I Finland behöver cyklisterna inte trycka på knappen för att få grönt

En av de mer irriterande grejor man som bilist upplever när man i stället cyklar är att trafikljusen plötsligt har en förmåga att helt ignorera en. Som bilist stannar man vid rött och sedan blir det efter ett tag grönt, enkelt och okomplicerat.

Så lätt är det inte när man väljer att ta hojjen istället.

Ibland reagerar trafikljuset överhuvudtaget inte när man kommer på cykel. Magnetslingorna under asfalten är byggda för bilar och en cykel har för lite… dragningskraft helt enkelt.

Vid andra tillfällen måste man försöka nå en knapp att trycka på för att komma över, vilket såklart bidrar till ett rätt hackigt trafikflöde. Och den märkliga känslan att vid en helt tom korsning som standard ha rött tills man trycker för att visa att man är där. Något som man aldrig skulle ens fundera på att kräva av bilförare. Kliva ur bilen? Trycka på en knapp? Helvete heller, ner med (de betydligt dyrare) slingorna!

Det här går såklart att lösa, med bättre magnetslingor. Eller som i finska staden Vanda, där man tagit fram en knapp-app. Du installerar appen, slår på GPS och när du närmar dig ett trafikljus så trycker appen i förväg åt dig. Fullständigt lysande. När du kommer fram så är det redo att bli grönt. Kommunens trafikingenjör säger till Yle.fi:

– Cyklisten har inte förkörsrätt och andelen gröna ljus ökar inte. Tanken är endast att programmet ska göra cyklandet mer smidigt, säger Känkänen.

Lysande idé tycker vi. När testas det i Sverige?

Läs mer här: Ny app ger cyklister grönt ljus redan före korsningen – och ska inte orsaka trafikkaos, lovar Vanda

Hur reagerar du på detta?

Loading spinner