Cykeln som man växlar med tankekraft (eller ”Hur kan vi göra något som är jättelätt, jättekomplicerat?”)

| 1 kommentar

Det här var också en grej som jag fick med mig från SXSW i Austin i början av månaden, ett projekt som Toyota, av alla, startat. Syftet var att ta fram en cykel som kontrolleras med tankekraft:

Using the lightweight, carbon-fiber frame built by Parlee Cycles in the spirit of Prius, a smartphone dock and off-the-shelf  headgear, Deeplocal programmed the helmet with a Neuro Headset for hands-free, thought-control gear-shifting.

The Prius X Parlee (PXP) bike asks the world to consider: “What if the Prius weren’t a car?”

Hur kan man alltså bygga en cykel  ”in the spirit” av en bil, Toyota Prius? Man gör den såklart onödigt komplicerad. Så här skriver de själva:

Toyota has a long history of sharing their innovations to improve our way of life, and the PXP concept bike is no exception. It features eco-friendly materials, comfort, efficiency, and groundbreaking technology – including a helmet that enables a cyclist to switch gears through “thought-sensitive” technology.

För det är ju ett av de jobbigaste momenten när man cyklar, att växla.

Så, här är ett exempel på ett bilföretag som vill få bort fokus från att bilar skitar ner och orsakar trafikstockningar och istället föra ut budskapet att de är high-tech, sci-fi och på något sätt miljövänliga. De är inte första bilföretaget som använder cyklar för att sälja bilar.

Samtidigt är det såklart lite fascinerande med tankestyrning. Oavsett om den som i det här fallet används för att göra något som vilket barn som helst klarar av göra med bara händerna.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

1 Comment on "Cykeln som man växlar med tankekraft (eller ”Hur kan vi göra något som är jättelätt, jättekomplicerat?”)"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Patrick Johansson
Guest
Member

Visst är det reklam för Toyota främst. Och prius sekundärt. Att cyklar är inblandade är för att inte skapa negativa associationer till varumärken (miljöförstöring, NWO, SKYNET etc.. ).

Annars är själva teknologin rätt fascinerande. Kanske finns det mottagare inbyggda i hjälmarna i framtiden? Det känns sci-fi idag men det gjorde mobiltelefonen också. Vi får också komma ihåg att den teknologi som ”förutspås” idag inte kommer se ut som vi tror i framtiden.

Militära robotar med bazookas istället för händer är ett exempel på tecknologi vi förutspådde som vi inte fick. Däremot fick vi robotar som kan bära 100kg packning och springa i 30 km/h. 

(http://www.youtube.com/watch?v=d2D71CveQwo

Vi förutspådde cyklar gjorda av plast och fick cyklar av kolfiber. 

(http://www.tretillfem.com/upload/9329387921.jpg

kontra

http://www.cube.eu/uploads/pics/litening-hpc-sl-2f-rsys_01.jpg

Framtiden är märklig. Bilföretag som gör reklam för cykelväxlar.. Weird.