Cyklistbloggen om cykelkultur på SVT Opinion

SVT_opinion_kronika
Vi blev inbjudna till att medverka i programmet SVT Opinion Live. Vi avböjde, men fick istället skriva en krönika.
I kväll ska SVT-programmet SVT Opinion Live prata om cykling. Istället för att medverka skrev vi en krönika om det vi tycker är viktigt och då blev rubriken “Cykelkultur byggs inte över en natt”. Vi tycker det är viktigt att inte ställa upp på de fördomar som används för att skapa ett ytligt klick-engagemang, utan istället försöka skriva utifrån det vi uppfattar är verkligheten.
Så, istället för tramsig och tröttsam hårdvinkling vill vi bredda bilden av samspelet i trafiken. Det handlar egentligen inte bara om cyklister, utan en hållbar infrastruktur för alla: fotgängare, cyklister och bilister.
Det kan ju verka märkligt att en cykelblogg avböjer att medverka när det ska pratas cykling, men vi har blivit lite brända genom åren. Inte sällan bjuds man in som representant för “cykeltokarna”. Vi vill inte ha den rollen (och för ett längre resonemang, läs gärna “Det är ett krig, I tell you! Ett Cykelkrig!”.
Och när trailern för programmet dök upp någon dag senare kändes beslutet helt rätt. Sorgligt nog känns SVT Opinions trailer trött och dömande redan innan debatten börjat.
Men krönikan de publicerar är grym Läs den här:
SVT Opinion: “Cykelkultur byggs inte över en natt”

 

Hur reagerar du på detta?

Loading spinner

5 thoughts on “Cyklistbloggen om cykelkultur på SVT Opinion

  1. Mycket bra text!
    Jag ogillar dock begreppet “cykelkultur”. Om man accepterar att kulturbegreppet är användbart överhuvudtaget så är typen av kultur kanske mer relevant. Ordet kultur används alltför ofta för att övergeneralisera istället för att se komplexitet.

    1. Håller med om att begreppet “cykelkultur” kan diskuteras, och jag fastnade själv också lite just där. Men sen uppfattade jag det som att Jeroen använder en betydelse som många ändå lägger i det och kan på det sättet få med sig dessa läsare “runt hörnet” så att säga. Målgruppsanpassat alltså. Därför tycker jag att det fungerar bra i krönikan.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: