Cykelrapporten – Ny tjänst för felrapportering

cykelrapporten_500

Cykelfrämjandet i samarbete med försäkringsbolaget Folksam lanserat tjänsten Cykelrapporten. Här ska cyklister kunna rapportera in fel och brister, men även komma med goda idéer om förbättringar på färdvägarna. Till tjänsten hör även två smartphone-appar, twitterkonto och Facebooksida. All in!

Att få fram klagomål och synpunkter över cykelvägarna till Trafikkontoret har varit hänvisat till felanmälningsformuläret. Det har känts som ett trubbigt verktyg där man exempelvis inte kan bifoga en förklarande bild, eller ange exakt plats. Därför har det också dykt upp tredjepartstjänster som fixamingata.se, men faktum kvarstår att trafikkontoren inte haft någon kanal för att kunna ta emot bild- eller videomaterial.

I går lanserades tjänsten Cykelrapporten i ett samarbete mellan Cykelfrämjandet, Folksam och Svensk Cykling

Cykelrapporten består av en webbplats, men kanske viktigare för insamlandet av fakta har man också lanserat två appar, en till IOS och en till Android. I appen kan du få din position med hjälp av mobilens GPS, du kan ta bilder och bifoga en beskrivning av problemet eller idén. Om du registrerar dig på sajten eller i appen så sparas dina rapporter för enkel åtkomst.

Enligt introduktionsvideon ska alla anmälningar gå till respektive trafikkontor där du bor. Idéer som du har ska skickas vidare när 10 personer röstat på din idé och det finns delningsknappar så att du ska kunna dela dina rapporter till Facebook och Twitter. Håller du med om ett rapporterat problem kan du även ”rösta” på problemet. På kartan kan du klicka på alla rapporter och idéer och även se ifall de skickats till kommunen eller inte. Cykelrapporten ska kunna användas över hela landet.

cykelrapporten_500

Hela tjänsten inklusive apparna verkar ha importerats från Holland där lösningen används i några kommuner. Nederländskan lyser igenom på sina ställen och apparna lider av vissa barnsjukdomar, men på det hela taget fungerar de bra. Jag ska provköra IOS-appen närmaste veckan och rapportera friskt på saker längs min färdväg.

Lars Strömgren, ansvarig för tjänsten på Cykelfrämjandet berättar att man lagt in alla standardadresser till de olika Trafikkontoren i landet för att rapporterna ska komma fram. För att aktivt kunna ge feedback på idéer som kommer in kommer Trafikkontoren – om de vill – få tillgång till ett admin-gränssnitt. Då kan de själva gå in i systemet för att kunna ändra statusen för idéerna, exempelvis från gul till grön om idén gått igenom.

I år ska även Trafikkontoret i Stockholm släppa en egen app för felanmälan, men det är en allmän app för felanmälan av alla slag, inte specifikt anpassad för cykling eller trafik.

Även rent socialt är det lätt att följa Cykelrapporten. De finns på Twitter eller så kan du läsa mer på deras Facebooksida. Har du ingen smartphone så kan du rapportera direkt på sajten.

Vi gillar initiativet! Trots att det inte kommer att ge oss bättre cykelvägar över en natt är det åtminstone, förhoppningsvis, en förbättrad kanal in till Trafikkontoren.

Ladda ned apparna kostnadsfritt för IOS och för Android.