Samspel FTW – Cyklistbloggen åker lastbil

| 13 kommentarer

lastbil_start_1024
Samspel. Vi återkommer hela tiden till hur vi det kan bli säkrare och skönare i trafiken och samspel är en av de viktigaste byggstenarna. I samspelets tecken fick Cyklistbloggen möjlighet att träffa en lastbilschaufför och åka med en runda i Stockholm. Hur upplever lastbilschaufförer cyklister? Hur mycket ser en lastbilschaufför från sin hytt? Hur får vi till ett bättre samspel?

Som cyklist vet man i stort sett att lastbilar är stora och farliga. Det kan man också se i det vi skrivit på bloggen om lastbilar. (Läs också: Högersvängande lastbilar dödar cyklister). Men hur mycket ser egentligen en lastbilschaufför? Rullar det omkring bilar på 16 ton som är helt blinda i sina speglars döda vinklar?

En bild har fastnat på min näthinna. Runt en lastbil står cirka 40 (!) personer enligt uppgift i lastbilens döda vinklar. Alltså så att föraren inte kan se dem. Det verkar ju fullkomligt barockt! Kan det verkligen stämma även på svenska lastbilar?

Hur ta reda på om det fortfarande stämmer? Det bästa sättet vore förstås att åka med i en och se själv. Men hur? Det är väl inte bara att stoppa närmaste lastbil?

Att haffa en lastbil

Via en kompis får jag kontakt med Kjell Lindblad på Västberga Åkeri. Han tar gärna med sig en cykelbloggare, så en kväll efter jobbet hämtar Kjell upp mig för en tur på stan så att jag ska få uppleva Stockholm genom lastbilsrutan.

Kjell Lindblad i förarhytten.

Kjell Lindblad i förarhytten.

Tack och lov visar sig den gamla bilden inte stämma. Kjell pekar ut de sex speglarna runt hytten på den Volvo FH vi åker för tillfället. Märket på bilen spelar för övrigt ingen roll – moderna lastbilar måste ha dessa speglar enligt lag från 2009.

– Förutom mina två vanliga backspeglar har jag vidvinkelspeglar på höger och vänster sida, en spegel så jag kan se framför bilen och dessutom en riktad nedåt på passagerarsidan. På det sättet kan jag se klart och tydligt runt hela bilen, säger Kjell.

Till och med bakåt kan föraren se klart och tydligt genom den backkamera som de flesta lastbilar har idag.

Toppen! Allt frid och fröjd då – alla lastbilschaffisar kan se runt om hela bilen. Bara att hoja på och se glad ut då.

Inte riktigt.

Att köra ett fordon som i stan får väga upp till 16 ton och vara 12 meter långt är en utmaning. Förutom bredden och längden som ska hanteras händer det – som vi alla vet – mycket i trafiken i dagens Stockholm. Bland alla bilister, gångtrafikanter och cyklister hinner en lastbilschaufför helt enkelt inte se i sina sex speglar hela tiden.
Det är värt att tänka på – särskilt som upphinnande cyklist.

close_encounter

Nära ögat. EN cyklist som hinner upp och passerar kan vara svår att se.

– Ibland vid högersväng har jag fullt upp att hålla uppsikt över gångtrafikanter på övergångsstället och bilar från vänster. Att då komma och smita förbi till höger på sin cykel är riktigt obehagligt – det går lätt för mig att missa, säger Kjell.

Utan speglarna skulle Kjell och hans kollegor se riktigt dåligt, snudd på lika uselt som på den brittiska bilden.

– Lutar jag mig tillbaka och ser framåt så kan det gömmas en vanlig personbil framför min lastbil i döda vinkeln. Tack vare spegeln kan jag se mycket bättre, men kommer en fotgängare och sneddar bakifrån in framför lastbilen när jag just konstaterat att främre spegeln är tom finns risk att jag inte ser dig alls, säger Kjell.

Varför behöver alla dessa lastbilar köra inne i stan?

– Vi kör i stan för att leverera varor till butiker och restauranger. Det är verkligen inte för nöjes skull vi kör i stan, utan ett nödvändigt ont, säger Kjell.

Kjell menar att han och många av hans kollegor hellre skulle leverera varor på nätterna, när det är mycket lite övrig trafik.

– Föreställ dig att vi kunde ha nycklar eller en kod och bara ställa in pallarna med varor på natten. Det skulle ge en mycket effektivare godstrafik och göra så man slipper många tunga fordon i morgontrafiken, säger Kjell.

