Det finns positiva exempel!

När polis i utlandet tar upp cykling och cyklister:

CBC Kanada
Skottland
Cycling Weekly
Tennessee
Toronto
Australien

West Midlands Police from We Ride Australia on Vimeo.

Florida
Storbritannien
North Wales Police
Australien
Storbritannien

Svensk polis när de tar upp cykling och cyklister:

Sverige.
Sverige

Och nu senast Polisen delar ut broschyr till cyklister. Eller?

Västervik. Skylten som inte heller stämde
Från tidnigen Svensk Polis. Obs! Siffrorna stämmer inte
Gotland
Polisen.se vår-informerar om säkerhet för cyklister. Viktigare att följa trafikregler om man inte utgör fara för andra.

“Många cyklister slarvar dessutom med trafikreglerna. De struntar i rödljus, stopplikter och väjningsplikter.

– Att följa trafikregler är alltid viktigt men kanske viktigare ju  mer oskyddad trafikantkategori man tillhör, säger Bengt Svensson. Den  som sitter i en modernt säkerhetsutrustad bil med exempelvis krockkudde  och bältessträckare tål ganska mycket krockvåld. Är man däremot cyklist  är det kroppen ”och knoppen” som får ta smällen.”

Här är vad vi väntar på och har väntat på sedan vi började blogga 2010: Att Polisens kommunikationsavdelning, eller vem det nu är som bestämmer vilka kampanjer polisen gör i trafiken, vaknar till lite, kollar sig om i omvärlden och lämnar 60-talets syn på cyklister.

Att de inser att trafiksäkerhet inte bara uppnås genom att säga till de oskyddade trafikanterna att hålla sig ur vägen, utan att det tvärtom är extra viktigt att tala till dem som faktiskt utgör den största faran: de skyddade trafikanterna. De som riskerar att köra ihjäl andra, genom att köra för nära, genom att inte se sig om, genom att inte samspela. Som sina kollegor i utlandet.

Hojta om ni ser något sådant.

Hur reagerar du på detta?

Loading spinner