Recension Sunstorm Air elektrisk cykelpump

För många kan en uppladdningsbar cykelpump te sig som den mest onödiga prylen i världen. Men den har sina poänger!

Pumpen med packåse och tillbehör

Den uppladdningsbara pumpen Sunstorm Air är en förhållandevis elegant skapelse i metall och den väger cirka ett halvt kilo. Den känns gedigen och tillbehören är en liten slang för att enklare kunna ansluta pumpen till ventilen, en adapter för presta/dunlopventil, en adapter till fotbollar och en för uppblåsbara badleksaker och liknande. Det följer också med en liten packpåse.

På pumpen finns en liten display och en uppsättning knappar. Här behövs en koll i manualen då kontrollerna inte är särskilt intuitiva. Ett trippelklick på på/av-knappen väcker pumpen och tänder displayen – jag antar att trippelklicket förhindrar att du oavsiktligt sätter på pumpen. Välj mellan PSI, BAR, KPA och kg/cm3 och håll sedan ner plus- eller minusknappen för att välja hur mycket du vill att det slutliga lufttrycket ska vara.

När du sedan sätter igång pumpen stannar den vid det önskade värde du angett – precis som moderna pumpar för bildäck på bensinmackar fungerar. När du ansluter pumpen till ditt däck mäter den hur mycket tryck du har i däcket och visar det på displayen. Detta fungerade dock bättre med bilventiler än de andra, men sätter du igång pumpen så visas trycket med samtliga ventiltyper.

Pumpen låter en hel del när den är igång och jag var en smula orolig för att den skulle fylla på däcket för fort så jag inte skulle hinna stänga av innan slangen sprack. Det behöver du inte vara orolig för – pumpen arbetar med ett behagligt tempo så du hinner stänga av den när du är nöjd genom att trycka på av/på-knappen.

Varde ljus! Två lysdioder lyser upp i mörka garage.

På framsidan av pumpen finns två LED-lampor vilket inte är så dumt alls – ofta är det lite mörkt där cykeln står och då känns det smart att kunna se vad man gör. Lamporna tänder du med en knapp.

Sunstorm-pumpen är tillräckligt stark att pumpa bildäck, däck till skottkärror och pirror, cykeldäck, MC, kanske elscootrar och blåsa upp luftmadrasser eller badleksaker. Den laddas via den medföljande laddaren och blir helt fulladdad på cirka 1,5 timme.

Jag har testpumpat ett halvdussin däck av olika typer – däribland däcken på bilen. När pumpen får arbeta med de större bildäcken tar också batteriet slut snabbare, men för vanliga cykeldäck kan du pumpa på rätt ordentligt innan du får batteritorsk.

Jodå, om nöden kräver klarar pumpen även bildäck.

Sunstorm Air är inte något jag skulle ta med mig i cykelväskan – den känns lite stor för det. För mig skulle det mer vara en ersättning till pumpen i garaget. Kontrollerna kräver en genomläsning av manualen, men därefter är pumpen lätt att hantera.

För den normale cyklisten så räcker nog en handpump gott, men har du fler däck att ta hand om är Sunstorm Air kanske valet för dig.

Sunstorm Air elektrisk cykelpump
Vikt: 450 g
Pris: Cirka 650 kr
Finns hos Batteridoktorn