Sockenvägen!

Vi gnäller ju riktar stringent kritik mot dålig cykelinfrastruktur och då får man vara lite på tårna och också uppmärksamma när det blir bra. Och då har turen plötsligt kommit till Sockenvägen i Stockholms södra förorter.

Sockenvägen är en lång öst-västlig väg mellan Östberga och Bagarmossen:

Nu har kommunen meckat om med den mittersta delen:

Det är en sträcka som man gärna vill använda, det är en smidig sträcka öst-väst, men åtminstone vi har undvikt det. Sträckan är spikrak och smal med parkering längs sidorna. Hastigheten på motortrafiken blir gärna hög, trots att det råder trettio och som cyklist känner man sig hela tiden tvingad att ligga så nära de parkerade bilarna som möjligt för att inte vara i vägen.

Google maps

Men nu nåddes vi plötsligt av att de målat cykelfält på platsen. Och jäklar vilken skillnad!

Nu kan man plötsligt cykla i sitt eget tempo, det finns utrymme att låta snabbare cyklister passera och nu skulle vi till och med våga cykla sträckan med barn. Rimligvis är bilförarna också nöjda som slipper riskera att hamna bakom cyklister. Ett jättelyft! Ett lyft är också att de tydligt markerat väjningsplikten på alla korsande gator:

Sprillans ny färg

Notera alltså att det inte är cykelpassage på bilden ovan, utan cykelfält. Som vilket körfält som helst alltså.

Ska vi ha synpunkter på något, så är det att cykelfältet (ännu) inte ansluter till övriga cykelvägar. I ena änden slutar den i en rondell, och man får lista ut själv var man ska ta vägen:

Jaha, var ska jag nu?

I andra änden så… försvinner den bara. Ska man rakt gissade vi att man var tvungen att byta fält till det vänstra, vilket vi kanske inte hade gjort om vi cyklat med barn:

Men vi hoppas detta är barnsjukdomar och att det också fixas.

Vad tycker ni som brukar cykla här?