Ännu en cyklist allvarligt skadad av lastbilschaufför

| 10 kommentarer

EDIT: På eftermiddagen stod det klart att den 50-åriga kvinnan avlidit. Det är den andra cyklisten på ett halvår som körs ihjäl av en lastbilschaufför. I London utbildar de lastbilschaufförerna i  “bicycle awareness”, i Portland i USA gör de informationskampanjer.  När följer svenska städer efter?

Idag kördes en cyklist över av en lastbilschaufför i Göteborg. Lastbilar är en av de farligaste medfordonen i trafiken för oss cyklister och jag hoppas innerligt att det går bra för honom/henne. Men titta hur olika det rapporteras. Aftonbladet toppar sin sida med:

Aftonbladet gör som alla andra och plockar bort lastbilschauffören ur hela. En cyklist har alltså krockat med en lastbil. Men tittar man på polisens rapportering så ser det annorlunda ut:

Här är det plötsligt människor i båda fordonen och titta, det är lastbilschauffören som kör på cyklisten. I Aftonbladet var det ju tvärtom.

Semantik? Absolut. Men genom att välja, medvetet eller omedvetet, vilka ord man använder så kan man styra hur folk uppfattar världen. Vem är ansvarig i trafiken?

Läs mer om Osynliga bilister här och här.

EDIT: Jag ska tillägga att Aftonbladet inte är ensamma. Även P4 Göteborg och GT skriver på samma sätt.

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

10 Comments on "Ännu en cyklist allvarligt skadad av lastbilschaufför"

Notify of
avatar
cykelcyklist
Guest

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1588023-cyklist-pakord-i-johanneberg
ännu en förarlös lastbil inblandad i en krock med cyklist. man tycker ju att de borde säkerställa att tekniken är trafiksäker innan de släpper ut dessa lastbilar i trafiken.

Matte
Guest

Idiot!

trackback

[…] april testade vi varsin elcykel, ännu en cyklist blev överkörd och dödad av en lastbil, denna gång i Göteborg. Vi skrev också om hur fort man får köra på […]

Stefan Larsson
Guest

De där skyltarna som ofta används “För din säkerhet led cykel” borde ändras ” För din säkerhet Kör bil Gärna lastbil”

trackback

[…] och jag har inte skrivit något om skuldfrågan i de olika dödsolyckorna. Vem som orsakade fredagens olycka, vems felet är, får polisens utredning […]

Robert Andersson
Guest

Kan tillägas att det är en signalreglerad korsning. Dock så är “pilsignalerna” ur funktion pga av vägarbete. Vilket ställer det då korsningen är relativt högtrafikerad.

Johannes Westlund
Guest

Undra om Aftonblaskan får bidrag från billobbyn NTF? Otrevlig händelse i vilket fall.

Christian Gillinger
Guest

Nu har de ändra till “Cyklist påkörd av lastbil” i varje fall…

Johannes Westlund
Guest

Det är ju en bra början i alla fall. Det är en väldig skillnad på lastbil påkörd av cyklist och cyklist påkörd av lastbil.

Christian Gillinger
Guest

Nu har de också ändrat till “lastbilschaufför”. Hjälper inte kvinnan, men lyfter i varje fram ansvarsfrågan.

wpDiscuz