Bilist – så här räddar du cyklister från dörrning

| 5 kommentarer

Många av oss som cyklar i stan har varit nära att få en dörr i ansiktet då någon bilist inte ser upp när de ska ut ur bilen. Tipsa alla dina vänner om The Dutch reach!

Med ”The Dutch reach”, som mycket enkelt innebär att du öppnar din bildörr med höger hand istället med vänster, slipper du dörra dina medtrafikanter. Hur det går till? Kolla här:

Videon från dutchreach.org
Så nästa gång du kör bil, eller snarare ska gå ur den: prova ”the Dutch reach” och försök komma ihåg att göra det varje gång du går ur bilen.

Vi har tidigare skrivit om dörrning: läs alla inlägg här

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

5 Comments on "Bilist – så här räddar du cyklister från dörrning"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Magnus
Guest
Member

Blev dörrad för några veckor sen. Tyvärr fanns det inte plats att hålla avståndet till parkerade fordon. Tack och lov höll jag ganska låg hastighet, men arg blev jag ändå. Bilisten ringde polisen som var där förvånansvärt snabbt. Tydligen kände de varandra så polismannen var inte särskilt objektiv, utan var istället snabb med att ta bilistens parti, och påtala mitt ansvar. Jag uttalade några illa valda ord och avvek från platsen. Sen dess har jag med mig en utskrift av lagtexten, när jag cyklar.

Trafikförordning (1998:1276), 3:50, 3 st
Ett fordons dörrar eller andra anordningar får inte öppnas på sådant sätt att fara eller onödig olägenhet uppstår. Inte heller får på- eller avstigning eller på- eller avlastning ske så att fara eller onödig olägenhet uppstår.

G-E
Guest
Member

Vad menade polismannen var ditt ansvar i det hela?

Magnus
Guest
Member

Jag vet inte. Det var då jag tappade hakan och gick från arg till fly förbannad. Där och då tänkte jag inte riktigt rationellt, och hade inte heller förmågan att föra sansad diskussion. Känslorna (ilskan) tog överhanden och jag avvek.

Mikko
Guest
Member

Han som öppnade dörren var nog själv snut och ringde kollegan

Magnus
Guest
Member

Skulle inte förvåna mig om så var fallet. Jag bor trots allt i Göteborg.