Cykelrapporten – Ny tjänst för felrapportering

| 16 kommentarer

Att få fram klagomål och synpunkter över cykelvägarna till Trafikkontoret har varit hänvisat till felanmälningsformuläret. Det har känts som ett trubbigt verktyg där man exempelvis inte kan bifoga en förklarande bild, eller ange exakt plats. Därför har det också dykt upp tredjepartstjänster som fixamingata.se, men faktum kvarstår att trafikkontoren inte haft någon kanal för att kunna ta emot bild- eller videomaterial.

I går lanserades tjänsten Cykelrapporten i ett samarbete mellan Cykelfrämjandet, Folksam och Svensk Cykling

Cykelrapporten består av en webbplats, men kanske viktigare för insamlandet av fakta har man också lanserat två appar, en till IOS och en till Android. I appen kan du få din position med hjälp av mobilens GPS, du kan ta bilder och bifoga en beskrivning av problemet eller idén. Om du registrerar dig på sajten eller i appen så sparas dina rapporter för enkel åtkomst.

Enligt introduktionsvideon ska alla anmälningar gå till respektive trafikkontor där du bor. Idéer som du har ska skickas vidare när 10 personer röstat på din idé och det finns delningsknappar så att du ska kunna dela dina rapporter till Facebook och Twitter. Håller du med om ett rapporterat problem kan du även ”rösta” på problemet. På kartan kan du klicka på alla rapporter och idéer och även se ifall de skickats till kommunen eller inte. Cykelrapporten ska kunna användas över hela landet.

cykelrapporten_500

Hela tjänsten inklusive apparna verkar ha importerats från Holland där lösningen används i några kommuner. Nederländskan lyser igenom på sina ställen och apparna lider av vissa barnsjukdomar, men på det hela taget fungerar de bra. Jag ska provköra IOS-appen närmaste veckan och rapportera friskt på saker längs min färdväg.

Lars Strömgren, ansvarig för tjänsten på Cykelfrämjandet berättar att man lagt in alla standardadresser till de olika Trafikkontoren i landet för att rapporterna ska komma fram. För att aktivt kunna ge feedback på idéer som kommer in kommer Trafikkontoren – om de vill – få tillgång till ett admin-gränssnitt. Då kan de själva gå in i systemet för att kunna ändra statusen för idéerna, exempelvis från gul till grön om idén gått igenom.

I år ska även Trafikkontoret i Stockholm släppa en egen app för felanmälan, men det är en allmän app för felanmälan av alla slag, inte specifikt anpassad för cykling eller trafik.

Även rent socialt är det lätt att följa Cykelrapporten. De finns på Twitter eller så kan du läsa mer på deras Facebooksida. Har du ingen smartphone så kan du rapportera direkt på sajten.

Vi gillar initiativet! Trots att det inte kommer att ge oss bättre cykelvägar över en natt är det åtminstone, förhoppningsvis, en förbättrad kanal in till Trafikkontoren.

Ladda ned apparna kostnadsfritt för IOS och för Android.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

16 Comments on "Cykelrapporten – Ny tjänst för felrapportering"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Tomas Granditsky
Guest
Member

Har precis rapporterat in att det ligger mycket glas i cykelbanan från en sönderslagen busskur vid hållplatsen Nacka Kvarn ( Ältavägen )

Arne
Guest
Member

Bra. Jag skrev också ett mail till Nacka kommun. Det enda som hänt hitills var att de sopat ihop glaset intill själva kuren (i alla fall i morse när jag cyklade förbi). Obegripligt att de ska envisas med att ha glasväggar på busskurerna. Vad sägs om plast?

Tomas Granditsky
Guest
Member

Ja, det var sopat redan igår runt 16 tiden när jag var på hemfärd. Men precis som du skriver så hade dom sopat ihop det i en hög och inte tagit upp glaset..

Vet inte om det är en permanent lösning.

Plast vore ett bra alternativ !

Emil Vikström
Guest
Member

Upplands väsby har haft ett mobilprogram i ett år nu som gäller generella problem i kommunen. Har fungerat bra varje gång jag använt det (med GPS, fotografering och allt). Det är smidigare att kommnen själv går igenom och sorterar anmälningarna än att man ska behöva rösta tycker jag.

Cynisk Cyklist
Guest
Member

Rapporterade igår osopad väg (mycket! sand) och sandhög tvärsöver cykelbanan. Solna kommun svarade omedelbart att det var åtgärdat. Men i morse var all sand och sandhög kvar i oförminskad omfattning. Inget åtgärdat. Solna kommun (mfl) kanske skulle se efter hur det ser ut i verkligheten och inte bara i sina papper …

Skaparn
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Cykelrapporten – Ny tjänst för felrapportering med webb och appar.
http://t.co/WxLmA3aXC0 #cykla

Ms_Xx
Guest
Member

Bra! Ett steg framåt i enkelhetsutvecklingen (som gynnar alla). Hoppas verkligen att den kommer till bruk.
Igår morse stog förresten stan och delade ut tack-för-att-du-cyklar-påsar igen! Jag missade ju det förra gången, men tog ingen påse nu. För dåliga saker i påsen. Dock, det här var jättebra: stan måste ha blivit helt överrumplad över hur många som cyklar (eftersom påsarna uppenbarligen tog slut alldeles för tidigt förra gången), och det var en fin gest att de delade ut igen, till de lite mer morgontrötta cyklister som missade förra gången. Tackar och bockar.

grok
Guest
Member

Vad bra! Att förslaget måste över en tröskel på 10 gilla för att skickas vidare är smart, annars riskerar kommunerna att översvämmas av förslag om appen blir populär.

Anders
Guest
Member

Låt oss göra en gemensam insats och mata in hela Cykelbane #fail kartan

supergoofy1977
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Cykelrapporten – Ny tjänst för felrapportering med webb och appar.
http://t.co/WxLmA3aXC0 #cykla

Jocke
Guest
Member

Det här är ju precis vad man längtat efter! Enda frågetecknet är om de olika trafikkontoren tar till sig detta och börjar använda det. Risken är ju överhängande att de ser detta som en belastning och inte som en hjälp.

grok
Guest
Member

Vi får se till att dom tar till sig det! Börja skicka in och om inget åtgärdas så kontakta kommunpolitikerna. Det ser inte så bra ut om medborgare tar steg för att hjälpa till att förbättra en kommunal service och kommunen inte hakar på.

Joakim Fors
Guest
Member

Trevligt med fler alternativ. Själv vill jag slå ett slag för http://fixamingata.se/

Öppen källkod, öppen kartdata och inte enbart för cyklister. 😉

jwolfers
Guest
Member

RT @Cyklistbloggen: Cykelrapporten – Ny tjänst för felrapportering med webb och appar.
http://t.co/WxLmA3aXC0 #cykla