Blött idag, livsfarligt i morgon - se upp i snömodden

Idag var det god sjöhävning i Stockholmstrafiken. Morgonen började med självhäftande regn och jag fick för första gången kliva av och leda min hoj för att komma fram. Nu ska sägas att det var en trehjulig Nihola och inte min vanliga tvåhjuling, och sträckan var bara några meter. Men när stora mängder snö plötsligt snabbtöar så blir det blött och smetigt att cykla.

I morgon kan det bli värre. Det ska bli minusgrader i natt och då kommer all den här snömodden frysa på. Och då kommer alla spår efter bilar som korsat cykelfälten, alla snöhögar, allt avrinn frysa till stenhård is. Och mot en decimeter hög isvall efter bildäck hjälper inga dubbdäck i världen.

[Screen Shot 01-11-16 at 05.Screen Shot 01-11-16 at 05.55 PM

Så – är du ovan vintercyklist, var beredd på att dra ner farten rejält i morgon.

[SopsaltatDet är nästan som att man inte vill smutsa ner med sin cykel

Annars var det helt okej snöröjt i city.

På hemvägen var det rent av riktigt bra, även om det var rejäla översvämningar här och var. Och här kom jag på ytterligare ett skäl till att dra ner hastigheten för biltrafiken i innerstan:

En bil som kommer i 50 kilometer i timmen dränker hela cykelbanan i vattenuppkast. En bil som kommer i 30 har man en rimlig chans att hålla undan för. Hälsar ”Rejält dränkt”.

I Växjö var det betydligt värre för P4 Kronobergs reporter Lars-Peter Hielle (och här ska det visas en video, men Facebooks inbäddningsfunktion är usel):

Läs mer hos P4 Kronoberg: Cyklisterna kritiska mot snöröjningen i Växjö.

Hur var det för dig idag?