Så slipper du det extremlånga rödljuset på Götgatans pendlingsstråk

| 6 kommentarer

Tidigare i veckan skrev vi om hur kommunen nu låter cyklister vänta i en och en halv minut vid trafikljuset på det stora norr-södergående pendlingsstråket Götgatan i Stockholm. Skälet var först att busstrafiken skulle prioriteras, helt enligt kommunens framomlighetspolicy, men sedan att cyklister kommer i klunga och därför är det helt okej att de får vänta jättelänge. Så förstod vi det i alla fall.

Tio sekunder grönt och nittio rött räcker för cyklister

Det är alltid tråkigt att bara gnälla, så som de luttrade cyklister vi är letade vi efter en alternativ väg. Och det finns. Så här:

För begriplighetsskull är den väg vi brukar cykla till vänster, och den nya sträckning vi tog till höger.

Som ni ser går det rejält fortare om man istället tar sig ut i blandtrafik på högra sidan av Medborgarplatsen. Det kan vara lite otäckt för ovana cyklister att ge ut i biltrafiken som precis kommer ur tunneln ofta i rätt hög fart. Och om alla cyklister börjar ta den här vägen istället lär det kunna bli småläskigt även för biltrafiken.

Men den som är bekväm med att cykla i blandtrafik belönas med grönt varje gång. Åtminstone varje gång vi testat sträckan. Som ni ser på videon får man till och med grönt när det är rött. När vägen som den prioriterade kollektivtrafiken tar blir röd, alltså vägen rakt fram, så blir det istället fortsatt grönt för den lågprioriterade biltrafiken som ska svänga höger upp på Götgatan. Yay! So long, ni cyklister på pendlingsstråket som får vänta på oss! För vad vi förstår är det konsekvensen av att ha en dedikerad gröntperiod för högersvängande trafik här. Den är “fientlig” mot cykeltrafiken från Götgatan.

Rött är den väg vi cyklar nu, grönt är det officiella pendlingsstråket enligt Stockholms cykelplan:

pendlingsstrak-gotgatan

Så, skippa pendlingsstråket den här biten, kör ut i blandtrafik så får du grönt varje gång.

 

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

6 Comments on "Så slipper du det extremlånga rödljuset på Götgatans pendlingsstråk"

Notify of
avatar
Fredrik
Guest

Däremot så cyklar ni väl mot enkelriktat den sista biten på medborgarplatsen, till vänster om staketet? Jag har för mig att det är så i alla fall.

Christian Gillinger
Guest

Nej, däremot är det infart förbjuden från Götgatan. För att den ska vara enkelriktad krävs skylt E16 och någon sådan har inte jag sett.

Jasper
Guest

Man kan ju cykla på torget istället, iofs så är den väl inte markerad som enkelriktad när man kör ut på Folkungagatan

Richard
Guest

Jag har cyklat denna genväg i flera år (varje gång jag har lämnat tillbaka böcker på biblioteket) och tro mig – bilarna kommer saktare från tunneln än säg Götgatan norrut > högersväng Folkungagatan.

Bilister från tunneln vet 1) att det inte är någon idé att åka fort då det är rödljus 49 ggr av 50 (jag har provräknat när jag kört bil själv) och att det är bilar som redan står i kö (49 av 50) som gör att du får vänta ett rödljus till om du ska rakt fram (5 av 10).

Tro mig, bilister har bromsberedskap och denna genväg är säkrare än vad man kan tro.

Jag hoppas fler tar denna genväg så vi cyklister får en bättre lösning söderut.

E
Guest

Inte att rekommendera för veliga och långsamma cyklister. Bilarna kan komma med fart trots dålig sikt ut ur tunneln. De kommer från fredad zon och tittar rimligen fortfarande bara på bilen framför dem. Det är ett mindre problem under rusning då det lätt blir köbildning. Men övriga tider kan man få passa sig.

Peter Kronbo
Guest

Den stora fördelen med denna väg över Repslagargatan och Medis är att man slipper att trängas med alla fotgängare på eftermiddagen ¨på Götgatspuckeln. Alltid grönt vid Götgatan stämmer inte, men väl ca 50 % av tiden Jag har cyklat denna väg söderut i flera år. /peter

wpDiscuz