Polisen Gotland: “Det spelar ingen roll om du har rätt i trafiken, om du ändå bli påkörd, och det kommer att göra ont”

| 6 kommentarer

Jäklar vad polisen har svårt att få till det. Det har tydligen skett två cykelolyckor på Gotland, och kom ihåg att är det en cykel inblandad är det alltid en “cykelolycka” och då kände gotlandspolisen att det var dags att stävja i bäcken. Dags för ett kraftfullt Facebookinlägg alltså:

Screen Shot 07-26-16 at 08.46 PM

Och det är ju en vettig uppmaning. Var rädd om dig. Tänk om de hade fortsatt det med “Det är viktigt att alla i trafiken samspelar! Så om du cyklar, kör bil, promenerar, ja oavsett hur du tar dig fram, samspela, se dig för och visa hänsyn. Så kommer alla hem till familj och anhöriga hela och rena.”. Så, enkelt, alla nöjda och glada.

Men nope. Polisen Gotlands inlägg följer istället formulär 1A för hur man ökar samspelet när cyklister är inblandade – man säger åt cyklisterna. Alltså:

Vi har två dagar i rad haft beklagliga cykelolyckor i Visby, där cyklisterna har blivit påkörda vid passage över gata eller rondell. Tänk på att du när du cyklar inte har företräde på övergångsställen. Vill du ha företräde, hoppa av cykeln och led den över. Men, se dig för, skapa ögonkontakt med bilisterna och se att de stannar, innan du leder cykeln över.
Om du inte stannar och leder den över kan det göra ont, rejält ont..

Och så vidare. De lyckades till och med få med klassikern:

Polisen

I sak har de såklart rätt (bortsett från att det inte finns något “företräde” i trafiken). Cyklister ska följa trafikreglerna. Det är bra att se sig för och inte utgå från att andra trafikanter vet vad de gör. Blir du påkörd spelar det ingen roll om det var någon annan som bröt mot lagen. Men nu handlade det ju inte om att öka cyklisters självbevarelsedrift, även om det säkert också är viktigt, utan om att öka samspel och hänsyn. Frågan är då om polisen verkligen förbättrar *samspel* och *hänsyn* genom att säga åt cyklister att det är bättre att låta störst gå först.

Anyhoo, åter till orsaken till att Polisen Gotland kände sig manade till att förtydliga självklarheten att cyklister måste se sig för och följa lagen: Två personer (på cykel) hade alltså skadats i trafikolyckor. Polisen vet inte än hur det gick till, eller vem som var vållande:

Polisen Gotland 2

Samspelet kan såklart alltid bli bättre. Men så vitt vi vet kan ju de här två cyklisterna ha försökt samspela skiten ur medtrafikanterna, utan att de brytt sig ett dugg. Det krävs ju, och vi är fortfarande lite häpna över att en sådan självklarhet fortfarande måste sägas, att alla inblandade samspelar. Det ligger liksom i ordet “samspel”. Vill polisen verkligen öka samspel och hänsyn, och inte bara näpsa cyklisttokar, så hade det kanske varit vettigt att göra ett inlägg som handlade om just det – samspel *mellan* trafikanterna. Och åtminstone med en rad nämna att det finns många andra trafikanter förutom cyklister.

Så långt formulär 1A. För något år sedan hade ett sånt här standard inlägg på Facebook resulterat i ett massa “Cyklister är skogstokiga memilsmarodörer som kör överallt som vore det Tour De France”-kommentarer. Numera gör det inte det. I alla fall inte bara.

Istället dyker en massa cyklister upp som är trötta på att de alltid, alltid pekas ut som just lagbrytande marodörer. För problemet är inte att polisen i sak har fel – det har de inte, cyklister ska också följa lagen, samspela och visa hänsyn och så vidare – problemet är att det aldrig, aldrig, aldrig görs inlägg som vänder sig på samma sätt till andra trafikgrupper. Vi har skrivit spaltmeter om det här på bloggen. De som ska samspela är cyklisterna.

Därav vårt förslag ovan. Snälla polisen, nästa gång ni vill poängtera vikten av samspel, hänsyn och laglydighet, vänd er då till alla trafikanter. Det är inte svårt. Och ökar chansen att ni faktiskt uppnår målet, att öka samspelet och hänsynen i trafiken. Vilket vi väl alla vill?

Fotnot: Polisen har nu gjort ytterligare ett inlägg, som i korthet går ut på att cyklister är dumma för att de inte vill samspela, trots att polisen ju skrev ett inlägg om just det. Och att bilister visst också ska samspela, men det kan ju inte gärna ligga poliser i varje buske, så därför är det typ bäst att cyklisterna sköter samspelet.

EDIT: Oh, de lägger till i en kommentar att om de också vänder sig till bilisterna, så är risken att cyklisterna tar det som intäkt för att det är fritt fram att köra på som tokar. Och att bilister redan kan allt det här, för de har körtkort, som är en garant för samspel, hänsyn och laglydnad. I kid you not:

Polisen Gotland 3

EDIT: Det är väl förmodligen de här två olyckorna det handlar om (klicka på bilderna för att läsa hela artiklarna):

Screen Shot 07-26-16 at 10.07 PM

Screen Shot 07-26-16 at 10.08 PM

 

 

Författare: Cyklistbloggen

Vi som bloggar här är Christian Gillinger och Jeroen Wolfers. Vi är två Stockholmscyklister som huvudsakligen använder cykeln för att komma till och från våra respektive jobb. Vi cyklar istället för att köra bil eller åka kommunalt och vi vill att cykling ska kännas lika säkert och få samma villkor som alla andra trafikslag. Vi hoppas att vi drar vårt strå till stacken för att se till att göra Stockholm till en vettig cykelstad. Kommentera gärna!

Leave a Reply

6 Comments on "Polisen Gotland: “Det spelar ingen roll om du har rätt i trafiken, om du ändå bli påkörd, och det kommer att göra ont”"

Notify of
avatar
Mikko
Guest

Dom håller på och lägger ner trafikpolisen så vi kommer i framtiden slippa dom helt

Richard
Guest

Vi byter ut lite ord för att se hur sjukt det låter:

Polisen Gotland: ”Det spelar ingen roll om du har rätt att vara fredad i publikhavet, om du ändå bli våldtagen, och det kommer att göra ont”

Racern
Guest

Och nu har de stängt tråden för att den var “småmodererad”, ja herregud mitt förtroende för trafikpolisen minskar ytterligare dag för dag

knight22
Guest

Det kan väl göra rätt så ont för den som kör på också, finns väl ett antal fall där bilister som kört på barn lynchats av förbipasserande.

Lasse
Guest

Även psykiskt kan det ju göra ont!

Robert Andersson
Guest

Cyklister och mopedister anses att ha krav på 0 meters stoppstrecka och kunna styra undan vid hinder. Kommer ihåg att jag läste en artikel om en krock mellan en bil en mopedist så gällde inte högerregeln enligt polisen för att modedisten borde ha insett att bilen inte skulle stanna.

Sedan så finns ju domen om att det inte är vållande till annansdöd/sak skada genom att svänga vänster mot mötande cyklist, då cyklisten borde ha sett den svängande bilen.

I praktiken så blir det stopplikt för cyklister varje korsning med hastighetsbegränsning på max 5 km/h.

Påkörningar av cyklister utreds sällan, undantaget skulle vara mord/misshandel. Så jag hoppas att polisen tar och kollar om de inblandade känner varandra och inte bara skriver av allt.

wpDiscuz