Smartare cykel med internet of things

| 12 kommentarer

Anrika brittiska cykeltillverkaren Brompton bjöd in internet of things-byrån EVRYTHNG för att spåna fram utkast om vad man skulle kunna göra med en cykel försedd med åtskilliga sensorer och dessutom konstant uppkopplad mot molnet.

Arbetsgrupperna fick en dag på sig och några av idéerna var:

  • Cykeln som inbrottslarm
  • Krashvarning till dina närmaste om du krockar
  • Miljömätare
  • Bullermätare som låter dig välja lugnaste vägen

Läs mer om cykeln som IoT-plattform hos Entrepreneur: This Is Why You Should Be Excited for the ‘Internet of Bikes’ eller hos Connected cycle.

Vilka funktioner skulle du vilja uppgradera din cykel med?

Trevlig helg!

Spola till 2,15 i filmen nedan för att se själva tekniska lösningarna.

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

Leave a Reply

12 Comments on "Smartare cykel med internet of things"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Lars K
Guest
Member

Tänk om man kunde ha cykeln uppkopplad och när man närmar sig ett trafikljus så slår det om helt automatiskt utan att man behöver stanna och trycka på en knapp 🙂

sadeln
Guest
Member

Hehe, jag eller en robotarm som skjuts iväg och trycker på knappen i förväg.

Fast det känns bakvänt att cyklar ska behöva lösa ett problem som borde fixas i infrastrukturen. Varför finns det fortfarande så många korsningar där ljuset för övergångsställe/cykelöverfart *inte* automatisk växlar till grönt när stoppljuset för bilar som färdas i samma riktning slår växlar till grönt?

Lars K
Guest
Member

Håller med. Ytterst irriterande. Jag har ett ställe som jag passerar varje dag (Kistavägen/Isafjordsgatan) där man inte får grön ens om man trycker på cyklistknappen EFTER att bilarna har fått grönt. Däremot om man trycker på knappen för fotgängare så blir det grön men då bara för fotgängare om man har tryckt på cyklistknappen innan? Känns som någon ”programmerare” har ansträngt sig för att stoppa cyklisternas framfart där…

Anders Andersson
Guest
Member

Det som möjligen skulle kunna tilltala mig vore om man kunde koppla in ett larm och en spårfunktion när man ställer ifrån sig cykeln, så att man sluppe släpa på lås och leta stolpar. Men spårning har ju inte stoppat båtmotorstölderna så hoppet är inte stort. Och batterierna måste ju sitta hyfsat lättåtkomliga så hur förhindra tjuvar från att bara ta ut dem?

Och risken är ju att man blir spårad även när man inte vill… Nä, vi glömmer det.

Erik Johansson
Guest
Member

Finns det någon som har fått tillbaks sin båtmotor via tracker efter en stöld? Sedan är det lättare att bli spårad med en smartphone än en sådan här;

GPS tracker med batteri inbyggt kostar 200 kr, montera sedan ett avtagbart batteri med sladdar som driver cykellamporna och laddar spåraren så att du alltid har den fulladdad.

Vad jag menar är att alla sensorer skulle kunna kopplas ihop med denna om sakernas internet verkligen blir av, då börjar det bli intressant. Vi behöver Kina.

Anders Andersson
Guest
Member

Om det inte ens funkar på båtmotorer som väger 300 kilo o kostar 300 000, så lär det nog inte funka på en 12 kg cykel som kostar 2 000. Och några andra nyttiga funktioner har jag inte sett föreslagna. Kul saker för pryltokiga visst – men nyttiga saker för min vardag lyser tyvärr med sin frånvaro.

Erik Johansson
Guest
Member

Apropå prylnörderiet så ser jag det också så, men även som ett sätt att bli av med prylar. Om man kan ha en pedometer på cykeln som syncar med telefonen så slipper man köpa en sådan där display att montera på cykeln.

Erik Johansson
Guest
Member

Finns det tillfällen då folk fått tillbaks sin båtmotor och tillfällen då de inte fått den tillbaks. Känns som argumentet behöver styrkas lite.

Erik Johansson
Guest
Member

Nu är detta reklam för Brompton och ”Sakernas Internet”. Om Kina ger oss detta så kommer det bli av, en cykellampa och en smartcykel black box för 250 kr tillsammans.