Cykeln som man växlar med tankekraft (eller "Hur kan vi göra något som är jättelätt, jättekomplicerat?")

Det här var också en grej som jag fick med mig från SXSW i Austin i början av månaden, ett projekt som Toyota, av alla, startat. Syftet var att ta fram en cykel som kontrolleras med tankekraft:

Using the lightweight, carbon-fiber frame built by Parlee Cycles in the spirit of Prius, a smartphone dock and off-the-shelf  headgear, Deeplocal programmed the helmet with a Neuro Headset for hands-free, thought-control gear-shifting.

The Prius X Parlee (PXP) bike asks the world to consider: “What if the Prius weren’t a car?”

Hur kan man alltså bygga en cykel  ”in the spirit” av en bil, Toyota Prius? Man gör den såklart onödigt komplicerad. Så här skriver de själva:

Toyota has a long history of sharing their innovations to improve our way of life, and the PXP concept bike is no exception. It features eco-friendly materials, comfort, efficiency, and groundbreaking technology – including a helmet that enables a cyclist to switch gears through “thought-sensitive” technology.

För det är ju ett av de jobbigaste momenten när man cyklar, att växla.

Så, här är ett exempel på ett bilföretag som vill få bort fokus från att bilar skitar ner och orsakar trafikstockningar och istället föra ut budskapet att de är high-tech, sci-fi och på något sätt miljövänliga. De är inte första bilföretaget som använder cyklar för att sälja bilar.

Samtidigt är det såklart lite fascinerande med tankestyrning. Oavsett om den som i det här fallet används för att göra något som vilket barn som helst klarar av göra med bara händerna.