Konsten mitt i vägen

Kommer ni ihåg för ett par år sedan när man målade konst i vägbanan i Karlstad? För vad cykelinfrastrukturen behöver är ju lite lekfullhet, bland alla strikta regler och tråkiga rutiner. Om ni missade, klicka här för att se hur man kan snurra upp en mittlinje.

Karlstad. Foto från Imgur.

För cykel är ju bara på kul, man kan göra lite vad man vill liksom. Nu verkar Lund ha tagit intryck. Där dök det här upp:

Foto: Joakim Fors.

Ni ser ju de där röda pelarna som tar upp halva vägen. Till vänster ser ni vägbanan för biltrafiken.

Vi kollade med Lunds kommun, vad är det här för något? Ska det se ut så? Vi fick svar idag. Så här skriver de på Twitter:

Hej @Cyklistbloggen! Det är en del av en gång- och cykelväg som förbinder spårvagnshållplatsen och forskningsanläggningen MAX IV. De röda stolparna benämns i designskisserna som ljusskulpturer; de har en dekorativ och platsbildande funktion. Vägen är inte helt färdigbyggd ännu, det ska tillkomma belysning och markeringar på marken. //Annika, kommunikatör

Det röda är alltså ljusskulpturer och trafiken kommer lösa sig när det är belyst och målat i gatan. Vägen där bilar körs behöver vad det verkar inga platsbildande funktioner.