten.

Så, istället för tramsig och tröttsam hårdvinkling vill vi bredda bilden av samspelet i trafiken. Det handlar egentligen inte bara om cyklister, utan en hållbar infrastruktur för alla: fotgängare, cyklister och bilister.

Det kan ju verka märkligt att en cykelblogg avböjer att medverka när det ska pratas cykling, men vi har blivit lite brända genom åren. Inte sällan bjuds man in som representant för ”cykeltokarna”. Vi vill inte ha den rollen (och för ett längre resonemang, läs gärna ”Det är ett krig, I tell you! Ett Cykelkrig!”.

Och när trailern för programmet dök upp någon dag senare kändes beslutet helt rätt. Sorgligt nog känns SVT Opinions trailer trött och dömande redan innan debatten börjat.

Men krönikan de publicerar är grym Läs den här:

SVT Opinion: ”Cykelkultur byggs inte över en natt”