EDIT: På eftermiddagen stod det klart att den 50-åriga kvinnan avlidit. Det är den andra cyklisten på ett halvår som körs ihjäl av en lastbilschaufför. I London utbildar de lastbilschaufförerna i  ”bicycle awareness”, i Portland i USA gör de informationskampanjer.  När följer svenska städer efter?

Idag kördes en cyklist över av en lastbilschaufför i Göteborg. Lastbilar är en av de farligaste medfordonen i trafiken för oss cyklister och jag hoppas innerligt att det går bra för honom/henne. Men titta hur olika det rapporteras. Aftonbladet toppar sin sida med:

Aftonbladet gör som alla andra och plockar bort lastbilschauffören ur hela. En cyklist har alltså krockat med en lastbil. Men tittar man på polisens rapportering så ser det annorlunda ut:

Här är det plötsligt människor i båda fordonen och titta, det är lastbilschauffören som kör på cyklisten. I Aftonbladet var det ju tvärtom.

Semantik? Absolut. Men genom att välja, medvetet eller omedvetet, vilka ord man använder så kan man styra hur folk uppfattar världen. Vem är ansvarig i trafiken?

Läs mer om Osynliga bilister här och här.

EDIT: Jag ska tillägga att Aftonbladet inte är ensamma. Även P4 Göteborg och GT skriver på samma sätt.