Jag har aldrig cyklat så mycket mot rött som i lördags…

| 6 kommentarer

… när det var cykelkarneval. Men det var polisen som vinkade förbi mig, så fear not. Och jag hade hjälm.

Det var nog den mysigaste cykelturen jag gjort. Åtta och en halv kilometer lång enligt Moves och för mig som cyklade nästan längst fram i tåget gick det i makligt tempo hela vägen (i snitt 8,5 km/h enligt min telefon). Jag upplevde saker jag aldrig upplevt från cykelsadeln: Utrymme! Det fanns så mycket plats, trots alla andra cyklister!

2015-09-19 14.05.31

Jag pratade med folk! Långa samtal med dem som för tillfället cyklade bredvid mig.
Det kändes säkert. Tryggt, bland hundratals andra cyklister (enligt Epstein/DN ”säkert tusen”)

Det var många barn som cyklade med. Hela vägen! Fantastiskt.

Och mina tankar går till funktionärerna som cyklade som tokar för att hinna före tåget och spärra av, sedan åka tillbaks för att hjälpa till längre bak i tåget. Sedan fram igen. Tror några sov gott på natten. Jäkligt bra jobbat.

Efter cykelkarneval så åkte vi upp till Skeppsholmen för att på Naturskyddsföreningens inbjudan delta i panel och prata cykel. Många läsare kom fram och tacksåinnihelvete för alla snälla ord! De betyder mycket!

Efter det passade vi på att testa lastcyklar, grymt roligt!

Jeroen testar lutande lastcykel

Jeroen testar lutande lastcykel

På det hela taget fantastiskt kul alltihop. Hoppas tåget blir dubbelt så långt nästa år – cyklade du inte i det i år, kom 2016! Och till nästa år hoppas vi polisen avdelar lite mer folk så att det kan gå ännu mer friktionsfritt än i helgen. Två motorcyklister och en cykelpolis var nog i minsta laget.

Största besvikelsen var  den ”bilfria” dagen. Det var inte särskilt bilfritt alls nere i stan. Jag hade fått bilden av att city skulle spärras av för biltrafik, men det kändes som vilken lördag som helst runt Kungsträdgården. Mest surt var att de inte ens lyckats få Norrbro avspärrat – alltså den plats som cykelkarnevalståget samlades på. Det blev lite löjligt när bil efter bil tvingade hundratals cyklister som väntade på att cykla iväg att flytta sig mot trottoaren hela tiden.

Norrbro Cykelkarneval

Inte så bilfritt alls

Men all-in-all uppfyllde Cykelkarnevalen sitt syfte för mig, att visa att cykling är kul. Och av döma av alla leenden längs processionsvägen och alla filmande telefoner så verkade omgivningen ha uppfattat det också.

 

För dig som missade cykelloppet så kan du kolla på precis hela här. Lite uppsnabbat.

 

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

6 Comments on "Jag har aldrig cyklat så mycket mot rött som i lördags…"

avatar
  Subscribe  
Notify of
Öjvind Diderichsen
Guest
Member

det är roligt att se på filmen hur folk vänder på huvudena så fort tåget stannar och hur du beskriver samtalen under tågets gång, det verkar som cykelkö är roligare än bilkö

Lars K
Guest
Member

Maffigt när du lyfter upp kameran vid 11:09.

Hasse
Guest
Member

Visst var det härligt med alla barn som var med. Själv betraktar jag barn som ett slags lackmustest för hur det står till med cykelklimatet i en stad. Och cyklande barn ser man tyvärr alldeles för sällan i Stockholm under resten av året.

Magnus
Guest
Member

Kul arrangemang. Hoppas att det växer. Trist med bilarna. Försökte bilisten vid 3:39 muskla sig fram?

felix reychman
Guest
Member

Man blir glad…