Ännu en cyklist allvarligt skadad av lastbilschaufför

EDIT: På eftermiddagen stod det klart att den 50-åriga kvinnan avlidit. Det är den andra cyklisten på ett halvår som körs ihjäl av en lastbilschaufför. I London utbildar de lastbilschaufförerna i  ”bicycle awareness”, i Portland i USA gör de informationskampanjer.  När följer svenska städer efter?

Idag kördes en cyklist över av en lastbilschaufför i Göteborg. Lastbilar är en av de farligaste medfordonen i trafiken för oss cyklister och jag hoppas innerligt att det går bra för honom/henne. Men titta hur olika det rapporteras. Aftonbladet toppar sin sida med:

![](https://www.cyklistblogge

Aftonbladet gör som alla andra och plockar bort lastbilschauffören ur hela. En cyklist har alltså krockat med en lastbil. Men tittar man på polisens rapportering så ser det annorlunda ut:

![](https://www.cyklistblogge

Här är det plötsligt människor i båda fordonen och titta, det är lastbilschauffören som kör på cyklisten. I Aftonbladet var det ju tvärtom.

Semantik? Absolut. Men genom att välja, medvetet eller omedvetet, vilka ord man använder så kan man styra hur folk uppfattar världen. Vem är ansvarig i trafiken?

Läs mer om Osynliga bilister här och här.

EDIT: Jag ska tillägga att Aftonbladet inte är ensamma. Även P4 Göteborg och GT skriver på samma sätt.