I dag är reglerna sådana att lastbilar inte får finnas i staden över huvud taget klockan 22 till 06.

Vad tycker lastbilschauffören om Södra Götgatan?
Vi på Cyklistbloggen gillar verkligen den omgjorda trafikmiljön på södra Götgatan, men vad tycker Kjell om sträckan ur en lastbilschaufförs synvinkel?

– Den har tyvärr blivit något bökigare för oss. Om lastplatserna är upptagna eller ifall någon bilist parkerat där har vi ingenstans att ta vägen. Antingen får vi köra ett varv Folkungagatan-Renstiernas gata-Ringvägen och hoppas att kollegan lossat klart, eller så får vi dubbelparkera i körbanan, säger Kjell.

Trångt när lastzonerna inte respekteras på Götgatan.

Trångt när lastzonerna inte respekteras på Götgatan.

Att cyklisterna fått en separat vägbana tycker Kjell är bra.
– Vi skulle helst vilja att man separerar trafikslagen mer och gärna att man skulle minska ned på privatbilisterna. Vad ska de i stan att göra egentligen, frågar Kjell retoriskt.

Hur kan cyklister och lastbilar samspela mer?
– Så här, genom att prata om hur vi upplever varandra. Som cyklist kan det vara bra att veta att vi chaufförer har alla möjlighetet att se er tack vare speglarna, men beroende på trafiksituation är det bra att hålla extra avstånd. Högersväng är fortfarande ett riskmoment så det är bra att inte köra om till höger. Kolla våra blinkers, jag och de flesta med mig försöker blinka så tidigt som möjligt. Då behöver vi ibland hjälp – till exempel att någon släpper förbi oss i sin fil, som på Götgatan norrgående innan Folkungagatan där ni får cykla mellan två körfält. Kommer jag där vid 8.30 kan det vara svårt att komma mellan – det är så mycket cykeltrafik, säger Kjell.

Kjells tips för både cyklister och fotgängare är att försöka titta i någon av lastbilens alla speglar. Ser du chaufförens ansikte så finns åtminstone en chans att hen ser dig. Ser du inte ansiktet så ser inte föraren dig.

Utbildning, krav och en liten varning

Kjell visar på alla de certifikat och bevis – förutom körkortet – han måste ha för att få köra lastbil idag. Det är fyra-fem plastkort med intyg som dessutom kräver förnyelse och prov regelbundet. Dessutom finns stenhårda krav på rast och vila. Du får köra max fyra timmar och 30 minuter, sedan måste du rasta 45 minuter. Under en sådan rast får lastbilen inte flyttas en centimeter. Kontrolleras fordonets färdskrivare och sådana regelbrott upptäcks blir det dryga böter för åkaren. Närmar man sig en sådan rast vill föraren självklart ställa sitt fordon på en bra plats, men det innebär självklart en stress när vilotiden börjar närma sig.

– Våra intyg och tester innebär att vi är välutbildade vilket förstås innebär en trygghet för alla i trafiken, säger Kjell.

Om ni fick ställa krav mot åkeriet för att öka säkerheten – vilket krav skulle vara det första?

– Backkameror på alla bilar. Det är nog det första och största kravet för stadstrafik.

Bloggare i backkamera.

Bloggare i backkamera.

Vilka av cyklisternas vanligaste klagomål har du störst förståelse för?

– Att vi står i vägen och ibland i cykelfälten när vi lastar. Jag har full förståelse för att man blir irriterad som cyklist, men ibland finns ingen annan lösning tyvärr.

Och omvänt: Vad är det viktigaste klagomålet som du skulle vilja att cyklister, fotgängare och bilister tog till sig?

– Jag skulle vilja att de förstod hur stora våra fordon är. Som bilist att man kan visa hänsyn när man parkerar – att man tänker på att det ibland ska förbi ett stort fordon.

Kan något förbättras rent tekniskt för att göra det säkrare för cyklister?

– Jag nämnde backkamera förut, men det kommer även varningssystem som varnar för att något är väldigt nära på högersidan.

Beteendemässigt: Vilken enda sak skulle lastbilschaufförer respektive cyklister kunna göra tillvaron säkrare i trafiken?

– Vi kan titta i backspeglarna när vi svänger. Det är svängarna som är farliga. Vi behöver ha skarp uppsikt över vår högersida. Likadant för cyklisterna: tänk på att högersvängen är farlig. Om du blir prejad så är det inte med flit, utan det är oerhört mycket att hålla reda på som förare.

Högersväng ÄR fortfarande farligt – alla speglar till trots.

Högersväng ÄR fortfarande farligt – alla speglar till trots.

Tror du att du och dina kollegor skulle få en större förståelse för cyklister om ni fick gå en ”Bicycle awareness”-kurs likt de har i England, där man får cykla i stadstrafik och känna på hur det känns?

– Ja – fast ömsesidigt så borde cyklister få åka med lastbil! Jag tror det är fler lastbilschaufförer som cyklar än tvärtom. Dessutom borde bilförarna få köra på E4:an i 70 och prova att byta fil, det kan vara knepigt. Men jag tror man förstår varandra bättre när man varit i varandras miljöer – så absolut!

Innan vi skiljs åt pekar Kjell på en skåpbil av vanlig uthyres- eller budbilstyp.

– De där bilarna kan köras av vem som helst som har ett vanligt B-körkort och speglarna på en sådan bil är inte hälften så bra som på våra stora bilar. Var försiktig i närheten av dem, de har stora döda vinklar där man inte syns, säger Kjell.

Skåpbil max 3,5 ton. Får köras av alla med vanligt B-körkort men har stora döda vinklar. Foto: Matthias93 BY-SA Wikimedia Commons

Skåpbil max 3,5 ton. Får köras av alla med vanligt B-körkort men har stora döda vinklar. Foto: Matthias93 BY-SA Wikimedia Commons

En cykelbloggares reflektioner

Att få åka med en lastbil i Stockholmstrafiken var oerhört lärorikt. Jämfört med den vanliga personbil jag ibland kör med i stan är lastbilen förstås större på alla ledder vilket gör att den rör sig med en viss tröghet. Just den trögheten gör att vi som cyklister bokstavligt kan cykla åttor kring lastbilen, vilket ställer till det för chauffören. På min passagerarplats ser jag hur cyklister och gångtrafikanter formligen surrar runt den stora maskinen och det är svårt att se om det är fritt runt lastbilen samtidigt på alla håll när man ska köra eller svänga. Visst, speglarna är bra, men när du tittat i spegeln längst till vänster hinner någon ikapp på högersidan. Eller en fotgängare smiter runt hörnet in framför bilen. Skitläskigt! Dessutom är speglarna välvda rätt mycket, så personer eller cyklister blir ganska små.

Kommer jag ändra mitt körsätt runt lastbilar? Nja, jag kommer nog försöka hålla ännu mer avstånd och undvika högersidan vid sväng – egentligen inget nytt. Däremot försöker jag numera alltid kolla i speglarna om jag ser föraren – men det är svårt att se. Hamnar jag framför en lastbil försöker jag komma så långt fram som möjligt.

Egentligen borde alla cyklister få uppleva detta, men eftersom det är en logistisk omöjlighet hoppas jag ni fått en liten insikt i lastbilschaufförernas vardag i den här posten och filmerna.

Stort tack till Kjell som träffat Cyklistbloggen på sin fritid vid två tillfällen och även till Västberga åkeri för lån av lastbilen! Och tack till Anders Avellan-Hultman för kontakten med Kjell.

Fakta lastbilar i Stockholm
Max tillåten längd i stan: 12 meter
Lastbilar får bara finnas i stan mellan 06 och 22
Bilen vi åkte med: Volvo FH på cirka 500 hästar som får väga 20 ton (belastningsklass 2). Lastas dock oftast till 12-16 ton.

UPPDATERAT: Vi fick ett tips av Johan O. att GCN, Global Cycling Network, gjort en liknande film. Kolla filmen på Youtube.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

13 Comments on "Samspel FTW – Cyklistbloggen åker lastbil"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Jonas B.
Guest
Member

Kul reportage! Min erfarenhet är också att skåpbilarna är mest oberäkneliga i trafiken. Lastbilar kör inte så ofta mot rött eller för fort.

Anekdotdags: Härom veckan cyklade jag jämte en skåpbil på Torsgatan, när denne helt plötsligt kränger upp på cykelbanan och använder cykelbana och trottoar för att ta sig förbi en parkerad taxi. Sådant borde vara straffbart (även i praktiken).

Rolf Broberg
Guest
Member

Stort tack Jeroen och Kjell för detta insiktsskapande reportage!

