Fortfarande fel ställ i Älvsjö

I trafikplanerarkretsar, eller om det är kommunaltjänstemannakretsar, finns det ett begrepp som står för “oviktiga småfrågor som praktikanten får ta hand om”: “Cykelställsfrågor”.

Det handlar helt enkelt om att det anses lite under värdigheten att ägna några minuters extra tankekraft åt var cykelställen ska stå. Vem bryr sig liksom.

Cyklister bryr sig. När det görs undersökningar om varför folk inte cyklar är just cykelstöld en av de faktorer som brukar hamna rätt högt på listan. För varje cykelresa både börjas och avslutas med en plats där cykeln kan stå. Och historiskt har den platsen inte ansetts särskilt viktig, något organiserade cykelstöldsligor brukar utnyttja.

En sådan plats är Älvsjö station, där det för snart tio år sedan byggdes ett helt hus för cyklister. Där skulle det gå att parkera över 400 cyklar, i bekväm anslutning till pendeltåg.

Foto: Helena Sahlén

Vi skrev om det då 2012 och två år senare gick polisen ut och varnade folk för att använda det. När Mitt i Söderort tittade på statistiken kom de fram till att det stals i snitt en cykel per dag där. Det blir en del cyklar. Det fanns visserligen kameraövervakning, men den var inte inkopplad.

Mitt i Söderort 2014

Nu hojade vi förbi Älvsjö såhär hösten 2020. Och vi fann ett nästan tomt cykelgarage

Enstaka cyklar häroch där

Och vi noterade också att det fortfarande var samma ställ som 2012, ett ställ som utmärks av att det inte går att låsa fast cykelns ram i det alls.

Eller det går, men då får man göra det i platsen bredvid och därmed sno två platser. Alla som ägnat “cykelställsfrågor” mer än några sekunder vet att den viktigaste funktionen ett ställ har, är att vara något som man kan låsa fast cykelns ram i. Vilket Älvsjö station misslyckas med alltså. Och så står det tomt också.

Och utgör samtidigt ett slöseri med yta såklart. Om kamerorna kopplats in än vet vi inte, men vi har ställt frågan till ansvariga och återkommer.

Ni som passerar Älvsjö, eller som använder pendeltågsstationen, har ni någonsin använt cykelparkeringen? Vad är i så fall era erfarenheter?

Hur reagerar du på detta?

Loading spinner

2 thoughts on “Fortfarande fel ställ i Älvsjö

  1. Ni som passerar Älvsjö, eller som använder pendeltågsstationen, har
    ni någonsin använt cykelparkeringen? Vad är i så fall era erfarenheter?

    En gång har jag använt cykelparkeringen. Låste inte fast cykeln för skulle inte stå så länge. Trots det blev den inte stulen. Men sönderklippt… https://uploads.disquscdn.com/images/5bb8c2e3e927208d29185f7ef9fa617536be267a83264da44edb9ba05910180f.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/95491d1062020f317df86560533dbc76921d43f9a53302283f52f59515fac8d9.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: