Cyklistbloggen – nu med ny logga!

| 13 kommentarer

cb_logga_sept_2016_600x89
Som ni kanske märker så har vi fått ett uppdaterat utseende i våra digitala kanaler. Cyklistbloggen har, efter sisådär fem år, fått en egen logga!

Bakom loggan står Magnus Lindgren, creative director på Jeroens jobb Raring design. Uppdraget till Magnus var: gör något tidlöst som inte behöver ha cykelreferenser. Resultatet är en enkel, men också mycket funktionell logga som du kommer att hitta lite varstans – kanske även på våra cyklar så småningom. Typsnittet är en något justerad variant av Berthold Akzidenz Grotesk och meningen är att vi kommer att kunna alternera färgerna på loggan efter tycke och smak. Eller kanske efter årstid?

Nu efter bytet kan det vara lite svajigt innan vi finjusterat allt, men håll ut!

Bloggens nya, fina toppbild över Västerbron är tagen av Jonas Hummestrand på Superfly.tv med Jeroen som assistent (dvs killen som tog med kaffet), söndag den 2 oktober 2016 cirka 07.50 på morgonen. Verktyget var en DJI Phantom 4.

Tack för att ni läser och hänger med!

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

13 Comments on "Cyklistbloggen – nu med ny logga!"

Notify of
avatar
Daniel
Guest

Mycket snyggt typsnitt och snyggt kernad men den mörka färgen känns kladdig och obalanserad imho 🙂

Jens
Guest

Oj, jag gjorde ingen som helst koppling till partipolitiska färger! Jag har ju å andra sidan följt bloggen väldigt länge och aldrig upplevt er som politiskt orienterade mer än att just vurma för cykling. Loggan är väl ok! Man måste väl kunna använda blått?? Om många stör sig kan det ju funka att ha loggan i svart-grått. Annars tycker jag ert signum att ha fina cykelbilder som (ibland) årstidsanpassas överst är något ni ska hålla kvar vid!

Magnus
Guest

Jag tycker att blått funkar. Det blir svårt att hitta en färg som saknar politisk association. Cykling är redan starkt förknippat med miljörörelsen, så blått är ett skönt avbräck från det gröna. Jag tycker inte heller att Cyklistbloggen lindar in cykling i gröna frågor, så grönt kan rent av vara missvisande.

I Västra Götaland har Västtrafik (kollektivtrafik) blå färg. Jag kan inte tänka mig att någon gör en politisk koppling av färgen i det fallet.

Lista på några upptagna färger.

Sveriges socialdemokratiska arbetareparti: röd
Moderata samlingspartiet: blå
Sverigedemokraterna: blå och gul
Miljöpartiet de gröna: grön
Centerpartiet: grön
Vänsterpartiet: röd
Liberalerna: blå och orange
Kristdemokraterna: blå och vit
(Alliansen: orange)

Feministiskt initiativ: rosa
Piratpartiet: lila
Enhet: ?
Svenskarnas parti: gul och svart
Djurens parti: ?
Kristna Värdepartiet: lila, lavendel?
Landsbygdspartiet oberoende: grön
SPI Välfärden: gul
Direktdemokraterna: orange
Klassiskt liberala partiet: gul och svart
Vägvalet: blå?

Richard
Guest

I Sverige är särskilt blått och rött starkt förknippat med politiskt ställningstagande. De som inte vill avslöja parti kan därför nöja sig med att rösta blått eller rött.

Även om Centern har funnits mycket längre än Miljöpartiet så är det ändå MP som lyckats överta den gröna färgen. Att rösta grönt är alltså inte att rösta på C.

Att endast välja två olika blåa nyanser när ordet politik finns med är att missbedöma den politiska färgens kraft.

alexander
Guest

gillar verkligen inte denna. kommer sluta läsa nu. mvh fredrik

Christian Gillinger
Guest

Oj Fredrik/Alexander. Det var ord och inga visor! Vi hoppas du kanske framöver kan scrolla förbi sidhuvudet och läsa lite ändå?

Filbunken
Guest

Snygg logga, men gillar inte blått. Grönt känns mer miljövänligt. Ändring efter årstid kan ju vara något. Tack för en bra blogg.

knight22
Guest

Tyvärr får man ju intrycket att det är nåt liberal/moderat-politiskt bakom, och de är väl de partier som oftast är mot cykling. Annars snyggt!

Christian Gillinger
Guest

Oh, det hade jag faktiskt inte en tanke på. Vi är ju partipolitiskt och politiskt obundna, bortsett från att vi är hyggligt partiska för all politik som vi uppfattar som positiv för cykling.

Jeroen och jag ska fundera lite, ibland har ju just loggor en förmåga att kräva lite tid.

Retromodernist
Guest

Snygg logga (i alla fall för de med smak åt det klassisk Schweiziska/modernistiska/minimalistiska). Blått snyggt, men med uppenbara politiska associationer. Å andra sidan, vilka färger har det inte? (Gult?) Och t.ex. rosa kan ju associeras med cykling, finanstidningar, och ett visst politisk parti …

Berthold Akzidenz Grotesk är ju inte det vanligaste av dylika typsnitt, och bättre än IKEAs Verdana (nya loggan). Och f ö går det ju 13 på dussinet av loggor med Helvetica (BASF, American Airlines, Panasonic, Jeep, …)

Erik Brinkman
Guest

Riktigt snygg och proffsig logga!

Richard
Guest

MTV och Google kan kosta på sig att kreativt ändra sin logga, den lyxen har inte Cyklistbloggen. Jag har inte grafisk kommunikation som yrke (har dock utbildning i det) och anser att det är olyckligt färgval (ljusblått, mörkblått) när ordet politik finns med som underrubrik i loggan. Detta signalerar politiskt ställningstagande, och det spelar i gen roll om ni om sex månader ändrar färgerna till rött och grönt, det är lika illa det för nya besökare den dagen.

Om ambitionen är en TIDLÖS logga så ska man peta på den efter årstiderna. Personligen tycker jag att teckensnittet inte fungerar. Om det ska vara en LOGGA måste typsnittet vara mer unikt eller så måste i alla fall någon bokstav sticka ut, genom att sitta ihop med en annan eller liknande. Nu är det ingen en logga, det är en välgjord rubrik.

Jag hoppas ni uppfattar detta som konstruktiv kommentar och inte som gnäll.

Christian Gillinger
Guest
Det är nog inte så mycket en fråga om att kreativt ändra vår logga, utan att faktiskt skaffa en. När vi började så tog jag helt enkelt trafikskylten “Påbjuden cykelbana” och använde, för att öht ha något. Problemet är att vi inte äger den, och att det har blivit rätt vanligt bland cyklistdebattörer och andra att använda den. Och då blir det problematiskt. Och det är ju egentligen två loggor, dels hela namnet, dels den lilla “Cb”. Sedan ska jag säga att ordet “politik” varit med hela tiden, men det kanske blir mer påtagligt så här. Vi tror att det kan ta ett tag för en logga att sätta sig, så vi avvaktar med mer dramatiska förändringar. Dock konstaterar jag att vi den här gången fick massor av synpunkter, förra gången vi meckade om så var det mer sparsamt. Jag tänker helt fräckt välja att ta det som beröm, att vi berör och att folk bryr sig. Och sådant gillar vi. Sedan får vi se om vi ska pilla med den senaste loggan… Och bara för att understryka, vi är ju partipolitiskt och politiskt obundna, bortsett från att vi är hyggligt partiska för all politik som vi uppfattar som positiv… Read more »
wpDiscuz