Jag vill passa på att tipsa om en egen upplevelse med högersvängande lastbil som var nära ögat, se http://trafikistan.se/svangande-lastbil-nara-ogat/

Erik Sandblom
Guest
Member

Håller verkligen med chauffören om privatbilar. Politikerna säger alltid att vi måste bygga ut biltrafiken för näringslivets skull. Men på vilket sätt är näringslivet betjänt av att en massa privatbilar hindrar lastbilar och bussar? Som chauffören säger:

– Vi skulle helst vilja att man separerar trafikslagen mer och gärna att man skulle minska ned på privatbilisterna. Vad ska de i stan att göra egentligen, frågar Kjell retoriskt.

Michael Hansson
Guest
Member

Mycket intressant. Och en vettig lastbilschaufför.
Men jag tycker nog att det är de som kör småfirmornas bilar (Skåpbil max 3,5 ton) som är läskigast och fullständigt oförutsägbara. Hur många gånger som helst har jag och min dotter (nio år) råkat ut för dessas bilar svänger höger utan att använda blinkers, de chansar på att hinna före både fotgängare och cyklister vid korsningar. När det sedan står att dessa bilar har mängder med döda vinklar…

Arne B
Guest
Member

Det är stort att vilja veta mer och titta på saker ur fler vinklar än sin egen perspektivkorridor. Två rejäla tummar upp, Jeroen!

Erik Sandblom
Guest
Member

Ja! Vi andra skriver inlägg medan Jeroen ger sig ut i verkligheten. Heja!

Ms_Xx
Guest
Member

Det här verkar ju vara en väldigt vettig lastbilschaffis.
Jag är mest oroad över de som visar klart bristande omdöme, och t.ex. kör rally på smala, smala Högbergsgatan (med parkerade bilar längs sidan). Har flera gånger blivit omkörd av stora lastbilar i hög fart där, hade jag vinglat till det minsta lilla hade jag varit mos.
Höll även, som fotgängare, på att bli överkörd (hann hoppa undan som tur var) uppe på trottoaren i ett gathörn, när en lastbil i full kareta svängde runt hörnet, tvärs över trottoaren.
Önskar att det gick att utrota alla idioter (eller lyfta dem till att inte vara idioter helst), oavsett kategori, de är farliga för alla andra.

Förundrad
Guest
Member

Finns det inte en hel del platser runt om i Europa där lastbilar är (mer eller mindre) bannlysta på dagen: varutransporter och annat sker på nätter (t.ex. alla de städer där centrum är fotgängarzon)? Varför inte så i Sthlm?

Förresten, den tunga trafik som oftast tar cyklister av daga i London, är väl byggtrafik (grusbilor o.d.)? Och inte sällan framförda av stressade förare utan relevant utbildning (eller ibland ens rätt körkort)? Och om jag minns rätt, en del av dessa dödsolyckor har orsakats av en lastbil som kört upp bredvid en cyklist för att vid grönt svänga tvärs över denne.

Att situationen i innerstan är, eh, komplicerad ursäktar dock inte att man utanför densamma, långt från närmaste korsning, passerar en cyklist på mindre än en meters håll (bara turbulensen från lastbil modell större för ju en cyklist att vingel mer än vanligt).

Kurt Lager
Guest
Member

”Enligt Cykelplanen 2012 (Stockholm stads trafikkontor, 2012) har 7 cyklister dödats i Stockholm de senaste 5 åren då de har varit i konflikt med motorfordon. Av dem var det 5 olyckor som skedde då tunga fordon skulle svänga höger.” http://kth.diva-portal.org/smash/get/diva2:632071/FULLTEXT01.pdf

Anders Andersson
Guest
Member

Njae, men det finns städer där en del av lastbilstrafiken sker nattetid. Jag har vaknat både i Rom och i Barcelona av sopbilar kl 3-4 på natten. Kan man som lastbilschaffis slippa köerna och trängseln på dagtid så gör man gärna det. Men det bullrar! Tror inte vi vill ha det så… Buller nattetid är en starkt misstänkt orsak till hjärt- och kärlsjukdomar.

Alla lastbilschaffisar måste ha Yrkeskompetensbevis – annars väntar dryga böter för både chauffören och företaget som köpt frakten. Ingen chansar på det. Det är därför så mycket frakt flyttar över till skåpbilar – då behövs bara ett simpelt B-kort, utfärdat någonstans i EU.

Anders Andersson
Guest
Member

STORT Tack! Guld och drösvis med rosor till Cyklistbloggen!!!

Lars K
Guest
Member

Kan bara hålla med. Precis vad samspel handlar om, att sätta sig in i andra trafikanters situation. Tackar och bugar för Cyklistbloggen!